Valimon sulatusuunissa tapahtui vuoto ja räjähdys Tampereen Nirvassa – kahden työntekijän päälle roiskui 1500-asteista sulaa terästä

Pirkanmaan pelastuslaitos sai torstaina poikkeuksellisen hälytystehtävän Tampereen Nirvaan. Valimon sulatusuunissa tapahtui vuoto ja räjähdys.

15.9. 13:59 | Päivitetty 15.9. 18:29

Aamulehti

Tampereen Nirvassa toimivan Hetitec oy:n valimon sulatusuunissa tapahtui torstaina vuoto ja sen seurauksena räjähdys, jossa kahden yrityksen työntekijän päälle roiskui sulaa terästä. Uunissa oli 500 kiloa 1 500-asteista sulaa terästä.

Hetitecin toimitusjohtaja Heikki Kantola kertoo, että onnettomuudessa on loukkaantunut lievästi kaksi henkilöä, jotka saivat sulasta teräksestä palovammoja. Kantolan mukaan he ovat jo päässeet pois hoidosta.

Hetitec on digitaalinen valimo, joka tekee prototyyppejä, varaosia ja piensarjoja teräksestä, raudoista ja niiden seoksista.

Onnettomuuden aiheutti sulatusprosessin toimintahäiriö. ”Uunin vuoraus on tuntemattomasta syystä pettänyt ja sulaa pääsi jäähdytyskelalle asti. Uunissa on vesikierukka, joka jäähdyttää sen ulkokuorta. Kun sula teräs ja vesi koskettivat toisiaan, syntyi räjähdys ja uuni sylki sulaa terästä ulos.”

Kaksi loukkaantunutta firman työntekijää pääsi hätäpoistumisteitä pitkin poistumaan tuotantotiloista.

Pirkanmaan pelastuslaitos sai hälytyksen Kurssikeskuksenkadulle torstaina kello 13.43. Paikalle lähti yhdeksän pelastuslaitoksen yksikköä.

Kampus evakuoitiin

Kadulla sijaitsee Tampereen aikuiskoulutuskeskuksen Nirvan kampus, jossa opetetaan muun muassa konetekniikkaa, rakentamista, logistiikka-alaa, sähkö- ja talotekniikka-aloja sekä puhdistuspalvelualaa. Hetitec on kampuksella vuokralaisena.

Kantolan mukaan onnettomuudessa oli kyse vahingosta, jonka syytä ryhdytään nyt tutkimaan. Myös poliisi oli käynyt paikalla ja puhuttanut firman edustajia. Palon sammuttamisen ajaksi Nirvan kampus eristettiin ja evakuoitiin.

Kuuman teräksen synnyttämiä palopesäkkeitä levisi myös kiinteistön katolle, joten pelastuslaitos joutui purkamaan rakenteita.

Sulatusuuni kärsi Kantolan mukaan mittavat, arviolta 100 000 euron vahingot.

”Sulatustoiminta joudutaan keskeyttämään viikoksi tai pariksi, mutta tulostustoiminta ja keskeneräisen tuotannon valmiiksi saattaminen onnistuvat.”

Hälytys onnettomuudesta tuli hieman ennen kello 14 torstaina.

Onnettomuus sattui valimossa teräksen sulatusuunissa.

Pelastuslaitoksen lisäksi paikalla on myös poliisi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut