Tampereella on pulaa pätevistä erityis­opettajista – yliopisto hakee jälleen oikeutta aloittaa koulutus

Tampereen yliopisto haki erityis­pedagogiikan koulutus­vastuuta jo vuonna 2020, mutta silloin ministeriö ei myöntänyt lupaa. Erityisopettajien tarve on kasvanut Suomessa. Pulaa pätevistä osaajista on Tampereellakin.

Tampereen kaupunki haluaa lisätä pienryhmäopetusta oppimisen tukena. Suunnitelmien toteuttamiseksi tarvitaan lisää päteviä erityispedagogiikan taitajia. Aamulehti vieraili Tampereen Pispalan koululla 10. elokuuta.

5.10. 16:25

Aamulehti

Tampereen yliopisto on hakenut opetus- ja kulttuuriministeriöltä (OKM) oikeutta kouluttaa erityisopettajia ja laajentaa tarjottavia erityis­pedagogiikan opintoja. Hakemus jätettiin syyskuun lopussa.

Jos koulutusvastuu myönnetään, erityispedagogiikan tutkintokoulutus alkaa elokuussa 2024. Kasvatustieteiden ja kulttuurin tiedekunnan dekaani Päivi Pahta Tampereen yliopistosta kertoo, että tarkoitus on lähteä liikkeelle melko pienellä opiskelijamäärällä. Sisään otettaisiin noin 15 opiskelijaa.

Tampereen yliopisto on tällä hetkellä ainoa Suomessa opettajan­koulutusta järjestävä yliopisto, jossa erityisopettajia ei kouluteta. Pahtan mukaan koulutuksen laajentaminen on ollut agendalla jo pitkään.

Tampereen ja Lapin yliopistot hakivat erityispedagogiikan koulutusvastuuta ministeriöltä jo vuonna 2020, mutta sitä ei myönnetty. ”OKM:n perustelu silloin oli, että se haluaa kehittää ja keskittää erityis­opettaja­koulutusta jo olemassa oleviin yksiköihin sen sijaan, että myönnettäisiin uusia vastuita”, Pahta sanoo.

Lapin yliopisto haki lupaa uudelleen vuonna 2021 ja sai sen. Tampere ei tuolloin tehnyt hakemusta.

Pahtan mukaan herätettä uuden hakemuksen tekemiseen saatiin muun muassa pirkanmaalaisilta kansanedustajilta sekä Tampereen ja Pirkanmaan seutukunnan koulutoimijoilta. Myös yliopiston koulutuksen vararehtori Marja Sutela oli vahvasti koulutuksen laajentamisen kannalla.

Pitkät perinteet

Tampereella on opettaja­koulutuksesta pitkät perinteet. Ensimmäisiä opettajia alettiin kouluttaa täällä jo yli sata vuotta sitten.

Tampereen yliopiston tutkintoon johtavasta opettajakoulutuksesta valmistuu luokanopettajia, varhais­kasvatuksen opettajia ja elinikäisen oppimisen ja kasvatuksen asiantuntijoita. Lisäksi erillisissä opinnoissa koulutetaan aineenopettajia. Koulutus tapahtuu Tampereella.

Viime vuosina yliopistossa on tarjottu myös pienempää erityis­pedagogiikan opinto­kokonaisuutta yhteistyössä Tampereen ammatti­korkea­koulun, Jyväskylän yliopiston ja Helsingin yliopiston kanssa. Jos on halunnut opiskella erityispedagogiikan tutkinnon, Helsinki, Jyväskylä ja Turku ovat olleet lähimmät paikkakunnan pätevyyden hankkimiseen.

Jos yliopiston hakemus menee tällä kertaa läpi ministeriössä, Tampereella voi pätevöityä jatkossa erityisopettajaksi, erityis­luokan­opettajaksi ja varhaiskasvatuksen erityisopettajaksi.

Tarve kasvanut

Erityisopettajien tarve on kasvanut Suomessa. Taustalla ovat muun muassa kasvussa olevat lasten ja nuorten jaksamisen ongelmat. Tampereen kaupungin sivistyspalveluista vastaavan apulaispormestari Matti Helimon (vihr.) mukaan myös Tampereella on pulaa pätevistä erityisopettajista.

”Erityisopetuksen tarve kasvaa tulevaisuudessakin, kun Tampereelle on viime vuosina muuttanut joka vuosi jopa 500 uutta oppilasta perusopetukseen. Lisäksi tarvetta on erityispedagogiikan täydennys­koulutukselle varhaiskasvatuksesta aina toiselle asteelle saakka”, Helimo sanoo yliopiston tiedotteessa.

”Tampereen kaupunki on lisännyt ja tulee lisäämään pienryhmä­opetusta osana oppimisen tukea. Tällä hetkellä pätevien erityisopettajien vähyys tekee tuen toteuttamisesta haastavaa.”

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut