Sähkön hinta yli kolmin­kertaistuu osalla Tampereen sähkölaitoksen asiakkaista lokakuussa

Kahden lopetettavan sähkötuotteen hinta on nyt alle 10 senttiä kilowattitunnilta. Sähkön hinta nousee asiakkailla ensin lokakuun alussa 19 senttiin ja kun tuotteet lopetetaan lokakuun puolivälissä, hinta nousee 33 senttiin.

Tampereen Sähkölaitoksen Lielahden voimalaitos kuvattiin toukokuussa 2022.

16.9. 12:18

Aamulehti

Tampereen sähkölaitos lopettaa kaksi sähkötuotettaan. Kestosähkö ja Aurinkosähkö kesto -sähkötuotteet loppuvat 15. lokakuuta. Sähkölaitos perustelee muutosta sähkömarkkinoilla käynnissä olevalla myllerryksellä. Asiakkaille lähetetyn, 15.9. päivätyn kirjeen mukaan lopetettavat tuotteet oli suunniteltu vakaisiin markkinaolosuhteisiin.

”Asiakkaille on lähtenyt kirjeitä tällä viikolla, kaikilla ne eivät varmaan ole vielä perillä, mutta prosessi on käynnissä”, Tampereen sähkölaitoksen asiakkuusjohtaja Mikko Erma kertoo.

Jos asiakkaalla on jompi kumpi lopetettavista tuotteista, hänet siirretään 15.10. toistaiseksi voimassa olevan Vesisähkö-tuotteen asiakkaaksi. Uusi hinta asiakkaille on 33 snt/kwh.

Kahden lopetettavan tuotteen hinta ensin noin kaksinkertaistuu lokakuun alussa alle 10 sentistä vajaaseen 20 senttiin kilowattitunnilta. Tuotteen vaihtuessa hinta nousee 33 senttiin, eli kuukaudessa hinta yli kolminkertaistuu.

”Oma tuotantomme on vain 30 prosenttia siitä, mitä me myymme, joten meidän täytyy viedä sähköpörssistä tulevan hankinnan hintataso asiakashintoihin.”

Mikä?

Muutokset asiakkaille

17.9. Vesisähkön hinta nousee 14,50 snt/kwh -> 33 snt/kwh.

1.10. Kestosähkön hinta nousee 9,63 snt/kwh -> 19,09 snt /kwh ja Aurinkosähkö keston 9,83 snt/kwh -> 19,29 snt/kwh.

15.10. Kestosähkö ja Aurinkosähkö kesto -tuotteet lopetetaan. Asiakkaiden tuote muuttuu Vesisähköksi, jonka hinta on 33 snt/kwh. Perusmaksu 6 e/kk.

Muutos koskee 5–10 prosenttia asiakkaista

Erman mukaan sähkömarkkinalain mukaan hinnan muutos voidaan toteuttaa kuukauden päästä kirjeen päiväyksestä. Tämä koskee myös Vesisähkö-tuotetta.

”Tällä tietoa hintaan ei ole tulossa uusia muutoksia. Tulee hyvä tai huono uutinen, niin markkina elää nopeasti ja voimakkaasti. Tilannetta seurataan koko ajan.”

Erman mukaan muutos koskettaa 5–10 prosenttia Tampereen sähkölaitoksen asiakkaista. Vesisähkön hinta pysyi ennen vuosi sitten tehtyä korotusta kolme vuotta ennallaan.

”Nyt kun hinta saattaa päivässä yhtäkkiä muuttua 10–15 prosenttia suuntaansa, niin se on pakottanut meidät siihen, että hinnoittelua tarvitsee tehdä valitettavan usein.”

Erman mukaan tällä hetkellä sähköpörssin johdannaismarkkinat ennustavat nykyistä korkeampia hintoja alkuvuodelle, mutta tilanteet muuttuvat nopeasti, ja mahdolliset vaikutukset asiakashintoihin päätetään vasta myöhemmin.

Enää muutama tuote

Tampereen sähkölaitos tarjoaa tällä hetkellä uusille asiakkaille vain pörssisähköön pohjautuvaa sopimusta.

Vanhoille asiakkaille on lokakuun puolivälistä lähtien tarjolla pörssisähkön lisäksi toistaiseksi voimassa oleva Vesisähkö-tuote. Määräaikaisten sopimusten päättyessä sopimus jatkuu Vesisähkön kanssa samanhintaisella Siisti Sähkö -tuotteella. Lisäksi pienellä osalla asiakkaista on Erman mukaan Hyötytuuli-sopimus.

Noin puolella sähkölaitoksen asiakkaista on vielä määräaikainen sopimus, mutta niitä ei enää voi uusia. Viimeiset määräaikaiset sopimukset yltävät vuoteen 2024 asti. Erman mukaan määräaikaisia sopimuksia on vielä melkein puolella asiakkaista.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut