Tampereelle tarvitaan lisää koulutuksen aloituspaikkoja ja kansainvälisiä osaajia, sanoo pormestari Anna-Kaisa Ikonen: ”Koulutuspaikkoja on ohjattu muualle”

Suomen suurimmat kaupungit tarvitsevat tuoreen selvityksen mukaan lisää osaavaa työvoimaa myös ulkomailta. Tampereen pormestari Anna-Kaisa Ikonen mahdollistaisi esimerkiksi koko koulupolun suorittamisen englanniksi.

Tuoreen konsulttiyhtiö MDI:n teettämän selvityksen mukaan suurissa kaupungeissa tarvittaisiin lisää aloituspaikkoja koulutukseen sekä kansainvälisiä osaajia. ”Meillä on työpaikkoja ja nuoria ikäluokkia, mutta koulutuspaikkoja on ohjattu muualle”, sanoo Tampereen pormestari Anna-Kaisa Ikonen.

18.11. 7:00

Aamulehti

Suomen suurimpiin kaupunkeihin tarvittaisiin lisää koulutuspaikkoja ja kansainvälisiä osaajia, kertoo konsulttitoimisto MDI:n teettämä työvoimatarveselvitys.

”Kaupunkien yhteinen viesti on se, että suurten kaupunkien kasvua ja kehitystä tukemalla pystyisimme tukemaan koko Suomen kehitystä”, sanoo Tampereen pormestari Anna-Kaisa Ikonen.

Yli puolet Suomen bruttokansantuotteesta muodostuu selvityksen mukaan kuudessa suurimmassa kaupungissa, mutta niissäkään ei olla säästytty ikääntymiseltä ja osaajapulalta.

Lue lisää: Työvoimaselvitys: Nuoret ikäluokat ja muunkielinen väestö keskittyvät suurille kaupunkiseuduille, mutta kehitystä ei huomioida

Suurin eläköityminen Tampereella näkyy sosiaali- ja terveysalalla, koulutuksessa, teollisuudessa ja rakentamisessa. Lyhyemmällä aikavälillä ongelmaa helpottaisi Ikosen mukaan koulutuspaikkojen lisääminen.

Sekä kaupunkiorganisaatiossa että liike-elämässä on jo nyt Ikosen mukaan hankala saada osaavaa työvoimaa. Toisaalta uusia työpaikkoja syntyy muun muassa ICT-alalle ja palvelualalle, joten uusia koulutuspaikkoja tarvittaisiin laajasti.

”Meillä on työpaikkoja ja nuoria ikäluokkia, mutta koulutuspaikkoja on ohjattu muualle.”

Noin kolmasosa tamperelaisista korkeakouluopiskelijoista lähtee valmistuttuaan muualle Suomeen, etenkin pääkaupunkiseudulle, mutta Tampereella on rooli myös valtakunnallisen koulutustarpeen tyydyttämisessä, huomauttaa Ikonen.

”Jos katsomme vaikka poliisikoulutusta, niin ei ole tarkoituksenmukaista, että kaikki Suomen poliisit jäävät Tampereelle.”

Mikä?

Työvoimatarveselvitys

Suomen kuusi suurinta kaupunkia tilasivat konsulttitoimisto MDI:lta selvityksen kuuden suurimman kaupungin ja kaupunkiseudun työvoimatarpeista nyt ja lähitulevaisuudessa.

Selvityksen mukaan koulutus ei vastaa kriittisten alojen työvoimatarpeeseen. Kuuden suurimman kaupungin maakunnissa oli vähemmän näiden toimialojen aloituspaikkoja kuin niiden väestöosuus ja työpaikkakehitys edellyttäisi.

Selvityksessä tarkasteltiin myös yleistä työvoiman kehittymistä huomioiden muunkielisten osaajien määrän ennusteet. Sen perusteella maahanmuutolla on työvoimatarpeiden kannalta ratkaiseva merkitys.

Kuudessa suurimmassa kaupungissa kriittisillä toimialoilla työskentelee yhteensä noin 84 000 työllistä, jotka siirtyvät eläkkeelle vuoteen 2030 mennessä. Eläköitymispaine on väestön ikääntyessä suurin koulutuksessa sekä sosiaali- ja terveyspalveluissa.

Lisää englanninkielisiä palveluja

Haasteita on siis jo tällä hetkellä, mutta vielä suurempia ongelmia näkyy tulevaisuudessa väestön ikääntyessä. Pelkästään koulutuspaikkoja lisäämällä ei osaajapulaa saada ratkaistua, vaan pitkällä aikavälillä tarvitaan selvityksen mukaan kansainvälisiä osaajia ja työperäistä maahanmuuttoa.

Konkreettisiksi toimiksi osaajien houkuttelemiseksi Ikonen mainitsee esimerkiksi valtakunnallisella tasolla työlupaprosessien nopeuttamisen, mihin tulisi tulevalla hallituskaudella sitoutua. Myös ammatillisen koulutuksen järjestämislupien saamista tulisi helpottaa.

Tampereelle odotetaan vuoteen 2040 mennessä 20 000 ulkomaalaista työntekijää.

”Samaan aikaan tiedetään, että työvoiman tarve tulee olemaan vielä suurempi”, sanoo Ikonen.

Osaajat tulisi myös saada jäämään ja kotiutumaan. Oma merkityksensä siinä on Ikosen mukaan perinteisellä kuntapäätöksenteolla esimerkiksi asumisen ja vapaa-ajan edellytysten tukemisessa, mutta myös englanninkielisiä palveluja tulisi kehittää. Koko koulupolku tulisi hänen mielestään voida suorittaa englannin kielellä.

”Valtion pitäisi mahdollistaa esimerkiksi englanninkielinen ylioppilastutkinto.”

Tampere kasvaa toistaiseksi sisäisestä muuttoliikkeestä

Käytännön esimerkkinä työperäisen maahanmuuton tukijana Tampereella Ikonen nostaa yrityksiä kansainvälisten osaajien rekrytoinnissa auttavan International Housen, jonka toiminta tulisi turvata pysyvämmälle pohjalle.

”Yrityksille voi olla iso askel palkata kansainvälisiä osaajia.”

Maahanmuutto kasvaa voimakkaimmin pääkaupunkiseudulla, ja esimerkiksi Tampere kasvaa tällä hetkellä sisäisen muuttoliikkeen myötä. Työperäisen maahanmuuton tukemisessa löytyy kuitenkin Ikosen mukaan poliittista tahtoa sekä valtakunnallisesti että paikallisesti Tampereella.

”Luulen, että kansainvälisten osaajien ja työperäisen maahanmuuton osalta löytyy enemmän yksimielisyyttä kuin esimerkiksi turvapaikkapolitiikasta.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut