Tampereen keskusta on vasta Suomen kahdeksanneksi elävin – Nämä yllättävät kaupungit kiilasivat vertailussa edelle

Tampere sijoittui kahdeksanneksi tuoreessa kaupunkikeskustojen elävyysindeksissä. Vaikka Suomen vetovoimaisin kaupunki nousi kymmenen elävimmän kaupunkikeskustan joukkoon, Tampereen edelle kiipesi useampikin yllättävä nimi.

Pimenevä elokuun ilta Tampereen keskustassa 23.8.2022.

8.10. 6:00

Aamulehti

Konsulttiyhtiö Rambollin kesällä tekemän selvityksen mukaan Tampereen keskusta-alue on Suomen kahdeksanneksi elävin. Livcy-nimisessä elävyysindeksivertailussa oli mukana kaikki Suomen Ympäristökeskuksen määrittelemät keskusta-alueet. Espoon ja Vantaan osalta mukana olivat kaikki kaupunkikeskuksiksi luokitellut aluekeskukset.

Lue lisää: Vietimme koko yön Tampereen Hämeenkadulla – Ainutlaatuinen kuvareportaasi näyttää, mitä siellä tapahtuu yön pimeinä tunteina: ”Varokaa humalaista kuljettajaa”

Vertailussa keskustaympäristöt listattiin sen mukaan, kuinka hyvin ne tarjoavat erilaisia arjen palveluita siellä asuville ja muille keskustan käyttäjille.

Vertailussa keskustaympäristö on määritelty 15 minuutin kävelymatka-ajan perusteella toiminnallisesta keskipisteestä, joka voi olla esimerkiksi tori.

Listan kärkisijalle nousi Kuopio ja kakkossijalle Helsinki. Tampere löytyy listauksen sijalta numero kahdeksan. Mutta kuinka vuosi toisensa perään vetovoimaisimman kaupungin keskusta-alue on jäänyt esimerkiksi Turun, Porin, Lahden ja useamman muun kaupungin taakse?

Rambollin kaupunki- ja hankekehityksen palvelupäällikkö Eero Salminen sanoo, että erot kymmenen kärjen osalta olivat hyvin pieniä. Kun kärkisijaa pitävä Kuopio sai 94,7 pistettä, Tampereen indeksiluku oli 92,4.

”Tampere sai hyvät pisteet kautta linjan ja erityisesti kaupalliset toiminnot, joukkoliikenne sekä kulttuuripalveluiden saavutettavuus keräsivät hyvät pisteet”, Salminen sanoo.

Salminen sanoo, että suurimmat indeksipisteet Tampere hävisi vertailussa viheralueiden ja virkistysreittien saavutettavuuden osalta. Näiden osalta Tampere jäi indeksipisteissä alle yhdeksänkymmenen. Myös pallokenttien ja lähiliikuntapaikkojen saavutettavuus jäivät 88 pisteeseen.

Salminen sanoo, että on erittäin keskeistä, että virkistysalueita on riittävästi suhteessa käyttäjiin.

Hyötyä kunnille

Vertailun yhtenä tavoitteena on herätellä ihmisiä siihen, että kaupunkikeskustat ovat myös asuinpaikkoja.

Salminen sanoo, että vaikka Tampereen keskusta-aluetta kehitetään koko ajan päämäärätietoisesti vetovoimaiseksi tapahtumien keskukseksi, samaan aikaan pitäisi huomioida se, että pelkästään jo nyt tutkitun vartin kävelymatkan alueella keskusta on asuinpaikka noin 30 000:lle.

Salminen sanoo, että Tampereen osalta voitaisiin miettiä esimerkiksi sitä, kuinka erityyppisiä asukkaita saataisiin lisää kaupunkikeskustaan ja onko asuntojakauma oikea ja onko isoja asuntoja riittävästi.

”Tampereella on hyvin palveluita, mutta voisi miettiä enemmän esimerkiksi sitä, kuinka sinne saataisiin sijoitettua paremmin esimerkiksi lapsiperheitä, joiden osuus on tällä hetkellä vain seitsemän prosenttia.”

Mikä?

Livcy-elävyysindeksivertailu

Rambollin Livcy-konseptiin kuuluva indeksi pohjautuu 15 minuutin kaupunki -ajatteluun.

Indeksi mittaa arjen palvelujen ja toimintojen kävelysaavutettavuutta ja monipuolisuutta asuinympäristössä.

Elävyysindeksi muodostuu kuuden eri palvelukategorian kautta, joihin kuuluvat kaupalliset ja julkiset palvelut sekä esimerkiksi virkistykseen ja liikuntaan liittyvät palvelut.

Livcy-indeksi koostuu kuuden palvelukategorian keskiarvon kautta. Kategorioita ovat: Kaupat ja palvelut, koulutus- ja terveyspalvelut, liikenteen ja liikkumisen palvelut, viheralueet, liikuntapalvelut ja kulttuuripalvelut.

Lähde: Ramboll

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut