Nollan euron vaalikampanjat: Tampereella käynnissä olevissa vaaleissa ehdolla olevat nuoret eivät saa käyttää ollenkaan rahaa

Tampereen nuorisovaltuustoon valitaan 30 jäsentä ja 10 varajäsentä. Nuorisovaltuustolla on aloiteoikeus kaupunginvaltuuston kokouksissa.

Arttu Vuori sai viime vaaleissa suurimman äänimäärän Tampereen nuorisovaltuuston vaaleissa. Arkistokuvassa viime vuoden syksyltä on myös Maria Markkula (vasemmalla).

12.11. 11:06

Aamulehti

Tampereella äänestetään parhaillaan uudesta nuorisovaltuustosta. Äänestys on ollut käynnissä 7. marraskuuta lähtien.

Ehdolla on kaikkiaan 69 vuosina 2004–2009 syntynyttä nuorta, jotka tavoittelevat valtuuston 30:tä paikkaa. Osa ehdokkaista on nykyisiä nuorisovaltuutettuja.

Nuorisovaltuusto ajaa nuorten etua Tampereella laatimalla lausuntoja ja kannanottoja sekä käyttämällä puheoikeutta eri toimielinten kokouksissa. Nykyinen puheenjohtaja Arttu Vuori sanoo, että nuorisovaltuusto on päässyt kertomaan mielipiteensä muun muassa nuorten työllisyysohjelmaan, jota kaupunki parhaillaan laatii. Myös raitiotien jatkamisesta Ylöjärven suuntaan on pyydetty lausunto nuorisovaltuustolta.

Viime vuonna nuorisovaltuusto sai oikeuden tehdä aloitteita kaupunginvaltuustolle. Vuori sanoo, että nuorisovaltuustolla on sen jälkeen ollut entistä paremmat mahdollisuudet vaikuttaa Tampereen asioihin.

”Tämän oikeuden eteen piti tehdä vähän töitä.”

Nuorisovaltuusto on jättänyt aloitteen esimerkiksi joukkoliikenteen vuorojen lisäämiseksi varsinkin iltaisin ja koulun päättymisen aikaan, latauspistokkeiden saamiseksi busseihin sekä sukupuolineutraalien wc-tilojen lisäämiseksi ja kierrätysmahdollisuuksien parantamiseksi kouluissa.

Viimeisin aloite koskee yhteiskunnallisesti aktiivisten nuorten stipendejä. Heille ehdotetaan 20 euron stipendejä.

Vuoren mukaan yksi tärkeimmistä aloitteista on koskenut kesätyö- ja kesäyrittäjyyssetelin käyttöönottoa Tampereella. Näitä pilotoitiin viime kesänä ensimmäistä kertaa.

Mikä?

Nuorisovaltuusto

Ajaa omassa kunnassa paikkakunnan nuorten etuja.

Laatii kannanottoja, lausuntoja ja mielipiteitä. Osassa kunnista aloiteoikeus.

On poliittisesti sitoutumaton.

Perustuu kuntalakiin, jonka mukaan kunnissa on oltava nuorisovaltuusto nuorten osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksien varmistamiseksi.

Äänestys järjestetään 7.–20.11. kaikissa Tampereen yläkouluissa ja toisen asteen oppilaitoksissa.

Kampanjat näkyvät kouluissa

Vaaleissa ovat äänioikeutettuja kaikki 13–18-vuotiaat sekä 12-vuotiaat, jotka opiskelevat 7.-luokalla. Koulut järjestävät äänestyksen koulupäivän aikana joko oppituntien yhteydessä tai muuten.

Äänestäminen tehdään sähköisesti esimerkiksi omalla puhelimella.

Viime vaaleissa vuonna 2020 äänestysprosentti oli 39,4. Vuori sanoo, että luku voisi olla parempi. Varsinkin ammatillisissa oppilaitoksissa äänestysprosentti jäi matalaksi. Tavoite on näissä vaaleissa päästä ainakin 50 prosenttiin, mielellään yli.

Vaalikampanjat näkyvät kouluissa. Ainakin osa kouluista on päästänyt ehdokkaat mainostamaan ehdokkuuttaan koulun infotelevisioihin. Seinille on ripustettu vaalijulisteita. Osa kampanjoi sosiaalisessa mediassa vaalitilin välityksellä. Ehdokkaat eivät saa käyttää kampanjointiin rahaa.

Verkostot ovat karttuneet

Vuori on toiminut nuorisovaltuustossa neljän kalenterivuoden ajan. Nyt hän on 19-vuotias, eikä voinut enää asettua ehdolle.

Neljän vuoden aikana hän kertoo oppineensa monia työelämän kannalta tärkeitä taitoja. Esiintymisvalmius on parantunut ja verkostot karttuneet.

”Rakkaus omaa kotikaupunkia kohtaan on kasvanut. Täällä tehdään paljon asioita hyvin.”

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut