Kesällä meijerinsä sulkenut Ahlmanin ammattiopisto Tampereella sulkee myös tilapuotinsa – Mitä jää jäljelle?

Haastava taloustilanne ja nopeat muutokset ovat vaikeuttaneet tilapuodin toimintaa.

Ahlmanin oppilaitoksen tilapuodin tuotteita valmistetaan tilan raaka-aineista. Ahlmanin lehmien laitumelle päästäminen on jokakeväinen tapahtuma. Kuvassa lehmät kirmaavat laitumelle toukokuussa 2020.

29.11.2022 11:53

Aamulehti

Pirkanmaalaisia pien- ja lähituottajien tuotteita myyvä Ahlmanin tilapuoti sulkee ovensa 16. joulukuuta haastavien vuosien jälkeen. Aiemmin tänä vuonna Ahlmanin ammattiopisto sulki myös tilameijerinsä.

Ahlmanin säätiön toimitusjohtajan Heidi Tanhuan mukaan puoti joutuu sulkemaan ovensa vaikean maailmantilanteen vuoksi. Tanhua kertoo ensin koronaviruksen vaikeuttaneen toimintaa, kun mukana olleet opiskelijat joutuivat etäopetukseen ja samalla asiakkaat hävisivät. Tilanteen odotettiin helpottuvan, mutta niin ei käynyt.

”Sitten tuli Ukrainan tilanne ja talous on yhä tiukemmalla. Ihmiset pohtivat entistä tarkemmin, mitä ostavat”, Tanhua sanoo.

Tanhuan mukaan tilapuoti lopettaa, mutta tuotteet eivät katoa kokonaan, vaan niitä aiotaan myydä pienempi­muotoisemmin ravintola Kapustan tiloissa. Myynnissä on tuotteita ensisijaisesti omasta takaa, mutta myös muilta lähituottajilta.

”Ei ole dramaattisia muutoksia arvomaailmassa: laadukkaat kotimaiset elintarvikkeet ja tuotteet ovat edelleen sydämen asia.”

Tulevaisuudessa pilkahdus toivoa

Tanhua ei näe tilan tulevaisuuden olevan kuitenkaan uhattuna, vaan ennemminkin muutoksessa. Ennen koronavirusta toiminta oli vakiintunutta, mutta vaikeudet pakottivat ajattelemaan toimintaa uudelleen.

”Oma oppimisympäristömme on tärkeä, mutta yritysten välinen yhteistyö tulee entistä tärkeämmäksi.”

Tilapuodissa on toiminut omia työntekijöitä, mutta myös opiskelijoita. Tanhua kertoo, että opiskelijoita aiotaan kouluttaa jatkossakin. Tilan ravintola suuntautuu jatkossa enemmän opiskelijoille, vaikka tuleekin olemaan edelleen avoinna muille asiakkaille.

Pahimman korona-ajan jälkeen Tanhua kertoo tilanteen menneen parempaan suuntaan. Opiskelijat pääsivät palaamaan takaisin ja kiinnostusta ammattiopistossa opiskeluun löytyy. Tähän saakka Ahlmanilla on ollut vain 18 vuotta täyttäneitä opiskelijoita, mutta ensi vuonna alkaa koulutuksia, joihin pääsee osallistumaan heti peruskoulun jälkeen.

Tanhua paljastaa, että vuodenvaihteen jälkeen on luvassa enemmänkin tiedotettavaa, mutta ei halua avata asiaa vielä.

”Olemme muuttamassa toimintasuuntaa, isossa kuvassa näkymät ovat positiiviset”, hän sanoo.

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut