Tampereelle rakennetaan sadan asunnon kerrostalo erikoisella tavalla – Materiaalia otetaan purkutyömailta

Pohjola-Rakennus oy voitti Tampereen kaupungin tontinluovutuskilpailun Kissanmaalla. Merkittävä osa talon materiaaleista otetaan Kaukajärven seurakuntatalon ja Santalahden Tikkutehtaan purkutyömailta.

Hipposkylänkuja 12 tontille suunnitellaan kerrostaloa. Tontti sijaitsee Hipposkylän saunarakennuksen ja Hervannan valtaväylän välissä Kissanmaalla.

26.10. 6:00

Aamulehti

Kissanmaalle Tampereella rakennetaan kerrostalo, johon käytetään kierrätysmateriaalia rakennuttajan purkutyömailta.

Kyseessä on Pohjola-Rakennuksen ensimmäinen rakennuskohde, jossa käytetään kierrätysmateriaalia. ”Maailma muuttuu ja olemme siinä mukana”, sanoo hankejohtaja Erkki Ikonen. Tässä kohteessa yritys pääsee nyt kehittämään kierrätysosaamistaan.

Asuinrakennuksen runko tehdään osittain uudelleenkäytettävästä betonista, julkisivut osin kierrätetystä puusta ja tiilestä. Pihan pyöräkatos ja viherhuone rakennetaan lähes täysin kierrätysmateriaaleista. Autohallin ajoluiskan seinien muuraamiseen käytetään vanhoja tiiliä. Piharakenteissa ja kalusteissakin hyödynnetään uudelleen käytettäviä tuotteita, kuten pihalaattoja.

Mikä?

Asuinkerrostalo

Osoite on Hipposkylänkuja 12, Tampere.

Rakentamisessa hyödynnetään kierrätysmateriaaleja.

Rakennusoikeus on 6 100 kerrosneliömetriä.

Asuntoja tulee hieman yli 100.

Rakennustyöt alkanevat vuoden 2023 loppupuolella.

Valmistuu arviolta vuoden 2025 loppupuolella.

Lähde: Pohjola-Rakennus oy

Pohjola-Rakennus aloittaa omistusasuintalon rakentamisen osoitteessa Hipposkylänkuja 12 loppuvuodesta 2023.

Kissanmaan kerrostaloon käytetään rakennusmateriaalia muun muassa purettavasta Kaukajärven seurakuntatalosta ja Tikkutehtaalta Tikkutehtaanrinteestä Santalahdesta. Ikosen mukaan kierrätysmateriaalia tulee todennäköisesti muualtakin, mutta seurakuntatalo ja Tikkutehdas ovat Pohjola-Rakennuksen omia purkutyömaita. Työt alkavat ensi vuonna, Kaukajärven seurakuntatalolla alkuvuodesta ja Tikkutehtaalla kevään aikana.

Lue lisää: Tulitikkutehtaan naapuriin nousevan kerrostalon rakentaminen alkoi – Itse tehtaalle ei tapahdu vielä mitään

Lue lisää: Tyhjillään oleva seurakuntatalo yritettiin sytyttää tahallaan palamaan Tampereella

Kissanmaalle rakennettava uusi kerrostalo tulee kuvassa näkyvälle tontille.

Purkaminen kalliimpaa

Uudelleenkäyttöä varten purkaminen on kalliimpaa kuin tavallinen purku. Erkki Ikonen arvioi hinnan olevan ehkä noin 25 prosenttia korkeampi. Lisäksi kuluja nostaa välivarastointi.

Kokonaiskustannukset ovat kuitenkin vain jonkin verran korkeammat. Säästöä tulee, kun rakennusmateriaaleja ostetaan vähemmän kuin tavallisessa rakennuskohteessa.

Purkaminen uudelleenkäyttöä varten ei ole Pohjola-Rakennukselle täysin uutta, sillä heidän yhteistyökumppaninsa Purkupiha oy on tehnyt sitä aiemmin. Yksi Purkupihan kohteista voitti ensimmäisen palkinnon Vuoden purkuhanke -kilpailussa. Kohde oli Lamminpäässä Tampereella. Lamminpäässä purettiin 15 kiinteistöä, jotka olivat pääosin teollisuusrakennuksia. Purun tilaajana oli Pohjola-Rakennus, purkajana Purkupiha, kumppaneina Tecnalia ja VTT.

Kissanmaalla olevan tontin luovutuskilpailun ehtona oli kierrättäminen.

Tampereen kaupunki järjesti Hipposkylänkujan tontista tontinluovutuskilpailun, jossa edellytyksenä oli kiertotalouden periaatteiden hyödyntäminen. Hakemuksia tuli 18, joista raati valitsi Pohjola-Rakennuksen.

Voittoon vaikutti muun muassa, että materiaalit ovat saatavilla Pohjola-Rakennuksen omilta työmailta ja pääosin Tampereen seudulta. Lisäksi vaikutti käytettyjen materiaalien monipuolinen käyttö asuinkerrostalossa ja piharakennuksessa.

Mikä?

Pohjola-Rakennus oy Suomi

Liikevaihto 356,2 miljoonaa euroa.

Tilikauden tulos noin 9,3 miljoonaa euroa.

Omavaraisuusaste 16 prosenttia.

Luvut ovat vuodelta 2021.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut