Valoviikkojen lediverhoista osa ei ehdi toimintakuntoon avajaisiin, kaksi teosta jää kokonaan pois – uuden ajan Valoviikkojen suunnittelu on alkamassa

Viime vuonna pettäneitä valoverhoja saatiin odotella korjauksesta materiaalipulan vuoksi, mutta viimeisetkin verhot ehditään ohjelmoida ensi viikon aikana. Sen sijaan kaksi muuta teosta jäävät tänä vuonna näkemättä. Valoviikot avataan perjantaina 28. lokakuuta. Aamulehti näyttää suorana.

Lediverhot ehtivät olla esillä vain hetken viime vuoden Valoviikoilla. Osa verhoista oli toimimattomia ja toimivatkin otettiin pian alas, jotta ne saatettiin lähettää korjattavaksi Tanskaan. Kuvassa valoverhojen testausta lokakuussa 2021.

28.10. 6:00

Aamulehti

Hämeenkadun yllä kulkevat lediverhot komeilevat viimein täydessä valoloistossaan, joskaan ei vielä aivan Valoviikkojen avajaisissa tämän viikon perjantaina. Valoverhot nähtiin ensi kertaa viime vuonna, jolloin uutuuden hehku jäi hetkelliseksi, kun vain osa verhoista toimi ja lopulta toimivatkin piti toimittaa takaisin huoltoon.

Lue lisää: Tampereen Valoviikkojen ongelmat jatkuvat – Loputkin Hämeenkadun valoverhot otetaan pois

Lue lisää: Tampereen Valoviikkojen uutuudelle harmittava takaisku – Vain kolmasosa verhoista saadaan toimimaan avajaisiin mennessä

Verhot olivat kesästä alkaen korjattavana valmistusmaassaan Tanskassa. Siellä jouduttiin odottamaan tarvittavia komponentteja Aasian maista, ja siksi valot saatiin viiveellä Tampereelle ja asennusaikataulut venyivät hieman, kertoo hankekehityspäällikkö Markus Joonas.

Lediverhoja on Hämeenkadun varrella yhteensä 36, joista 34 on jo ehditty asentaa pylväisiin ja 30–34 verhoa saadaan ohjelmoiduksi käyttökuntoon Valoviikkojen perjantaisiin avajaisiin mennessä.

”Viimeiset kaksi lediverhoa asennetaan sunnuntain ja maanantain välisenä yönä. Sen jälkeen täytyy testata valot ja ohjelmoida sisältö. Nekin saadaan toimintaan ensi viikon aikana”, Joonas kertoo.

Sitä vastoin pari luvattua valoteosta jäävät Valoviikoilta tyystin pois.

Toisin kuin suunniteltua, valopalloja ei nähdä Yliopistonkadulla tämänvuotisten Valoviikkojen aikana.

”Menimme sanomaan, että Yliopistonkadulle tulevat valopallot, mutta valitettavasti meidän ei ole mahdollista asentaa sinne mitään kadun rakennustyömaan takia. Samoin Kauppakadulla on aiempina vuosina ollut valaistus, mutta sinnekään emme rakennustyömaan vuoksi saa omaa nostokalustoa. Koska Valoviikot ovat nyt niin lyhyet, käytännössä marras–joulukuun, työmaat eivät myöskään ehdi alta pois.”

Kisahumua ja teemapäiviä

Valoviikoilla lediverhoissa nähdään tunnelmallista värien liikettä. Jatkossa niiden on tarkoitus elää kaupungin rytmissä eri kuvioin, Joonas sanoo. Jahka loppuvuoden aikana laaditaan ohjeistukset lediverhojen käytölle, eri tahot voivat hyödyntää niitä tempauksissaan läpi hämärien vuodenaikojen.

”Odotan paljon, miltä Hämeenkatu tänä talvena näyttää ja millaista palautetta siitä tulee. Verhoihin on kaikki ohjelmoitavissa, ja vain taiteilijoiden luovuus on rajana”, Joonas sanoo.

Hankekehityspäällikkö Markus Joonas uskoo, että saa jo piankin ensimmäisiä kyselyjä ja ideoita lediverhojen Valoviikkojen jälkeiseen hyödyntämiseen.

Joonas kuvailee, että verhoja voitaisiin hyödyntää esimerkiksi jääkiekon MM-kisojen kaltaisissa tapahtumissa. Siinä missä Hämeensillan patsaat saavat ylleen pelipaitoja, myös valoista voisi tulla elimellinen osa kaupungin eloa.

”Myös rakennusten värivalaiseminen teemapäivien ja yhdistysten väreissä on yleistynyt meillä paljon. Halutessamme lediverhot antavat mahdollisuuksia antaa tukea ja ottaa kantaa.”

Kaksi kaupunkia

Hämeenkadun valaistus oli iso ponnistus, ja nyt voidaan ryhtyä suunnittelemaan, millaisin kekseliäin tavoin Valoviikot voivat näkyä keskustan eri kortteleissa ja kauempanakin, Joonas kertoo.

”Nyt on aika kehittää Valoviikkojen väliaikaisia ja pienempiä tempauksia sekä kannustaa ja tukea yksityisissä hankkeissa, kuten Ikurin valopolku tai Finlaysonin Projio olivat tänä vuonna.”

Uudenlaisten Valoviikkojen suunnitteluun kootaan työryhmä alkuvuodesta.

Valopolku koristeli Tohlopin metsää syyslomaviikolla. Markus Joonaksen mukaan alkuvuodesta aletaan suunnitella, millaisia erilaisia valohankkeita voidaan jatkossa nähdä muuallakin Tampereella osana Valoviikkoja.

Valon ensisijainen tehtävä on pitää yllä turvallisuutta esimerkiksi katuvalojen muodossa, Joonas sanoo, mutta lisäksi valolla voidaan luoda jopa toinen Tampere.

”Tampereen leveysasteella eletään 47 prosenttia vuodesta sellaista aikaa, että yö on päivää pidempi. Silloin ihmiset kulkevat kaupungilla sekä pimeässä että valoisassa. Valojen käytöllä voidaan piilottaa tai nostaa esille maisemasta jotakin ja siten luoda erinäköiset kaupunkikuvat.”

Joonas haaveileekin yllätyksellisistä teoksista, jotka muuttaisivat kaupungin erinäköiseksi päivällä ja pimeällä. Esimerkiksi muraali voisi esittää päivällä jotakin ja muuttua yöllä valojen avulla toiseksi kuvaksi.

Aamulehti näyttää Valoviikkojen avajaiset suorana perjantaina 28. lokakuuta kello 19 osoitteessa aamulehti.fi/live.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut