Tampereen päiväkodit ja peruskoulut hankkivat lisää joditabletteja – Tarvitaanko lääkkeen ottoon vanhempien lupa? Näin viranomaiset vastaavat

Tampereen kaupungin peruskoulut ja päiväkodit varautuvat joditablettien lisähankintaan sosiaali- ja terveysministeriön lääkejodin käyttöä koskevan päivityksen myötä.

Ministeriön suosituksen mukaan säteilyaltistus on vaarallisinta kasvuiässä oleville, joten joditabletteja suositellaan enää enintään 40-vuotiaille ihmisille.

12.10. 19:35

Aamulehti

Tampereen kaupungin peruskouluissa ja päiväkodeissa on varauduttu joditablettien lisähankintaan sosiaali- ja terveysministeriön (STM) tiistaina julkaiseman suosituksen myötä. STM suosittelee 3–40-vuotiaita hankkimaan kotiinsa lääkejodia säteilyvaaratilanteen varalle apteekista. Lääkejodia suositellaan uuden ohjeen mukaan enintään 40-vuotiaille.

Tampereen kaupungin varhaiskasvatusjohtaja Elli Rasimus kertoo, että Tampereen päiväkodeissa kartoitetaan joditablettien tilanne uudelleen tällä viikolla. Viimeksi määrää tarkasteltiin jo viime keväänä, jolloin tablettien määrää lisättiin osassa päiväkoteja.

Rasimus arvioi, että kovin moneen päiväkotiin tuskin tarvitsee hankkia lisää jodia, sillä lähtökohtaisesti jokaisessa Tampereen päiväkodissa on oma tablettivaransa.

”Osassa päiväkoteja tabletit ovat voineet kuitenkin jo vanheta ja tästäkin syystä niitä pitää hankkia lisää. Tiedossamme on, että joditablettien tilauksessa saattaa olla nyt toimitusvaikeuksia kysynnän kasvun myötä. Hankimme niitä lisää, kun niitä on saatavilla.”

Lue lisää: Miksi jodiohje tuli juuri nyt? Näin ministeriö vastaa

Lue lisää: Yliopiston apteekin jodivarastot myytiin loppuun, verkkosivut kaatuivat – Tämä on Tampereen apteekkien tilanne: ”Kysyntä on valtavan kovaa”

Myös kouluihin lisää jodia

Tampereen kaupungin perusopetuksen johtaja Kristiina Järvelä kertoo, että myös perusopetuksessa on varauduttu sekä joditablettien lisähankintaan että tulevan talven mahdollisiin sähkökatkoihin.

”Jokainen kouluyksikkö tekee omat varautumissuunnitelmansa mahdollisten sähkökatkojen varalle, mutta vielä emme ole ehtineet antaa erityisohjetta joditablettien hankintaan. Tähän saadaan varmasti ohjeet vielä viranomaisilta ja kaupungilta.”

Järvelä kertoo, että joissain kouluissa nykyiset joditabletit ovat saattaneet jo vanhentua, sillä niiden varastointi ei ole ollut aiemmin ajankohtaista. Nyt määrää lisätään niitä tarvitsevissa kouluissa. Koulut saavat toimintaohjeet joditablettien käyttöön terveydenhuollon ammattilaisilta.

Kehote, ei velvoite

Vaikka päiväkodeissa ja peruskouluissa on ollut joditabletteja varalla jo ennen ministeriön uutta suositusta, niiden hankinta ei ole pakollista, kertoo Säteilyturvakeskuksen (STUK) ympäristön säteilyvalvonta -osaston johtaja Pia Keski-Jaskari.

”Tämä on kehotus, ei velvoite. Säteilytilanne ei ole Suomessa poikkeava, eikä nyt ole tarvetta jodin ottamiselle. Päivityksen teko seisahtui koronapandemian myötä ja se julkaistiin nyt, sillä se tuli Ukrainan sodan myötä ajankohtaiseksi.”

Keski-Jaskari arvioi, että vaikka monessa apteekissa joditabletit myytiin nopeasti loppuun, niin lisää saadaan viimeistään viikon kuluessa.

Tarvitaanko lupa vanhemmilta?

Tarvitaanko joditablettien käyttöön lupa lapsen vanhemmilta? Perusopetuksen osalta Järvelä kertoo, että terveysviranomaiset päättävät asiasta.

”Me emme lääkitse lapsia, toimimme korkeintaan jakelukohteena. Menemme kaupungin tai valtakunnallisten ohjeiden mukaan.”

Varhaiskasvatusjohtaja Rasimus toteaa hänkin, että asiaan tarvitaan terveydenhuollon ohjeistus. ”Teemme myös aina yhteistyötä vanhempien kanssa ja näkisin, että vanhemman kanssa käytäisiin asiasta keskustelu.”

Keski-Jaskari puolestaan toteaa, että virallista ohjeistusta asiaan ei vielä ole tehty. ”Asia oli keskustelussa sosiaali- ja terveysministeriön työryhmällä, mutta siihen ei lopulta otettu kantaa.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut