Sähkölaitos varoittaa: suihkusta voi tulla sähkökatkon aikana kiehuvan kuumaa vettä Tampereella

Sähkökatkon aikana kaukolämpötaloissa saa ottaa hanasta kylmää vettä, mutta ei lämmintä. Kylmän veden tulo voi puolestaan riippua siitä, missä päin Tamperetta asuu. Listasimme ohjeet sähkökatkon varalle.

Tampereen sähkölaitoksen kaukolämpöverkoston laajuus on noin 600 kilometriä Tampereen, Pirkkalan ja Ylöjärven alueella. Kuva marraskuulta 2019, kun lämpökameralla etsittiin kaukolämpöverkon vuotoja Tampereen keskustan yläpuolelta.

24.11. 8:01

Aamulehti

Tampereen Sähköverkko oy:n alueella asuvia on varoitettu sähkökatkoista, jotka uhkaavat etenkin tuulettomina ja kylminä pakkaspäivinä. Tampereen sähkölaitos varoittaa nyt, että hanasta tuleva lämmin vesi voi olla sähkökatkon aikana erittäin kuumaa, jos rakennus lämpiää kaukolämmöllä.

Lue lisää: Kokonaisia kaupunginosia Tampereella pimeäksi pahimmillaan ilman varoitusta – Näin talven mahdolliset sähkökatkot toteutetaan

Kovimmilla pakkasilla kaukolämpövesi tulee rakennukseen 110–115-asteisena. Normaalitilanteessa kun asunnoissa otetaan hanasta lämmintä vettä, lämmönjakohuoneessa säätölaite avaa ja sulkee venttiiliä kulutuksen mukaan ja pitää talon runkovesijohdon veden 58-asteisena.

Sähkökatkon alkaessa venttiili pysähtyy siihen asentoon, missä se sattuu olemaan. Venttiilin asennosta riippuen vesi on joko kylmää, kuumaa tai jotain siltä väliltä.

Kun vesi on tavanomaista kuumempaa, hanojen termostaatit eivät välttämättä pysty sekoittamaan kylmää ja lämmintä vettä oikeassa suhteessa. Pahimmillaan suihkun tai keittiön hanasta tuleva lämmin vesi voi olla 100-asteista.

”Tämä ei tarkoita, että kaikissa kiinteistöissä käy näin, mutta riski kasvaa, jos sähkökatkoja tulee enemmän", sanoo energian tuotannosta ja jakelusta vastaava johtaja Paavo Knaapi Tampereen sähkölaitokselta.

Lue lisää: Uudet tiedot: Tämä on nyt halvin tapa lämmittää oma­kotitalo – kolmessa kuukaudessa tapahtui yllättävä käänne

Vesi voi loppua

Suurin osa tamperelaisista saa vetensä vesitornista. Veden nostamiseksi torniin tarvitaan sähköä. Vettä riittää täydessä vesitornissa alueen asukkaille noin 12 tunniksi, jos torniin ei saada nostettua lisää.

Jotkin asuinalueet, kuten osa Pispalaa ja Hallila, sijaitsevat niin korkealla, että vesi pitää pumpata asukkaille paineenkorotuspumppaamon avulla. Se pysähtyy heti, jos ei saa sähköä.

”Sähkölaitokset tietävät nämä paikat, ja yrittävät hoitaa niihin sähköä, vaikka muut paikat olisivat pimeänä. Luotamme myös siihen, että saamme ilmoituksen sähkökatkoista, jotta pystymme varautumaan niihin niin hyvin kuin mahdollista”, sanoo verkostopäällikkö Pekka Laakkonen Tampereen Vedestä.

Osassa paineenkorotuspumppaamoja on varageneraattorit, joilla sähköä pystytään tarvittaessa tuottamaan. Laakkonen sanoo, että loppuihinkin yritetään parhaillaan hankkia varageneraattoreja.

Varautuminen

Hanki nämä pitkän sähkökatkon varalle

Taskulamppu, kynttilöitä ja tulitikkuja.

Paristokäyttöinen radio.

Paristoja radiota ja taskulamppua varten.

Varavirtalähde puhelimen ja muiden mobiililaitteiden lataamiseen.

Polttopuita, jos kotona on takka tai puu-uuni.

Säilykkeitä ja kuivamuonaa.

Kuume- ja särkylääkkeitä, laastareita, sidetarpeita, kosteuspyyhkeitä ja desinfiointigeeliä.

Pieni summa käteistä rahaa.

Puhtaita, kannellisia astioita veden varastoimiseksi.

Ohjeet sähkökatkon sattuessa

Sähkökatkoihin on hyvä varautua ennakolta, jos mahdollista. Katkon koittaessa kannattaa muistaa seuraavat asiat:

Vesi:

Veden tulo voi lakata sähkökatkon aikana joko samantien tai myöhemmin. Harkitse veden ottamista talteen astioihin.

Kaukolämpötalossa älä ota hanasta lämmintä vettä. Kylmää vettä voi ottaa, mutta vain siten, että vipu on käännettynä äärioikealle.

Viemäri:

Vältä pöntön huuhtelua sähkökatkon aikana. Viemäriverkostossa jätevettä joutuu paikoin pumppaamaan eteenpäin. Jos pumppaamo ei saa sähköä, jätevesi joudutaan ohjaamaan maastoon tai vesistöihin.

Vältä myös suihkun käyttöä.

Lue lisää: Saako vessassa käydä, jos talven laajat sähkökatkot toteutuvat – Tampereen Veden tekninen johtaja antaa yksiselitteisen vastauksen

Sähkölaitteet:

Napsauta valot ja kodinkoneet pois päältä. Päälle jätetyt laitteet, kuten kahvinkeitin, silitysrauta tai hella, voivat aiheuttaa vaaratilanteita, jos ne käynnistyvät huomaamatta sähkökatkon loppuessa.

Yksi valaisin on hyvä jättää päälle kertomaan, milloin sähköt palaavat.

Sähkölaitteet rikkoutuvat harvoin sähkökatkojen vuoksi. Herkimmistä laitteista, kuten älylaitteista ja muista elektronisista laitteista, voi ottaa töpselin pois seinästä varmuuden vuoksi.

Lämmitys:

Jos koti alkaa kylmetä pitkän sähkökatkon aikana, kannattaa perheenjäsenten oleilla samassa huoneessa ja sulkea ovet muihin huoneisiin. Ikkunoihin kannattaa vetää ainakin yöksi verhot ja lattialle tuoda lisää mattoja.

Tarvittaessa vedä pipo päähän, hanskat käteen ja villasukat jalkaan. Kovalla pakkasella puutalo kylmenee +10 asteeseen alle vuorokaudessa, elementtikerrostalo noin kahdessa ja kivitalo noin kolmessa vuorokaudessa.

Ruoat:

Jos sähkökatko pitkittyy, syö ensin jääkaapissa säilytettävät ruoat ja juomat. Aloita kalasta ja äyriäisistä ja jatka lihoihin. Liha ja kala pitää kypsentää ennen kuin ne lämpenevät + 2-asteisiksi.

Älä avaa pakastinta tarpeettomasti.

Jos pakasteet ovat sulaneet mutta jääkaappikylmiä, ne voi käyttää kuten sulatetut pakasteet yleensä. Huoneenlämpöisinä ne ovat usein käyttökelvottomia.

Talvella ruokaa voi säilyttää ulkona lämpötilan mukaan.

Lähteitä: Tampereen Vesi / verkostopäällikkö Pekka Laakkonen, Tampereen sähkölaitos / Paavo Knaapi, Martat, Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö, Puolustusministeriö.

Lue lisää: Nyt selvitetään, kuinka moni tamperelainen ei pärjää sähkökatkon aikana ilman apua – Näin kaupunki varautuu auttamaan heitä

Lue lisää: Tuhannet pirkanmaalaiset käyttävät sairautensa hoitoon laitteita, jotka tarvitsevat sähköä – Mitä tapahtuu, jos talvella sähköt katkeavat?

Edit 24.11. klo 10.02: Poistettu kehoitus olla käyttämättä astianpesukonetta ja pyykinpesukonetta. Ne eivät toimi sähkökatkon aikana muutenkaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut