Vessaa ei kannata vetää, eikä vettä pidä laskea viemäriin – Näin Tampereen Vesi ohjeistaa veden käyttöön sähkökatkon aikana

Jos sähköt menevät poikki, kehotetaan välttämään veden käyttöä, kuten suihkussa käyntiä sekä astioiden- tai pyykinpesua. Samoin on syytä välttää vessan huuhtelua.

Esimerkiksi suihkussa käyntiä, astioiden- tai pyykinpesua ja vessan huuhtelua kehotetaan välttämään sähkökatkon aikana, koska jäteveden pumppaamiseen tarkoitetut pumput eivät välttämättä toimi.

2.11. 7:35

Aamulehti

Jos talvella tulee sähköstä pulaa ja joudutaan turvautumaan alueellisiin sähkökatkoihin, sillä voi olla vaikutusta vesihuoltoon. Näin siitä huolimatta, että huoltovarmuuden kannalta kriittisenä toimijana vesihuolto pyritään pitämään katkojen ulkopuolella.

Tampereen Vesi kertoo tiedotteessa varautuneensa häiriötilanteisiin, mutta myös vedenkäyttäjien on hyvä itse varautua sähkökatkoihin. Ensinnäkin osana kotivaraa olisi hyvä olla varastossa puhdasta juomavettä muutaman päivän tarpeeseen. Veden säilytykseen ja noutamiseen mahdollisista jakelupisteistä tarvitaan puhtaita kannellisia ämpäreitä tai kanistereita.

Jos sähköt menevät poikki, kehotetaan välttämään veden käyttöä, kuten suihkussa käyntiä sekä astioiden- tai pyykinpesua. Samoin on syytä välttää WC:n huuhtelua, eikä vettä pidä laskea viemäriin. Tiedotteessa neuvotaan käyttämään hanan alla ämpäriä, jos hanasta on laskettava vettä.

Alueellisesti kiertävien sähkökatkojen on aiemmin kerrottu kestävän arviolta pari tuntia kerrallaan. Alle kolme tuntia kestävän katkon aikana vedenjakelu pääosin toimii eli vettä tulee hanasta, koska vesi virtaa vesitorneilta painovoimaisesti kiinteistöihin. Vesijohtovettä on turvallista juoda lyhyen sähkökatkon aikanakin.

Joillakin korkeilla alueilla veden painetta nostetaan paikallisella paineenkorottamolla. Korkeissa paikoissa ja korkeissa kiinteistöissä vesi voi tulla hanasta pienemmällä paineella, koska veden pumppaamiseen tarvitaan sähköä.

Viemäröinti toimii osittain

Jätevesi virtaa viemäreissä painovoimaisesti, mutta paikoitellen sitä pumpataan eteenpäin kohti jätevedenpuhdistamoa. Jos pumput eivät sähkökatkon takia toimi, jätevettä voidaan joutua johtamaan viemärin tai pumppaamon ylivuotona vesistöihin tai maastoon.

Ylivuotojen estämiseksi viemärin käyttöä eli esimerkiksi suihkussa käyntiä, astioiden- tai pyykinpesua tai vessan huuhtelua tulisi välttää.

Jätevedenpuhdistamolle virtaa sähkökatkon aikana vähemmän jätevettä kuin normaalisti, koska jäteveden pumppaus ei toimi. Painovoimainen viemäröinti toimii normaalisti. Tampereen Veden tiedotteen mukaan lyhyiden sähkökatkojen aikana jätevedenpuhdistuksen sähkönsaanti pyritään turvaamaan, mutta jos sähkön säästötarve on merkittävä, myös jätevedenpuhdistamoiden sähköt voivat katketa ja puhdistustulos heikentyä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut