Influenssarokotusaikoja on hyvin tarjolla Hatanpäällä, mutta kävijöitä toistaiseksi vähän – yhdeksi syyksi epäillään rokotusväsymystä

Arvion mukaan Tampereella tullaan tänä syksynä rokottamaan noin 50 000 ihmistä influenssaa vastaan. Rokotteita on riittävästi saatavilla.

Influenssarokotukset ovat käynnissä Tampereen Hatanpään rokotusyksikössä ja terveysasemilla. Rokotuksia pistetään sekä ajanvarauksella, että Hatanpäällä myös ilman ajanvarausta.

3.11. 6:30

Aamulehti

Influenssarokotukset ovat käynnissä Tampereen Hatanpään rokotusyksikössä ja terveysasemilla, mutta ainakaan toistaiseksi rokotuksille ei ole ollut mitään ryntäystä. ”Rokotukset aloitettiin Hatanpäällä jo hyvissä ajoin lokakuussa, ja aika maltillisesti ne ovat lähteneet liikkeelle. Ehkä ihmiset eivät ole vielä heränneet tähän asiaan tai sitten voi olla jo rokotusväsymystä, kun koronarokottamista on ollut niin pitkään”, kertoo rokotuskoordinaattori, osastonhoitaja Maria Riski Tampereen kaupungilta.

Ensimmäisenä koronasyksynä marraskuussa 2020 influenssarokotteet loppuivat kesken suuren kysynnän vuoksi myös Tampereella. Riskin mukaan ainakin tällä hetkellä näyttää siltä, että rokotteita riittää hyvin. Arvion mukaan Tampereella tullaan rokottamaan noin 50 000 ihmistä. Rokotuksia pistetään sekä ajanvarauksella, että Hatanpäällä myös ilman ajanvarausta.

”Varsinkin Hatanpäällä on paljon aikoja vapaana ja toiveena on, että sinne nimenomaan tultaisiin. Nyt kannattaa tulla.”

Ikäihmiset ovat saattaneet myös lykätä influenssarokotusta, sillä aiemmin syksyllä heitä ohjeistettiin tulemaan rokotukseen vasta marraskuussa, jotta suoja jatkuisi kevääseen asti. Yli 65-vuotiaat ja riskiryhmiin kuuluvat saavat samalla kertaa halutessaan myös koronatehosteen, jos edellisestä rokotuksesta tai sairastetusta taudista on kulunut kolme kuukautta. Suurin osa rokotuksille tulevista ottaakin Riskin mukaan molemmat, sekä influenssa- että koronarokotuksen. ”Yhdellä kertaa otettujen rokotusten ei pitäisi lisätä toistensa haittavaikutuksia, eikä sellaista palautetta ole tullut”, Riski toteaa.

Maksuton rokote

Influenssarokotteen saavat maksutta ne, joiden terveydelle influenssa aiheuttaa oleellisen uhan tai joiden terveydelle rokotuksesta on merkittävää hyötyä, esimerkiksi kaikki 65 vuotta täyttäneet ja riskiryhmiin kuuluvat, raskaana olevat naiset ja alle 7-vuotiaat lapset. Rokotuksen saavat myös vakavalle influenssalle alttiiden henkilöiden lähipiiriin kuuluvat, mutta lähipiirin kriteereitä tiukennettiin syksyllä 2021. Lähipiiriin kuuluviksi katsotaan nyt henkilöt, jotka asuvat samassa asunnossa tai ovat viikoittain kasvotusten tekemisissä suojattavan ihmisen kanssa.

Jos ei ole oikeutettu maksuttomaan rokotteeseen, sen voi hankkia myös omalla kustannuksellaan apteekista. Reseptin rokotetta varten voi pyytää omalta terveysasemalta soittamalla tai verkossa. Rokotustoimenpide on maksuton.

Käytössä olevat rokotteet ovat pistoksena annettava Vaxigrip Tetra -rokote, joka sopii kaikenikäisille kuuden kuukauden iästä alkaen. Sen vaihtoehtona lapsille on tarjolla myös Fluenz Tetra -nenäsumuterokote, joka on tarkoitettu 1–6-vuotiaille.

”Vielä ei ole tarkkaa tietoa, miten hyvä rokotusten suojateho on. Sen näkee vasta sitten, kun epidemiakausi alkaa”, Riski toteaa.

Parina viime talvena influenssaepidemia on jäänyt lieväksi, koska koronan suojatoimet ovat estäneet myös muiden tautien leviämistä ja ulkomaanmatkailu on ollut tavallista vähäisempää.

Mitä?

Influenssarokotukset

Tampereella rokotuksia annetaan ajanvarauksella Hatanpään rokotusyksikössä ja terveysasemilla.

Ajan voi varata Tampereen kaupungin verkkosivuilta tai soittamalla joko omalle terveysasemalle tai terveyspalvelujen neuvontaan numeroon 03 5657 0023, joka vastaa päivittäin kello 7–22.

Orivesiläiset voivat soittaa terveyskeskuksen ajanvarauspuhelimeen 03 5657 5777 maanantaista perjantaihin kello 12–13.

Riskiryhmään kuuluva voi saada rokotuksen Hatanpään rokotusyksiköstä myös ilman ajanvarausta maanantaisin, torstaisin ja perjantaisin kello 10–14 sekä tiistaisin ja keskiviikkoisin kello 13.30–17.30.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut