Tammerkosken länsirannalle tulossa uusi näköalareitti – avaa yleisölle rannan suljetun osan

Takonraitiksi kutsutun reitin asemakaavoitus alkaa. Uusi reitti avaa rannan ihmisille myös tehtaan kohdalla. Tavoitteena on ennen kaikkea uusi jalankulkuyhteys, mutta reitin käytettävyyttä pyöräilyllekin tutkitaan.

Ideasuunnitelman havainnekuva näyttää, miten uusi reitti voisi kulkea. Tammerkosken kulttuuriympäristön arvot asettavat kuitenkin rajoituksia sille, mitä voidaan rakentaa.

25.11. 17:36

Aamulehti

Tammerkosken länsirannalle suunnitellaan uutta kulkuyhteyttä eli Takonraittia. Reitin on tarkoitus seurailla kosken rantaa Hämeensillan ja Vuolteensillan välisellä alueella eli Mokkapuistosta Kehräsaareen. Nyt Tampere aloittaa Takonraitin asemakaavoituksen.

Väylä täydentää Tampereen keskustan rantareitistöä ja yhdistää jo olemassa olevat rantareitit toisiinsa. Samalla se avaa yleisöltä suljettuna olleen osan kosken rantaa kaupunkilaisten ja matkailijoiden käyttöön.

Uuden reitin ensisijainen tavoite on jalankulkuyhteys, kertoo kaavoitusarkkitehti Altti Moisala Tampereen kaupungilta. Pyöräily-yhteyden mahdollisuutta tutkitaan suunnittelussa.

Arvot rajoittavat

Takonraitin ideasuunnitelmassa hahmoteltiin reittiä niin, että se ylittää voimalaitoksen padon. Reitti ylittäisi voimalan huoltoreitin, ja sen vuoksi reitille tarvittaisiin portaat. ”Jos se toteutetaan sellaisena, siitä kohtaa pääsevät vain jalankulkijat, eikä se ole esteetön”, Moisala kertoo.

Ideasuunnitelmassa on kuitenkin pohdittu myös ratkaisua, jossa alavoimalan pohjoispuolelta menisi kosken yli siltayhteys. Se ja reitti edelleen Mokkapuistoon Hämeensillan kupeeseen voitaisiin mahdollisesti toteuttaa esteettömänä. Suunnittelussa tutkitaan, olisiko siitä mahdollista tehdä niin leveä, että siihen mahtuisi pyörätie. Siltayhteys voisi silloin palvella myös tulevan Viinikanlahden asuinalueen pyöräreittinä keskustaan.

Voimalan toiminta ja kulttuuriympäristön arvot asettavat kuitenkin rajoituksia sille, mitä voidaan rakentaa. ”Se tulee rajoittamaan aika paljon sitä, että mikä on käytännössä mahdollista”, Moisala sanoo.

Nyt kosken yli kulkee suunnittelualueella jalankululle varattu Kehräsaarensilta ja jalankululle sekä pyöräilylle oleva Vuolteensilta.

Koskessa muinaisjäänteitä

Takonraitti on sovitettava yhteen paitsi arvoympäristön myös alueen vedenalaisten rakenteiden, kuten kosken pohjassa sijaitsevien muinaisjäänteiden kanssa. Muinaisjäänteet ovat erilaisia Tammerkosken historiasta ja teollisuudesta peräisin olevia, ihmisen rakentamia kivi- ja puujäänteitä. Ne ovat jäänteitä esimerkiksi patorakenteista.

Työn yhteydessä tehdään muun muassa maisemahistoriallinen selvitys, vedenalaisen kulttuuriperinnön ja siltojen inventointi yhdessä Ratinan suvannon alueen kaavatyön kanssa. Myös kalaportaiden mahdollisuus tutkitaan.

Kaavahankkeen kulusta kertova osallistumis- ja arviointisuunnitelma sekä alustava, havainnollistava ideasuunnitelma ovat nähtävillä 15. joulukuuta 2022 saakka.

Takonraittia suunnitellaan yhteistyössä alueen toimijoiden kanssa. Aloitusvaiheen palautteen jälkeen kaavatyö jatkuu selvityksillä ja luonnoksen valmistelulla. Kaavan on tarkoitus valmistua vuonna 2023 ja vahvistua vuoden 2024 alussa. Sen jälkeen Takonraitin rakentaminen on kiinni rahoituspäätöksestä.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut