Suomen yrittäjien puheenjohtajakandidaatit toivoivat kevyempää verotusta ja työmarkkinoiden uudistamista – ”Meillä on liian raskas julkinen sektori”

Nokia-areenan tentissä yrittäjien etujärjestön puheenjohtajaksi pyrkivät toivoivat odotetusti alhaisempaa verotusta ja työmarkkinajärjestelmän uudistamista. Uusi haastaja kaipaa järjestöltä rohkeampia mielipiteitä.

Suomen yrittäjien puheenjohtajan paikasta kisaavat istuva puheenjohtaja Petri Salminen (vas.), järjestön varapuheenjohtaja Anne Niemi sekä muun muassa Investors Housen toimitusjohtajana toimiva Petri Roininen. Liittokokous valitsee järjestölle puheenjohtajan ja varapuheenjohtajat Tampere-talolla lauantaina.

21.10. 22:19

Aamulehti

Suomen yrittäjien puheenjohtajasta äänestetään lauantaina Tampere-talolla, mutta perjantaina kandidaattien välisiä linjaeroja haettiin Nokia-areenalla järjestetyssä kolmen ehdokkaan tentissä.

Jatkokaudelle kisassa hakee järjestön nykyinen puheenjohtaja Petri Salminen, varapuheenjohtaja Anne Niemi sekä järjestölle rohkeampaa linjaa vaativa Petri Roininen.

”Olemme siirtyneet kabinettiajasta huomioaikaan”, Roininen julisti tilaisuudessa.

Keskustelussa esiin nousivat perinteiset yrittäjien edunvalvonnalle tyypilliset teemat, kuten verotus ja työmarkkinajärjestelmä, mutta ratkaisua pohdittiin myös muun muassa Suomen yrittäjiä vaivaavaan jäsenkatoon.

Suomen yrittäjien istuvan puheenjohtajan Petri Salmisen mukaan yritysten toimintaedellytyksiä voitaisiin parantaa muun muassa paikallista sopimista lisäämällä. Sen sijaan esimerkiksi listaamattomien yritysten osinkoverotukseen ei tulisi koskea ja ansiosidonnaista työttömyysturvaa pitäisi uudistaa kannustavammaksi.

Yrittäjien kansoittamassa salissa oltiin huolissaan Suomen tuottavuudesta, joka ei ole kasvanut toivottuun tapaan.

Puheenjohtajan pallia havittelevan Petri Roinisen mukaan työelämän ulkopuolella oleva työikäisen väestön suuri määrä kertoo suomalaisen yhteiskunnan kannustinongelmista.

”Jotta me pääsisimme takaisin kasvun uralle, meidän on pakko laskea sekä veroja että julkisia menoja ja tehdä yhteiskunnastamme oleellisesti yrittäjäystävällisempi.”

Julkisen sektorin kasvavat menot luovat hänen mukaansa kynnyksen työllistymiseen ja yritysten kasvulle.

Samaa mieltä on nykyinen varapuheenjohtaja Anne Niemi, joka kaipaa Suomeen rakenteellisia uudistuksia.

”Ongelmana on se, että meillä on liian raskas julkinen sektori.”

Julkisomisteisten yhtiöiden asema on Suomessa hänen mukaansa liian suuri. Tarvitaan lisää kilpailua ja sitä myötä tuottavuutta.

”Tällä hetkellä meillä on täällä Euroopan eniten julkisomisteisia yhtiöitä”, Niemi sanoo.

Istuvan puheenjohtaja Petri Salmisen mielestä suomalaisella yrityskentällä on kolme ongelmaa: kustannukset, kilpailukyky ja sääntelytaakka.

”Merkittävimmin rasittuneita on 5–9 henkeä työllistävät yritykset. Jos teemme työllistämisen liian riskialttiiksi, emme pysty kehittämään tuottavuutta.”

Suomessa tuotettavia palveluja voitaisiin Suomen yrittäjien varapuheenjohtaja Anne Niemen mielestä tuottaa enemmän yksityisten yritysten toimesta. Myös Suomen joustamaton työlainsäädäntö hankaloittaa hänen mukaansa yritysten toimintaa Suomessa.

Työmarkkinoille halutaan joustavuutta

Yhteinen näkemys jaettiin siitä, että Suomeen tarvitaan lisää kasvua, tuottavuutta ja investointeja.

Roininen ottaisi Suomeen mallia Virosta ja Ruotsista, jossa kasvua ja varallisuuden kasvua tuetaan hänen mukaansa enemmän esimerkiksi veropolitiikan avulla.

Virossa yritykset maksavat veroa vain yhtiöistä ulos otettavista osingoista, ei yhtiön voitoista. Suomessa veroa maksetaan sekä yrityksen tuloksesta että osingoista. Ruotsissa taas esimerkiksi perintöverosta on luovuttu.

Suomalaiseen työmarkkinajärjestelemän kaivataan Tampereella kokoontuvien yrittäjien mielestä joustavuutta.

Järjestelmän muuttaminen on puheenjohtaja Salmisen mukaan vaikeaa, sillä järjestövallalla on Suomessa syvät juuret. Työmarkkinoille tarvittaisiin lisää ”happea”.

”Liian monen ihmisen työpaikka, ansainta ja valta-asema yhteiskunnassa on juurrutettu jonkinlaiseen järjestörakenteeseen.”

Esimerkiksi palkoista tulisi hänen mukaansa sopia enemmän työpaikoilla, ammattiyhdistysliikettä tarvitaan sen sijaan tulevaisuudessakin sopimaan suuremmista raameista.

Työmarkkinalainsäädännössä kehitettävää

Yleisöstä haluttiin tietää, mitä mieltä ehdokkaat ovat ammattiyhdistysliikkeen verovapaudesta. Kaikkien yleishyödyllisten yhdistysten sijoitustuotot voitaisiin Salmisen mielestä asettaa samalle viivalle.

”Olemme täysin valmiita siihen, että myös Suomen yrittäjät olisivat yhdistyksenä verovelvollisia toiminnassaan.”

Työmarkkinalainsäädännössä on kaikkien kandidaattien mielestä kevennettävää.

”Keskeisin tapa tehdä muutosta yhteiskunnassa on äänestää seuraavissa eduskuntavaaleissa ehdokkaita, jotka lähtevät poistamaan toisin sopimisen kieltoa lainsäädännöstä”, kuului Salmisen viesti.

Anne Niemen suhtautuminen ay-liikkeeseen on diplomaattisempi. Esimerkiksi paikallisen sopimisen lisäämisestä löytyisi työntekijäpuolen kanssa hänen mukaansa yhteistä tahtoa.

”Suomessa ei ole bruttopalkkaongelma, vaan nettopalkkaongelma”, sanoo Petri Roininen. Kaksi kolmasosaa yritysten asiakkailtaan saamasta rahasta menee hänen mukaansa veroihin. Hallituksen ajama yrittäjien eläkeuudistus sen sijaan lisää pienyrittäjien eläkemaksuja kohtuuttomasti, sanoo Roininen

Yhdistystä vaivaa jäsenkato

Suomen yrittäjien jäsenmäärä on viimeisen vuosikymmenen aikana ollut laskussa. Ongelmaan haettiin ratkaisua perjantaisessa tentissä.

”Järjestöä on pakko uudistaa, meidän on pakko tarjota hyötyä”, sanoi Salminen.

Lääkkeitä olisivat hänen mielestä konkreettiset bisneshyödyt, kuten ulkomailla toimivien suomalaisyritysten auttaminen.

Niemi korostaisi palveluja niin yksinyrittäjille kuin suuremmille yrityksille. Paikallis- ja aluejärjestöjä tulisi tukea ja positiivisia esimerkkejä yrittäjyydestä tuoda esiin.

Petri Roininen puolestaan haluaisi Suomen yrittäjiltä rohkeampia kannanottoja esimerkiksi veropolitiikkaan ja työmarkkinalainsäädäntöön.

Jotta järjestö tai sen puheenjohtaja saa huomiota, tulisi mielipiteitä kertoa Roinisen mukaan rohkeammin esimerkiksi sosiaalisessa mediassa.

”Julkisuus on meille järjestönä tärkeä, mutta se on meille työkalu, joka ei voi olla puheenjohtajalle itsetarkoitus”, vastasi puolestaan Salminen.

Suomen Yrittäjien puheenjohtajisto valitaan liittokokouksessa lauantaina 22. lokakuuta Tampereella.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut