Vanhoissa omakotitaloissa on jo olemassa tekniikka, jolla Suomea uhkaavat sähkökatkot voisi välttää – Miksei sitä käytetä Tampereella?

Vähintään 70–80 prosenttiin 1980–90-lukujen sähkölämmitystaloista on rakennettu valmiudet ohjata sähkön tarvetta. Sillä voitaisiin välttää ensi talvelle povattujen sähköpulakatkojen kaltaiset tilanteet. Näin sanoo kaksi Tampereen ammattikorkeakoulun talotekniikan opettajaa.

Kysyimme Tampereen Sähköverkko oy:n toimitusjohtaja Petri Sihvolta, voitaisiinko kotien sähkönkulutusta ohjata hallitusti ensi talvena Tampereella, jotta totaalisilta katkoilta voitaisiin välttyä. Tampereen Naistenlahden voimalaitos kuvattu elokuussa 2022.

20.9. 5:00

Aamulehti

Tampereen ammattikorkeakoulun talotekniikan yliopettaja Pirkko Harsian ja talotekniikan lehtorin Kari Kallioharjun selvityksen mukaan vähintään 70–80-prosentissa 1980–1990-lukujen omakotitaloissa on rakennettuna ohjeiden mukaiset valmiudet ohjata hallitusti sähkötehoa kodeissa. Esimerkiksi olisi mahdollista katkaista varaavat lämmitykset tai vähentää lämmityksen sähkötehoa kahdella kolmanneksella. Pienillä muutoksilla voitaisiin vaikka estää sähkökiukaiden kytkeytyminen ja autojen lämmittäminen.

Tällä tehon ohjauksella olisi mahdollista välttää ensi talvena uhkaava tilanne, jossa sähköt katkaistaisiin kokonaan kokonaisista kaupunginosista Tampereella.

Harsia kirjoitti aiheesta myös Aamulehden mielipidepalstalla.

Lue lisää: Etälukumittareiden myötä teho-ohjausmahdollisuus on usein poistunut

Lue lisää: Kokonaisia kaupunginosia Tampereella pimeäksi pahimmillaan ilman varoitusta – Näin talven mahdolliset sähkökatkot toteutetaan

Näin Sähköverkko vastaa

Harsian ja Kallioharjun mukaan sähkön teho-ohjausmahdollisuus jätettiin tekemättä 2000-luvun aikana, kun sähkömittareiksi asennettiin älykkäitä, etäluettavia mittareita

Esimerkiksi työ- ja elinkeinoministerin älyverkkotyöryhmän loppuraportissa vuodelta 2018 sanotaan, että kulutusjousto tulee olla kilpailtua liiketoimintaa. ”Näin ollen jakeluverkkoyhtiöiden kuormanohjauksesta luovutaan hallitusti.”

Kysyimme Tampereen Sähköverkko oy:n toimitusjohtaja Petri Sihvolta, voitaisiinko talojen sähkönkulutusta ohjata ensi talvena Tampereella, jotta totaalisilta katkoilta voitaisiin välttyä.

Miksi teho-ohjausta ei ole otettu käyttöön Tampereella?

”Sillä ei ole ollut viime vuosikymmeninä tarvetta. Voisi sanoa, että järjestelmä on päässyt vähän näivettymään. Seuraavassa mittarihankinnassa otetaan huomioon, että mittarilla olisi mahdollisuus ohjata asiakkaiden kuormia. Tämän hetken mittareilla siihen ei pysty, niissä on pelkästään yö- ja päiväohjaus käytettävissä.”

Asiaan ei Sihvon mukaan vaikuta talon ikä, vaan kaikki sähkömittarit on vaihdettu viimeksi vuonna 2010.

Millä aikataululla Tampereelle saadaan uudet sähkömittarit, joissa teho-ohjaus on mahdollista?

”Hankintojen määrittelyt alkavat ensi vuonna, ja siitä on tarkoitus edetä mahdollisimman nopeasti. 160 000 mittarin vaihdossa kestää vähintään 3–4 vuotta.”

Onko millään tavalla mahdollista, että tulevaksi talveksi voitaisiin tehdä tarvittavia kytkentöjä, jotta sähkötehoa voidaan ohjata?

Sihvon mukaan tämä ei onnistu, koska se tarkoittaisi käytännössä mittareiden vaihtamista. ”Omatoimisesti voi vaikuttaa sähkönkulutukseen, kuten rajoittaa saunan käyttöä ja pudottaa lämmityksiä alaspäin.”

Miksi teho-ohjaukselle ei ole nähty tarvetta menneinä vuosina?

"Verkot ovat olleet sen verran vahvasti rakennettuja, ja sähköpulaa ei ole ollut 70-luvun jälkeen. Varautuminen ei ehkä ole ollut sillä tasolla, mitä nykypäivänä on helppo jälkiviisaasti sanoa. Olisi siinä voinut paremminkin toimia, mutta sitä ei ole nähty niin oleelliseksi asiaksi, että sitä olisi lähdetty toteuttamaan.”

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut