Tampereella voi syksyllä 2023 aloittaa energiamurroksen ja robotiikan DI-tutkinnon

Tampereen yliopistossa alkaviin DI-koulutuksiin voi hakea kevään 2023 toisessa yhteishaussa, joka järjestetään 15.–30.3.2023.

8.11. 20:50

Aamulehti

Tampereen yliopistossa aletaan syksyllä 2023 kouluttaa energiamurroksen ja robotiikan diplomi-insinöörejä. Energiamurroksen koulutuksessa perinteisiä insinöörialoja yhdistetään uudella tavalla. Koulutukseen sisällytetään myös yhteiskunnallista ulottuvuutta.

Energiamurroksella tarkoitetaan siirtymistä fossiilivapaaseen ja hiilineutraaliin sähköenergian tuotantoon sekä fossiilisten polttoaineiden korvaamista sähköllä, biopolttoaineilla ja synteettisillä polttoaineilla lämmityksessä, liikenteessä, työkoneissa ja teollisuusprosesseissa.

”Energiamurros on ajankohtainen ja yhteiskunnallisesti merkittävä ilmiö, joka vaikuttaa meihin kaikkiin”, Tampereen yliopiston professori Pekka Verho sanoo yliopiston tiedotteessa. ”Suomalainen yhteiskunta tarvitsee tämän alueen korkeakoulutettuja asiantuntijoita, jotta voimme toimia vihreän siirtymän edelläkävijöinä ja vahvistaa kansallista kilpailukykyämme.”

Myös robotiikan merkitys monilla aloilla kasvaa. Yksi robotiikan tavoitteista on tehdä ihmisten työskentelystä kevyempää, terveellisempää ja turvallisempaa.

Esimerkiksi teollisuudessa robotiikan avulla tehtaista, autoista ja lentokoneista voidaan tehdä turvallisempia. Robotteihin perustuva logistiikka puolestaan tuo tavarat oikeaan paikkaan oikealla hetkellä.

Lue lisää: Tampereen yliopistossa täysin uudenlainen tutkimus: Näin robotit saadaan avuksi kriisitilanteessa – Johanna Virkki kertoo lukuisista mahdollisuuksista

Kestävässä kehityksessä ja kiertotaloudessa robotiikkaa hyödynnetään muun muassa saastuneiden alueiden puhdistamisessa ja jätteiden lajittelussa sekä kierrättämisessä. Hyvinvointi- ja terveyspalveluissa robotiikka tukee esimerkiksi liikuntarajoitteisten ihmisten arjen helpottamista.

”Robotiikka lisääntyy tulevaisuudessa kaikilla elämän osa-alueilla ja alan osaajista on pulaa. Robotit ovat olennainen osa tulevaisuuden haasteiden ratkaisemisessa”, projektipäällikkö Jyrki Latokartano sanoo.

Latokartanon mukaan alan suomalainen teollisuus menestyy jo maailmalla, ja sovelluskohteita on paljon lisää esimerkiksi logistiikassa, terveydenhuollossa ja normaalin arjen apuna.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut