Tampereen Raatihuoneen kello pysähtyi uudestaan – jos rasvaaminen ei auta, aloitetaan isommat toimet

Rasvaaminen on viimeinen keino ennen kuin kelloasiantuntija kutsutaan paikalle. Huoltajat tekivät kaikkensa torstaina ja perjantaina.

Raatihuoneen kello valokuvattiin tiistaina 27. syyskuuta 2022. Valokuva otettiin noin kello 9.23, mutta kello näytti ajaksi aivan muuta.

30.9. 15:37

Aamulehti

Perjantaiaamuna noin kello 7.15 Raatihuoneen kello näytti aikaa kello 10.40 Tampereen keskustorin laidalla. Aamulehti uutisoi kellon ongelmista tiistaina, jolloin kaupunki lupasi huollattaa kellon kuntoon Tampereen päiväksi.

Lue lisää: Tampereen Raatihuoneen kello on pysähtynyt: "Iso mainehaitta meille"

Palvelukoordinaattori Kari Hämäläinen Tampereen kaupungilta kertoo, että kaksi huoltajaa on tehnyt kellon toimimiseksi hartiavoimin töitä torstaina ja perjantaina.

Huoltajat ottivat yhteyttä myös kuusi vuotta sitten remontin yhteydessä kellon paikalleen asentaneeseen yritykseen selvittääkseen, miksi minuuttiviisari jumittaa ja jätättää kelloa tai jää kokonaan paikalleen, ja kello pysähtyy. ”Hän sanoi, että muille vastaaville koneistoilla ei ole käynyt näin”, Hämäläinen kertoo.

Lue myös tämä : Raatihuoneen ja Frenckellin kellojen käyntitarkkuus pian huippuluokkaa – Nämä kaikki asiat uusitaan

Asentajat olivat jo luovuttaa tällä erää. ”Uusittaisiin ajan kanssa koko kone, ja jätettäisiin viisarit kello kahteentoista”, Hämäläinen kertoo tunnelmista kellon äärellä.

Tilanne harmitti niin, että asentajat avasivat vielä kerran kellon, öljysivät koneiston huolella ja laittoivat käymään. ”Jos se viikonlopun aikana alkaa jätättää tai pysähtyy, sitten pitää aloittaa isommat toimet. Äsken he sanoivat lähtiessään pois, että kello käy nyt aikaa, eikä jää jumiin. He pyysivät pitämään peukkuja, että kello käy.”

Huoltotyö päättyi ennen kahta perjantaina iltapäivällä. Hämäläinen sai heiltä raportin: ”Kellon moottori ja hammasrattaat jumissa. Otettiin kello pois virrasta ja annettiin olla virrattomana muutama tunti. Rasvattiin rattaat ja liitettiin virtaan, kello löysi automaattisesti oikean ajan ja käy nyt normaalisti.”

Jos ongelmat jatkuvat, tarvitaan Hämäläisen mukaan paikalle kelloasiantuntija, joka voi selvittää vian ydinsyyn.

”Kävi miten kävi, kello pannaan ajan kanssa kuntoon”, Hämäläinen.

Lue myös tämä: Tampereen Raatihuoneen kellokaunottaret ovat aikaansa jäljessä, sillä ratikkatyömaa ravisuttaa rakennusta – pääsimme kuvaamaan poikkeuksellisia esineitä ja kurkistamaan vintille, jossa harva on käynyt

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut