Uutta tietoa kaaokseen ajautuneesta mopomiitistä Tampereella: Vaarassa sekä osallistujia että ulkopuolisia – Näin poliisi aikoo vastata pahentuneisiin levottomuuksiin

Viime viikonloppuna Tampereen Rosendahlin rantaan kokoontui poliisin mukaan jopa tuhannen mopoilijan ja autoilijan joukko.

13.9. 12:20 | Päivitetty 13.9. 12:57

Aamulehti

Useiden satojen nuorten mopomiitti aiheutti Tampereen seudulla viime lauantaina ja sunnuntain vastaisena yönä useita vaaratilanteita, kertoo komisario Ismo Nykopp Sisä-Suomen poliisista. Yöllä mopomiitin yhteydessä tuleen sytytetyn mopon palosta olisi voinut pahimmassa tapauksessa tulla kuolonuhreja, Nykopp sanoo. Mopon sytyttämisestä on kirjattu rikosilmoitus.

”Riskit olivat melkoiset. Uhkarohkeimmat kävivät välillä härkkimässä tulta. ”Jos samalla olisi tapahtunut bensaräjähdys, olisi voinut henki lähteä, kun tuli olisi tarttunut vaatteisiin ja hiuksiin ja olisi vetänyt kuumia palokaasuja henkeensä.” Nykopin mukaan tuleen lisättiin puita ja oksia, joita miitin osallistujat repivät irti ja löysivät maasta. Aamulehden sunnuntaina 11.9. ottamassa kuvassa tulipalon seassa näyttää olleen myös sähköpotkulauta.

Lue lisää: Nuorison mopomiitti aiheutti lukuisia hälytystehtäviä ja vaaratilanteita Tampereen seudulla – Poliisi julkaisi huolestuttavan videon vaaratilanteesta

Kokoontumiseen osallistui poliisin mukaan illan aikana nuoria, jotka olivat liikenteessä mopoilla, kevytmoottoripyörillä ja autoilla. Suurin osa osallistujista oli alaikäisiä.

Tapahtuman aikana jaettiin Nykopin mukaan jonkin verran sakkoja, mutta huomattavasti vähemmän kuin rikkeitä tapahtui. ”Yksittäisiä tekoja pystyimme poimimaan.” Lisäksi lukuisat nuoret menettivät ajokorttinsa.

Nykopp kertoo, että tapahtuman aikana hätäkeskukseen tuli paljon ilmoituksia, mutta tekoja ei ole voitu kohdistaa tekijöihin.

Yhden ilmoituksen mukaan mopolauma oli ajanut liikenteenjakajan molemmin puolin, ja lapsia oli jäädä niiden alle. Toisessa ilmoituksessa kerrottiin, että toistasataa mopoa ajaa moottoritiellä ajovalot sammutettuna. ”Yleistä kohellusta, mistä aiheutui selviä vaaratilanteita ulkopuolisille.”

Tampereen Ruskossa kaksi keulivaa kevytmoottoripyörää törmäsi toisiinsa. Toinen kuljettaja poistui paikalta, ja toinen kuljettaja jäi maahan makaamaan. Kuljettaja loukkaantui lievästi. Molemmat kolarin osalliset olivat alle 18-vuotiaita. Asiaa tutkitaan Nykopin mukaan liikenneturvallisuuden vaarantamisena.

Mopomiitti jätti jälkeensä palaneen sähköpotkulaudan, joka kuvattiin Pyynikin kesäteatterin parkkipaikalla sunnuntaina 11. syyskuuta.

”Huolestuttava ilmiö”

Kun poliisi tyhjensi Rosendahlin aluetta yöllä, tapahtuman osallistujat vastustivat toimia heittelemällä poliisia kivillä. Mitä seurauksia heittelijöille tulee? ”Noin tuhannen hengen laumasta lensi kiviä poliisia kohti, mutta heittäjiä ei pystytty yksilöimään”, Nykopp sanoo. ”On huolestuttava ilmiö, että 15–20-vuotiaat tällaiseen syyllistyvät. Perheet saisivat käydä vakavaa keskustelua nuorten kanssa siitä, mikä on hyvää harrastamista ja mikä menee rikollisuuden ja huliganismin puolelle.”

Poliisi hajotti myös vuosi sitten suureksi kasvaneen mopomiitin Tampereella. Myös silloin tapahtumassa oli merkkejä poliisin vastustamisesta. Mistä ilmiö kertoo, ja miten poliisi siihen aikoo vastata?

Lue lisää: Eero Syrjänen oli paikalla, kun mellakkapoliisi hajotti mopomiitin Tampereella: Näin tapahtumat etenivät – ”Jengi on alkanut enemmän hölmöillä”

”On kaksi toimintalinjaa. Ensinnäkin yritetään saada aikaan keskustelua nuorisotoimen ja mopoharrastajien kanssa ja saada järjestettyä heille virallisia miittejä, joissa voisi ajaa suljetulla alueella. Sen jälkeen ongelmat vähenisivät ja meillä olisi enemmän resursseja puuttua vaarantaviin tekoihin.”

Lue lisää: Nuoriso-ohjaaja kertoo, miksi virallisen mopomiitin järjestäminen on tärkeää – ”Poliisin tuleminen ei tarkoita, että on pakko paeta”

207 kilometriä tunnissa moottoritiellä

Viime viikonlopun aikana Nokian poliisiaseman alueella havaittiin poikkeuksellisen suuri määrä kovia ylinopeuksia. Tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Panu Raution mukaan tekijöitä yhdistää se, että kuljettajina oli pääosin nuoria, alle 25-vuotiaita henkilöitä. Yhdessä tapauksessa kuljettaja oli 17-vuotias.

Poliisilla ei kuitenkaan ole tiedossa, olivatko kaaharit osallistumassa viikonlopun mopomiittiin.

Perjantaina Naistenmatkantiellä poliisi aikoi pysäyttää keulivan moottoripyöräilijän, kun tämä lähti pakoon. Takaa-ajon aikana moottoripyöräilijä ajoi vähintään kaksinkertaista nopeutta alueilla, joissa nopeusrajoitus on 30 ja 50 kilometriä tunnissa.

Perjantai- ja lauantai-iltoina poliisi nappasi Läntisellä ohitustiellä viisi kaaharia, jotka ajoivat 156–207 kilometrin tuntinopeuksia. Raution mukaan kuljettajat olivat kaikki alle 25-vuotiaita miehiä. Yksi kuljettaja oli 17-vuotias.

Tekoja tutkitaan törkeinä liikenneturvallisuuden vaarantamisina, ja kaikki kuljettajat määrättiin väliaikaiseen ajokieltoon.

Rautio pitää viikonlopun saldoa poikkeuksellisena. Yleensä alueella on liikenteeseen liittyviä tehtäviä 1–2 viikonlopussa.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut