Ison sairaala­kiinteistön kaupat epäonnistuivat Tampereella – yli 22 miljoonaa euroa jää saamatta

Ostaja vetäytyi kaupasta alustavan tarjouksen jälkeen. Tampereen kaupunki vuokraa tilat siirtymäajaksi Pirkanmaan hyvinvointialueelle.

Hatanpään sairaalan kiinteistöille ei vielä löytynyt ostajaa. Sairaalan kiinteistöjä kuvattiin lokakuussa 2019.

21.10. 17:11 | Päivitetty 21.10. 18:17

Aamulehti

Tampereen kaupungin vuoden 2022 talousarvioon on tulossa iso miinusmerkkinen muutos, sillä Hatanpään sairaalan kiinteistöjä ei saadakaan tänä vuonna myytyä.

Tampere on kaupannut Hatanpään kantasairaalaa, puistosairaalaa sekä perheryhmäkoti Satakieltä. Myynti-ilmoitus jätettiin keväällä 3. toukokuuta.

Tampereen kaupungin kiinteistöjohtaja Virpi Ekholm kertoo, että kiinteistöistä saatiin alustavia ei-sitovia tarjouksia. Parhaan tarjouksen tehneen tahon kanssa tehtiin sopimus due diligence -prosessista, jossa ostaja teki teknisen ja juridisen selvityksen kiinteistökaupasta. Lisäksi ostaja selvitti mahdollisten palveluiden tulevaisuutta.

Prosessin tarkoituksena on, että ostaja perehtyy huolellisesti kohteisiin ja niistä annettuihin tietoihin. Myyjän velvollisuus on antaa ostajan tarvitsemat ja hallussaan olevat lisätiedot.

Prosessin loppuvaiheessa ostajaehdokas Capman Real Estate oy ilmoitti, että se vetäytyy kaupasta. Ekholm ei kommentoi vetäytymisen perusteita, mutta kertoo, että ostaja perusti päätöksen omaan arvioonsa. ”Myyjän eli kaupungin antamat tiedot olivat meille kerrotun mukaan olleet riittäviä ja paikkansa pitäviä.”

Mitkä?

Myynnissä olleet sotekiinteistöt Hatanpäällä

Hatanpään kantasairaala

 • Hatanpäänkatu 24

 • Valmistumisvuosi 1935–2000

 • Vuokrattava ala 26 573 neliömetriä

 • Takaisinvuokra-aika vuokrasopimuksen mukaan

 • Tontin pinta-ala 32 138 neliömetriä

Hatanpään puistosairaala

 • Gauffinkatu 3

 • Valmistumisvuosi 1990, 2003

 • Vuokrattava ala 16 916 neliömetriä

 • Takaisinvuokra-aika vuokrasopimusten mukaan

 • Tontin pinta-ala 21 521 neliömetriä

Hatanpään perheryhmäkoti Satakieli

 • Gauffinkatu 1

 • Valmistumisvuosi 1920

 • Vuokrattava ala 463 neliömetriä

 • Takaisinvuokra-aika vuokrasopimusten mukaan

 • Tontin pinta-ala 1 596 neliömetriä

Tilat vuokralle

Myynnin peruuntuminen tarkoittaa, että suunnitellut rahat jäävät Tampereen kaupungilta saamatta. Talousarviota on tältä osin korjattava 22,6 miljoonalla eurolla.

Ekholm kertoo, että kaupunki vuokraa tilat sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistamisesta annetun lain edellyttämällä tavalla siirtymäajaksi Pirkanmaan hyvinvointialueelle. Siirtymäaika on 3+1 vuotta.

”Käytännössä me pyrimme luopumaan sotekiinteistöistä. Jatkamme neuvonpitoa pitkäaikaisen vuokrasopimuksen sisällöstä Pirkanmaan hyvinvointialueen kanssa ennen kuin ryhdymme uudelleen myymään.”

Lakiin sisältyy yhtiöittämisvelvoite siirtymäajan jälkeen niiden kiinteistöjen osalta, joita edelleen vuokrattaisiin hyvinvointialueelle. Yhtiöittämisvelvoitteen sijaan kaupunki pyrkii luopumaan sosiaali- ja terveyspalveluiden sekä pelastuslaitoksen käytössä olevien kiinteistöjen omistuksesta myymällä ne markkinoille tai vaihtoehtoisesti hyvinvointialueelle.

Tampereen kaupunki on myynyt myös Kämmenniemen toimintakeskusta ja kahta perhetukikeskusta. Päätös kiinteistöjen myynnistä käsitellään maanantaina kaupunginvaltuustossa. Jos päätös saa lainvoiman, myynnit toteutuvat vielä tänä vuonna.

Verotuloja arvioidaan nyt kertyvän budjetoitua enemmän, ja talousarviota esitetään korotettavaksi kunnallisveron osalta 19 miljoonaa euroa, yhteisöveron osalta 47 miljoonaa euroa ja kiinteistöveron osalta 2,5 miljoonaa euroa tarkentuneiden veroarvioiden perusteella.

Oikaisu 21.10.2022 kello 18.04: Jutun faktalaatikossa oli virhe neliömetrien merkitsemisessä. Tuhannet oli virheellisesti erotettu välilyönnin sijaan pilkulla, minkä vuoksi luvuista saattoi saada käsityksen, että pinta-alat olisivat olleet huomattavasti todellista pienempiä. Esimerkiksi Hatanpään kantasairaalan vuokrattava pinta-ala on 26 573 neliömetriä, ei 26,573 neliömetriä.

Lue lisää: Hatanpään sairaalan toimintoja saatetaan siirtää keskussairaalalle – Aamulehden tiedot: Esillä on ollut myös Hatanpäästä luopuminen kokonaan

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut