Voisiko veden hinnalle käydä samoin kuin sähkölle? Tampereen Veden yhtiöittäminen eteni jälleen yhden pykälän

Kaupunginhallituksen konsernijaosto hyväksyi yhtiöittämissuunnitelmat omalta osaltaan. Seuraavaksi asia etenee kaupunginhallituksen ja edelleen kaupunginvaltuuston päätettäväksi.

Tampereen Kaupinojalla vierekkäin sijaitsevat Tampereen Veden vedenottamo (vasemmalla oleva suuri rakennus) ja Tampereen Sähkölaitoksen kaukojäähdytyslaitos kuvattiin kesällä 2019. Yhteisen vedenottoputken pää on Näsijärvessä kilometrin päässä rannasta.

22.11. 18:20

Aamulehti

Vuonna 1898 perustetun Tampereen kunnallisen vesilaitoksen yhtiöittäminen etenee. Suunnitelman mukaan Tampereen Vesi -liikelaitos yhtiöitetään vuoden 2024 alussa Tampereen kaupungin kokonaan omistamaksi osakeyhtiöksi. Kaupunginhallituksen konsernijaosto hyväksyi suunnitelmat omalta osaltaan tiistaina 22. marraskuuta. Seuraavaksi asia etenee kaupunginhallituksen ja edelleen kaupunginvaltuuston päätettäviksi.

Tampereen Vesi on toinen Tampereen jäljellä olevista liikelaitoksista TKL:n eli Tampereen Kaupunkiliikenteen ohella. Konsernijaosto korosti päätösponnessaan, että vesihuoltoyhtiön omistus säilyy julkisomisteisena. Tampereen Vedestä tulisi siis jatkossa kaupungin sataprosenttisesti omistama osakeyhtiö, samanlainen kuin jo 15 vuotta sitten yhtiöitetty Tampereen sähkölaitos.

Miten käy hinnan?

Kohoavien sähkölaskujensa kanssa kamppailevaa kaupunkilaista kuitenkin askarruttaa, nouseeko myös veden hinta jatkossa pilviin, jos siitä tulee pulaa kuten sähköstä tai jos kaupungin pohjattomaan kassaan tarvitaan osinkotuloja. Konsernijaoston puheenjohtajan Lauri Lylyn (sd.) mukaan tästä ei ole pelkoa.

”Vertailujen mukaan liikelaitosten ja yhtiöiden veden hinnan kehityksessä ei ole käytännössä eroja. Veden hinta määräytyy tekotavan ja saatavuuden mukaan. Meillä on vettä tässä ympärillä aika paljon ja pohjavettä myös. Vedestä ei tule samanlaista niukkuushyödykettä kuin sähköstä.”

Yhtiöittäminen luo myös pohjaa seudullisen vesiyhtiön perustamiselle tulevaisuudessa. ”Vesi on volyymituote, joten siihen suuntaan varmasti pitkässä juoksussa mennään. Putkistoja voitaisiin rakentaa laajemmalle alueelle, jolloin koko seutukunta voisi hyödyntää vesilaitosta.”

Jätevedenpuhdistus on jo seudullisesti yhtiöitetty. Lylyn mukaan vesi- ja jätevesiyhtiö voisivat tulevaisuudessa muodostaa yhden osakeyhtiön.

Päätösvalta pysyy

Suunnitelman mukaan Tampereen kaupunki perustaa Tampereen Vesi oy -nimisen osakeyhtiön. Perustettavalle yhtiölle myydään Tampereen Vesi -liikelaitoksen liiketoiminta 361,2 miljoonan euron kauppahinnalla.

Konsulttiselvityksestä poiketen konsernijaosto esittää Tavase oy:n ja Tampereen seudun keskuspuhdistamo oy:n osakkeiden jäämistä kaupungin omistukseen. Tästä syystä kauppahinta on 25,2 miljoonaa euroa selvitystä alhaisempi.

Tampereen kaupunki tekee 51,8 miljoonan euron sijoituksen yhtiön vapaan oman pääoman rahastoon. Kaupunki myöntää yhtiölle vakuudelliset, yhteensä enintään 283 miljoonan euron lainat, enintään 25 vuodeksi liiketoimintakaupan rahoittamiseksi.

Liiketoimintakaupassa henkilöstö siirtyy osakeyhtiöön liikkeenluovutuksen periaattein voimassa olevien ehdoin. Vuonna 2021 liikelaitoksen palveluksessa oli 156 henkilöä.

Tampereen kaupunki määrittää jatkossakin Tampereen Veden toiminta-alueen. Nykyinen toiminta-alue kattaa pääosin Tampereen kaupungin asemakaavoitetun alueen, jolla asuu yli 250 000 asukasta. Tampereen Vesi hoitaa Pirkkalan vesihuollon operointimallilla ja eräiden Ylöjärven raja-alueiden vesihuoltoa.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut