Kiinanmuurin tulipalo: Talossa asuva Milla Törmä haistoi yöllä savun ja sitten sammuivat valot – ”Jos sähköt eivät olisi menneet, ei olisi pelottanut niin paljon”

Taloyhtiöllä on kellaritiloissa palovaroittimet, jotka herättivät asukkaat kello kolmen aikaan yöllä.

6.11. 13:04 | Päivitetty 6.11. 17:39

Aamulehti

Tampereella lauantain ja sunnuntain välisenä yönä Kalevanrinteen kerrostalossa syttyneessä tulipalossa oli ainekset isoon vahinkoon. Palo syttyi yöaikaan Kiinanmuurin kellarissa, josta on yhteys yhdeksään rappukäytävään.

Lue lisää: Suuressa kerrostalossa syttyi yöllä uhkaava palo Tampereella – savuvauriot mittavat, osa jäi ilman sähköä

Nelikerroksisen talon toisessa kerroksessa asuva Milla Törmä heräsi kello kolmen aikaan yöllä ääneen, jota ei heti tunnistanut.

”Kun heräsin unesta, meni vähän aikaa tajuta, mikä ääni se on ja mistä se tulee”, Törmä kertoo.

Ääni osoittautui palovaroittimen ääneksi, joka kantautui asuntoon jostain asunnon ulkopuolelta. Taloyhtiö on asentanut kellaritiloihin palovaroittimet, ja se koitui nyt onneksi.

Seuraavaksi Törmä haistoi savun. Sitten sammuivat valot.

”Jos sähköt eivät olisi menneet, ei olisi pelottanut niin paljon. Onneksi olimme juuri katsoneet viikolla, missä jamassa meidän taskulamput ja otsalamput ovat: jos tulee sähkökatko ja pitää päästä vessaan, on sitten jotain valoa. Tästä oli nyt ihan käytännön hyötyä.”

Tampereen Kalevanrinteessä sijaitsevassa kerrostalo Kiinanmuurissa syttyi lauantain ja sunnuntain välisenä yönä uhkaava kellaripalo. Tältä talo näytti sunnuntaina iltapäivällä kello 16.

Pyjama päällä ulkona

Talon ulkoseinustalla sijaitsee kellarin tuuletusputkia, joista Törmä huomasi tulevan sankkaa savua. Savu levisi suoraan asunnon parvekkeelle niin, ettei sinne ollut menemistä. Myös rappukäytävässä oli savua.

Törmä ja hänen miehensä miettivät, pysyäkö sisällä, niin kuin viranomaisten ohje kuuluu vai lähteäkö ulos. He päättivät lähteä ulos. Saman ratkaisun teki moni muukin asukas.

”Jotkut fiksut asukkaat olivat soittaneet hälytyskeskukseen. Naapurirapun rouva oli pyjama päällä ja kertoi opastaneensa palokuntaa, kun se tuli paikalle.”

Tältä kerrostalon ulko-oven edessä näytti sunnuntaina iltapäivällä.

Sähköt vielä poikki

Asukkaat kerääntyivät pihalle pieniin ryhmiin. Pelastusviranomaiselta Törmä ei saanut muuta tietoa kuin, että kellarissa ”on tilanne päällä”.

Takaisin kotiin Törmä pääsi palaamaan kello viiden aikaan. Ikkunat avattiin ristivedolle.

”Miehelläni on hyvät unenlahjat, ja hän nukahti heti. Itse torkuin kello seitsemästä alkaen.”

Puoliltapäivin sähköt olivat vielä asunnosta poikki. Tietoa ei ollut, koska ne saadaan takaisin. Huonoimmassa tapauksessa se voi viedä useita päiviä.

Törmä toimii taloyhtiössä hallituksen puheenjohtajana. Hän on ollut jo yhteydessä isännöitsijään, jolle pelastuslaitos toimittaa raportin tapahtuneesta.

Hän toivoo, että kaikki asukkaat muistaisivat viimeistään nyt tarkistaa asuntonsa palovaroittimien paristot ja kunnon.

”Katse harvoin osuu palovaroittimeen, kun se on ylhäällä katossa. Tämä tapaus on hyvä muistutus siitä, että palovaroittimet kannattaa tarkistaa.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut