Tämä työmaa on ruuhkauttanut Tampereen keskustaa kuukausikaupalla

Hämeenpuiston kaukojäähdytystyömaat saadaan näillä näkymin valmiiksi viimeistään joulukuussa. Uutta putkea on tarkoitus rakentaa taas ensi kesänä.

Kauppakatu oli vielä marraskuun 21. päivä suljettu Hämeenpuistosta tulevalta liikenteeltä kaukojäähdytystyömaan vuoksi, mutta valmista tulisi olla kuun loppuun mennessä.

22.11. 6:00

Aamulehti

Tampereen Hämeenpuisto on ollut alkukesästä asti työmaiden valtaama, kun maan alle on asennettu Näsijärvestä jäähdytysvettä kuljettavia kaukojäähdytysputkia.

Valmista pitäisi kuitenkin olla marraskuun loppuun mennessä, sanoo Tampereen Sähkölaitoksen verkkopäällikkö Marko Pajunen.

”Työmaa alkaa olla loppuvaiheessa. Auki olevissa montuissa tehdään vielä viimeisiä eristystöitä.”

Alkuperäisen aikataulun mukaan töiden oli tarkoitus valmistua lokakuun loppuun mennessä.

”Tämänhetkinen työkuorma on ollut aika iso. Myös materiaalin saatavuudessa on ollut hiukan hankaluuksia”, Pajunen avaa myöhästymisen syitä.

Työt aloitettiin toukokuussa jääkiekon MM-kisojen jälkeen, sillä keskusta haluttiin rauhoittaa kisojen ajaksi.

Mikä?

Kaukojäähdytys Tampereella

Tampereen Sähkölaitos aloitti kaukojäähdytyksen Tampereella vuonna 2012, jonka jälkeen sen on ottanut käyttöön muun muassa Tays, Torni-hotelli, Stockmann ja Nokia-areena.

Tällä hetkellä putkilinjastoa jatketaan keskusta-alueen asiakkaille Hämeenpuiston eteläpäästä kaupunginkirjasto Metson kohdalle ja sieltä Kauppakatua pitkin kohti Keskustoria.

Kaukojäähdytys perustuu jäähdytystekniikkaan, jolla järviveden viileyttä jaetaan putkiston välityksellä kiinteistöihin.

Tampereella jäähdytysvesi tulee Näsijärvestä, josta sitä pumpataan Kaupinojan järvijäähdytyslaitokselle ja sieltä eteen päin asiakkaille.

Häiriöitä liikenteeseen

Työmaista johtuvat poikkeukselliset liikennejärjestelyt aiheuttavat ruuhkapainetta Hämeenpuiston ajoväylälle, sillä esimerkiksi Kauppakatu on tällä hetkellä suljettuna Hämeenpuistosta tulevalta liikenteeltä.

Talven tulo ja Kuninkaankadun kohdalla kaukojäähdytystyömaan vuoksi purettujen katulämmitysputkien korjaaminen ovat Pajusen mukaan hidastaneet asennustöitä Kauppakadulla. Valmista sen osalta on kuitenkin tarkoitus tulla marraskuun loppuun mennessä.

Liikennettä hidastaa myös se, että Hämeenpuiston etelään menevä liikenne on sallittu työmaiden vuoksi tällä hetkellä vain yhdellä kaistalla.

Putkea rakennetaan tällä hetkellä Metson kirjastotalon kohdalla myös itse Hämeenpuiston läpi, mutta sen osalta valmistuminen voi mennä Pajusen mukaan joulukuun puolelle.

”Marraskuun loppu on urakoitsijan aikataulu, mutta näyttää siltä, ettei ihan olla siinä aikataulussa.”

Urakka alkoi toukokuussa Hämeenpuiston eteläpäädystä, josta on vähitellen edetty pohjoiseen päin.

Putkea rakennetaan myös ensi kesänä

Kaukojäähdytysputkea on tarkoitus asentaa lisää myös ensi kesänä, kertoo Pajunen.

”Ensi kesänä on tarkoitus rakentaa vähän lisää keskustan alueella. Näillä näkymin näyttää siltä, että töitä tehtäisiin Puutarhankadulla Keskustoria kohti.”

Pidemmällä aikavälillä rakentaminen riippuu siitä, kuinka paljon asiakkaat tekevät sopimuksia. Vuonna 2012 alkanut kaukojäähdytysputkijärjestelmän rakentaminen vaatii Pajusen mukaan mittavia investointeja.

”Joudumme rakentamaan paljon putkistoa, jotta saamme uusia asiakkaita liittymään verkostoon.”

Lue lisää: Tampereen Kaupinojalla sijaitsee Euroopan suurin järvivettä hyödyntävä kaukojäähdytyslaitos, mutta mikä se oikein on – Äänettömään järjestelmään luottavat jo Nokia ja Tays sekä kohta keskustan muovaava kokonaisuus

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut