Kaikki tamperelaiset saavat pian postissa ohjeet, miten toimia sähkökatkon aikana – Lue ohjeen pääkohdat tästä

Kotiin tulisi hankkia säilyviä ruokia, vettä, vara-akku ja käteistä. Kodin ulkopuolellakin katko voi aiheuttaa vaikeuksia liikkumiseen ja ostamiseen.

Aamulehti oli marraskuussa 2019 mukana Tampereen sähkölaitokselle kaukolämpövuotoja kartoittavan Gridjet-yrityksen helikopterilennolla Tampereen keskustan yllä.

29.11.2022 16:15

Aamulehti

Sähkökatkoja tulee todennäköisimmin kylmien pakkaspäivien aamuina tai iltoina, jolloin sähköä käytetään paljon. Tampereen sähkölaitos ja Tampereen Sähköverkko lähettävät koteihin itsenäisyyspäivän viikolla kirjeen, jossa ohjeistetaan, miten sähkökatkosten aikana tulee toimia.

”Se on tehty sillä ajatuksella, että jos tilanne rupeaa eskaloitumaan, siitä voi muistin virkistämiseksi katsoa ohjeistusta”, kertoo Tampereen sähköverkon toimitusjohtaja Petri Sihvo.

Tahot kertovat sähkökatkojen toteutuvan kiertävästi, jolloin ne kestäisivät yhdellä alueella kerrallaan noin kaksi tuntia. Kirjeessä kehotetaan säästämään sähköä ja lämpöä, jolloin sähkökatkoja pystytään välttämään paremmin.

Valmistaudu etukäteen

Kirjeessä ohjeistetaan varautumaan sähkökatkokseen taskulampulla ja varaparistoilla. Lisäksi kotiin pyydetään hankkimaan kotivaraan liittyviä perusasioita, joihin kuuluvat muun muassa vesi ja hyvin säilyvä ruoka.

Kodin lääkekaappi tulisi myös tarkistaa. Kaappiin on hyvä varata kosteuspyyhkeitä ja käsihuuhdetta vesikatkon varalle.

Katkaise, sulje, vältä

Sähkökatkon alkaessa kodinkoneista tulisi katkaista virta. Eritoten kodinkoneet on syytä sammuttaa, sillä esimerkiksi kahvinkeitin, silitysrauta tai hella voivat käynnistyä sähkökatkon loppuessa.

Pesukoneen ja tiskikoneen hanat kannattaa sulkea katkon ajaksi. Koneet voivat vioittua katkosta, mistä voi pahimmillaan seurata vesivahinko.

Etenkin kaukolämpötaloissa olisi hyvä välttää käyttämästä lämmintä vettä, sillä suihkun tai hanan vesi voi olla jopa 100-asteista. Veden kuumuus johtuu lämpötilaa ohjaavan säätölaitteen pysähtymisestä.

Jos vettä on pakko käyttää, tulisi huolehtia siitä, ettei hanasta lasketa lämmintä vettä. Kylmä vesi on kylmää myös sähkökatkon aikana, kerrotaan kirjeessä.

Lue lisää: Sähkölaitos varoittaa: suihkusta voi tulla sähkökatkon aikana kiehuvan kuumaa vettä Tampereella

Varmista tiedonkulku

Kirjeessä suositellaan harkitsemaan vara-akun hankkimista ja pitämään sen ladattuna tositilannetta varten. Vara-akkua voi käyttää sähkökatkon aikana esimerkiksi puhelimen lataamiseen, kun sähköä ei tule.

Lisäksi turhia puheluita kehotetaan välttämään, jotta matkapuhelinverkot eivät ruuhkautuisi.

Varaudu ostamisen ja liikkumisen rajoituksiin

Lompakossa kannattaa pitää mukana käteistä rahaa, sillä katkon aikana pankki- ja luottokortit eivät välttämättä toimi.

Sähkön katkeamisen vuoksi hissejä ei suositella käytettävän, sillä ne saattavat pysähtyä.

Katko aiheuttaa haittaa myös liikenteelle, sillä liikenne- ja katuvalot sammuvat eikä autoihin voi tankata huoltoasemilta polttoainetta. Auton suositellaankin pidettävän tankattuna. Myöskään junat ja raitiovaunut eivät välttämättä liiku katkon aikana.

Lisäksi tulisi huomioida, että sähköinen lukitus ei välttämättä toimi tavalliseen tapaan.

Oikaisu 30.11. kello 14.44: Jutun lopusta poistettu kohta sähkökatkoista kertovasta tekstiviestipalvelusta. Tampereen sähköverkko muuttaa vielä kirjeen sisältöä tekstiviestipalvelun osalta.

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut