Tamperelaislukion rehtori: Yhteisellä keskiarvorajalla ei olisi ollut juuri merkitystä, raja asettuu jo nyt automaattisesti suhteellisen korkealle

Tampereen kohdalla erikseen asetettavalla alarajalla ei olisi suurta merkitystä, sillä raja asettuu automaattisesti suhteellisen korkealle. Tampereen ympäryskunnissa keskiarvorajoja sen sijaan on käytössä.

Lyseon lukion poikkeuksellista tilanne lukuun ottamatta viime keväänä Tampereen lukioista alin automaattisesti muodostunut keskiarvoraja oli Tampereen teknillisen lukioon vaadittu 7,5.

21.10. 7:01

Aamulehti

Tampereen lukioissa oltiin jo valmistauduttu yhteisen 7,0 keskiarvorajan määräämiseen, mutta keskiviikkoisessa elinvoima- ja osaamislautakunnan kokouksessa päätettiinkin yllättäen toisin.

”Itse olin sen kannalla, että keskiarvoraja olisi ihan hyvä, sillä se blokkaisi tällaiset viime kevään kaltaiset ongelmat”, sanoo apulaispormestari Pekka Salmi (sd.) ja viittaa tilanteeseen, jossa huippulukiona pidetyn Tampereen lyseon lukion sisäänpääsyraja romahti 5,33:een.

Poikkeuksellisen tilanteen syynä oli se, että viime vuonna lyseon lukion eli Rellun korkeiksi nousseet sisäänpääsyrajat saivat monet hakemaan kouluun muualle, kun taas jotkut hakeutuivat kouluun työvoimapoliittisista syistä hakuvelvollisuutensa täyttäen.

Lue lisää: Esitys kaatui: Tampereen kaupungin lukioihin ei tulekaan keskiarvorajaa

Salmen mukaan tämä vuosi oli poikkeuksellinen Rellun tapauksen ja lisättyjen aloituspaikkojen vuoksi. Tulevina vuosina nähdään, mihin lukioiden sisäänpääsyn keskiarvot asettuvat.

”Viime keväänä aloituspaikkoja lisättiin reippaasti, sillä keskiarvorajat olivat nousseet liian korkealle tasolle”, Salmi sanoo. Tampereella tullaan siis jatkamaan entisellä linjalla, jossa keskiarvorajat muodostuvat automaattisesti kysynnän ja tarjonnan mukaan.

Rellua lukuun ottamatta kaupungin lukioiden alin keskiarvoraja oli tänä vuonna Tampereen teknillisessä lukion vaatimus 7,5 keskiarvosta. ”Voi sanoa, että jos alle 7 keskiarvolla tullaan lukioon, niin tosi paljon töitä saa tehdä, että siellä pärjää”, sanoo Salmi.

Automaattisesti korkealla

Esitystä lukioiden yhteisestä alimmasta keskiarvorajasta perusteltiin halulla varmistaa hakijoiden valmius lukiokoulutukseen.

Tampereen kohdalla erikseen asetettavalla alarajalla ei olisi suurta merkitystä, sillä raja asettuu automaattisesti suhteellisen korkealle, sanoo Tampereen lyseon lukion rehtori Jaana Nieminen.

”Itse tosin allekirjoitan sen, että alle 7 keskiarvolla peruskoulusta valmistuneella nuorella ei ole tiedollisia tai taidollisia valmiuksia lukio-opintoihin”, Nieminen sanoo.

Esimerkiksi joissakin Tampereen ympäryskunnissa, kuten Pirkkalassa ja Nokialla, sen sijaan etukäteen määrätty keskiarvoraja on käytössä.

Tämän kevään poikkeuksellisen matalalla keskiarvorajalla ei ole Niemisen mukaan ole ollut merkittävää vaikutusta Rellun opiskelija-ainekseen. Uudessa erillishaussa alimmaksi keskiarvoksi lukiossa muodostui Niemisen mukaan 8,08. Oppilaiden opiskeluvalmiuksien suhteen ei siis ole ollut huolta.

”Käytännössä kukaan ei päässyt meille 5,33 keskiarvolla. Kukaan heistä, jotka työvoimapoliittisista syistä paikkaa hakivat, ei lopulta ottanut sitä vastaan.”

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut