Tampereen alueen asuntovuokrayhtiöt mukaan säästötalkoisiin: saunat kiinni, lämpötilalle yläraja ja asukkaille neuvoja menojen vähentämiseksi

Poas sulkee yleiset saunat neljän viikon ajaksi. Tempauksen ideana on säästää sähköä. Myös muut Tampereen alueella toimivat vuokra-asuntoyhtiöt aikovat osallistua energiansäästötalkoisiin.

Poasin asuntoisännöitsijä Johanna Järventie kertoo, että vuokra-asuntoyhtiön kovimmat saunojat löytyvät Ritakadulta ja Vaahterakujalta, joissa on viikoittain paljon saunavuoroja. Arkistokuva Peltolammin Vaahterakujalta vuodelta 2021.

5.10. 6:00 | Päivitetty 5.10. 6:45

Aamulehti

Pirkan opiskelija-asunnot oy (Poas) sulkee yhteiset saunat taloissaan neljän viikon ajaksi. Tempauksen tarkoitus on säästää sähkökuluissa.

Saunakampanja koskee talojen yhteisiä saunoja. Ne ovat pois päältä 31. lokakuuta alkaen aina 27. marraskuuta asti. Yhtiön mukaan saunaton kuukausi säästää sähköä 37 000 kilowattituntia. Vertailun vuoksi esimerkiksi vanhahkon sähkölämmitteisen omakotitalon kulutuslukema voi olla 25 000 ja 30 000 kilowattitunnin välillä vuodessa.

Sauna menee päälle, vaikka vuoroa ei ole varattu

Poasin asuntoisännöitsijä Johanna Järventie kertoo, että yhtiön taloissa on paljon saunavuoroja.

”Asukkaat ovat kovia saunomaan. Enimmillään kohteissamme yhdellä asunnolla saattaa olla jopa kolme vuoroa viikossa”, Järventie kertoo. ”Rohkaisemme asukkaita tarkastelemaan vuorojen tarpeellisuutta, ettei saunaa lämmitetä turhaan.”

Asukastoimikunnat vastaavat kohteiden sisäisestä hallinnosta yhdessä Poasin kanssa. Ne vaikuttavat myös saunavuorojen määrään ja pituuteen.

Tempauksen avulla aiotaan karsia pois turhat saunavuorot. Vaikka kukaan ei varaisi vuoroa ja saunassa ei kävisi kukaan, sauna kytketään päälle, jos varattavissa oleva vuoro on merkitty varauskalenteriin.

”Pyrimme siihen, että saunoilla ei ole marraskuun jälkeen tyhjäkäyttöä.”

Lue lisää: Pelastusalan asiantuntija: Näin jokaisessa kotitaloudessa kannattaa varautua nyt kriiseihin

Lue lisää: Fingrid: Sähköjen katkaisu kuluttajilta on vasta viimeinen vaihtoehto sähköpulassa

Huoneiden lämpötilaan huomiota, asukkaille säästövinkkejä

Poasin tempaus on osa Astetta alemmas -kampanjaa, joka rohkaisee suomalaisia säästämään energiaa. Sen järjestää valtion kestävän kehityksen yhtiö Motiva.

Lue lisää: Tampere ottaa käyttöön kovat keinot sähkönsäästössä: lämpötilat alas, Valoviikkoja lyhyemmiksi, uimahallien saunoja kylmiksi

Lue lisää: Valtio julkaisi energiansäästökampanjansa: ”Seuraavat puoli vuotta tulevat olemaan kohtuuttomia monelle” – suomalaisia kehotetaan ajamaan hiljempaa ja pesemään täysiä koneellisia

Kampanjaan osallistuu myös VTS-kodit. Se reagoi säästötalkoisiin ohjeistamalla asukkaitaan siitä, miten kustannuksissa voi itse säästää.

”Olemme haastaneet asukkaamme säästämään energiaa”, kertoo yhtiön toimitusjohtaja Satu Eskelinen. ”Esimerkiksi lyhyillä suihkulla voi säästää omassa vesilaskussaan. Jos esimerkiksi makuuhuoneessa laskee asunnon lämpötilaa yhdellä asteella, se säästää heti kiinteistön yhteisissä sähkökuluissa.”

VTS-kotien toimitusjohtaja Satu Eskelinen kertoo, että vuokra-asuntoyhtiön asunnoissa on Tampereella noin 17 000 asukasta.

Myös vuokra-asuntoyhtiö Sato osallistuu energiansäästötalkoisiin.

”Katsomme, ettei huonelämpötila lähde nousemaan yli 20–22 asteen suosituksen. Aiemmin meillä on ollut kohteita, joissa lämpötilaa on ollut mahdollista pitää korkeampana”, kommentoi Saton talousjohtaja Markku Honkasalo.

”Pidämme myös huolta siitä, että informoimme asukkaitamme mahdollisista sähkökatkoista.”

Sekä Satolla että VTS-kodeilla asukkailla on oma sähkösopimus.

"Pieni pinnistys ja suuri säästö”

Saunavuorot ovat Poasin asukkaille maksuttomia, ja myös sähkö kuuluu vuokraan. Kaikki saunavuorot ovat asuntokohtaisia, sillä yhteiset lenkkisaunat otettiin koronapandemian yhteydessä pois käytöstä.

Saunan saa edelleen lämpimäksi niissä Poasin kohteissa, joissa on sauna omassa asunnossa. Asukkaita kannustetaan kuitenkin pitämään taukoa saunomisesta myös asuntojen omissa saunoissa.

Järventie kertoo, ettei ole vielä kuullut asukkailta palautetta saunattomasta kuukaudesta, koska tiedote asiasta julkaistiin tiistaina.

”Varmasti se joitakin harmittaa. Olen sitä mieltä, että jokainen meistä pystyy olemaan neljä viikkoa saunomatta. Se on pieni pinnistys ja suuri säästö.”

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut