Sanna Marinin uuteen muotokuvaan on piilotettu Tampereelta tuttuja symboleja – Näin pääministeri ja taiteilija kommentoivat teosta

Pääministeri Sanna Marin ei halunnut muotokuvakseen maalausta, vaan valokuvan. Työn tekijäksi hän valitsi palkitun taiteilijan Meeri Koutaniemen. Koutaniemi selitti työnsä symboliikkaa muotokuvan paljastustilaisuudessa.

Pääministeri Sanna Marinin (vasemmalla) muotokuva paljastettiin Tampereen Raatihuoneella maanantaina. Hän kiitteli taiteilija Meeri Koutaniemen tekemää muotokuvaa kauniiksi, taiteelliseksi teokseksi.

21.11. 14:50

Aamulehti

Punaista, kultaa ja tulevaisuuteen kohotettu katse. Näistä kolmesta elementistä koostuu pääministeri Sanna Marinin (sd.) muotokuva, joka paljastettiin Tampereen Raatihuoneella maanantaina. Muotokuvalla kunnioitetaan Marinin kautta Tampereen kaupunginvaltuuston puheenjohtajana vuosina 2013–2017.

Lue lisää: Sanna Marinin muotokuva paljastettiin, katso video

Teos sijoitetaan Tampereen kaupungin keskusvirastotalon valtuustosalin aulaan muiden Tampereen kaupunginvaltuuston puheenjohtajien ja pormestareiden muotokuvien viereen. Marinin muotokuva on seurassaan poikkeus, sillä se ei ole maalaus, vaan valokuvataideteos. Tämä oli nimenomaan Marinin oma toive. Hän sai itse valita teokselle tekijän ja halusi tehtävään valokuvataiteilija Meeri Koutaniemen.

Sanna Marinin muotokuvan paljastuksen päätti juhlava lounas Tampereen Raatihuoneella. Vasemmalla Marinin pöytäseurana Tampereen pormestari Anna-Kaisa Ikonen.

Viittaus Tampereen vasemmistolaisiin juuriin

Taiteilija Koutaniemi kertoi Tampereen kaupungin ja Marinin toivoneen, että valokuvassa näkyisi viittaus Tampereen kaupunkiin. Koutaniemi kertoi siksi inspiroituneensa Tampereen kaupungin vaakunasta.

”Vaakunassa on vahva punainen väri, joka viittaa Tampereen vasemmistolaisiin juuriin.”

Tampereen vaakunan kultaiset symbolit, kaupungin nimen alkukirjaimelta T:ltä näyttävä vasara symboloi Tampereen teollisuutta, Merkuriuksen sauva kauppaa ja aaltokoroinen vastapalkki Tammerkoskea. Koutaniemi sanoikin Tammerkosken ja Merkuriuksen sauvan heijastelevan muotokuvan taustalla ja kertoi näkevänsä yhtymäkohtia Merkuriuksen sauvassa ja Marinin tehtävässä. Kreikkalaisessa mytologiassa sauva symboloi sanansaattajan sauvaa. ”Marinin muotokuva symboloi sanansaattajuutta, johtajuutta ja visiota sosiaalidemokraattisessa politiikassa”, taiteilija sanoi.

Koutaniemi sai toimeksiannon työhön jo ennen kuin Marinista tuli pääministeri. ”Katsomme tässä myös menneisyyteen, jolloin emme vielä tienneet, mikä Marinia odottaa tulevina vuosina”, Koutaniemi sanoi ja kiitti Marinia vuolain sanoin. Koutaniemen mukaan Marin on muun muassa periksiantamaton ja lujatahtoinen.

Koutaniemi sanoi Aamulehdelle, että jos hänen pitäisi valita vain yksi asia, jota hän haluaa Marinista työllään ilmentää, se olisi periksiantamattomuus.

Marinin työ maksoi Tampereen kaupungille 2 585 euroa.

Kuka?

Sanna Marin

Tehtävät Tampereen kuntapolitiikassa: Tampereen kaupunginvaltuuston jäsen vuodesta 2013 alkaen. Valtuuston puheenjohtaja 2013–2017.

Valtakunnan politiikassa: Sdp:n varapuheenjohtaja 2014–2020. Kansanedustaja vuodesta 2015. Liikenne- ja viestintäministeri kesäkuusta 2019 joulukuuhun 2019. Pääministeri joulukuusta 2019. Sdp:n puheenjohtaja elokuusta 2020.

Koulutus: Hallintotieteiden maisteri Tampereen yliopistosta.

Koti: Tampereen Kalevassa, pääministerin virka-asunto Kesärannassa Helsingissä. Lehtitietojen mukaan asunto myös Helsingissä.

Puolue: Sosiaalidemokraatit.

Ikä: 37-vuotias.

Perhe: Aviomies ja tytär.

”Kauden jäljet ovat nähtävissä Tampereessa”

Pääministeri Sanna Marin muisteli muotokuvansa paljastustilaisuudessa kauttaan Tampereen kaupunginvaltuuston puheenjohtajana. Hän sanoi tehneensä pormestarin kanssa paljon yhteistyötä yli puoluerajojen sen eteen, että kaupunki uudistuu, kasvaa ja menestyy. ”Mielestäni tuon kauden jäljet ovat nähtävissä Tampereessa tänä päivänä.”

Marinin puheenjohtajakaudella toimi pormestarina Anna-Kaisa Ikonen (kok.), kuten nykyäänkin.

Marinin mielestä Tampereen toimijoita leimaa yhteishenki siitä, että tehdään. ”Me emme vain meinaa, me teemme.”

Marinin mielestä hänen muotokuvansa heijastelee Tampereen uudistumista, koska se ei ole perinteinen maalaus, vaan valokuva. Marin perusteli taiteilija Meeri Koutaniemen valintaa muotokuvansa tekijäksi, koska hänen töissään heijastuvat hänen arvonsa, kuten ihmisoikeudet, vähemmistöjen puolustaminen sekä naisten ja tyttöjen voimaannuttaminen.

Tampereen kaupunginvaltuuston puheenjohtaja, Marinin henkilökohtainen ystävä Ilmari Nurminen kiitteli monisanaisesti pääministeri Sanna Marinia tämän muotokuvan paljastustilaisuudessa.

Nurminen kiitteli Marinia

Tampereen kaupunginvaltuuston puheenjohtajana on nyt Marinin hyvä ystävä, kansanedustaja Ilmari Nurminen (sd.). Näin ollen valtuuston puheenjohtajan muotokuvan paljastustilaisuudessa pitämässä puheessa oli erityistä lämpöä ja henkilökohtaisuutta.

Nurminen kiitteli Marinin johtaneen kaudellaan valtuustoa oikeudenmukaisesti mutta lujatahtoisesti. ”Kenellekään ei ole epäselvää, miten ansioitunut ja yhteiskunnallisesti merkittävä henkilö on kyseessä niin Suomessa kuin kansainvälisestikin tarkasteltuna”, Nurminen sanoi.

Hän ylisti Marinin luotsanneen Suomea läpi koronan, Venäjän hyökkäyssodan aiheuttaman pelon ja epävarmuuden sekä nousevien hintojen ja mahdollisen talouden taantuman keskellä.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) istumassa pöydässään muotokuvan paljastuksen jälkeen ennen lounaan alkamista. Vieressä seisaallaan Tampereen kaupunginvaltuuston kolmas varapuheenjohtaja Mikko Aaltonen (vas.).

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut