Jos hoitajalakot toteutuvat, Tays hoitaa myös lähialueiden potilaita – johtaja­ylilääkäri toivoo pian ratkaisua, sillä isoja ja vaativia leikkauksia voidaan joutua perumaan

Jos lakot laajenevat, myös Taysissa voidaan joutua tauottamaan vaativia, ei-kiireellisiä leikkauksia, jotka vaatisivat toimenpiteen jälkeistä tehohoitoa.

Taysin teholle ohjataan potilaita myös Kanta-Hämeestä, jos perjantaina uhkaava hoitajalakko sulkee Hämeenlinnan keskussairaalan teho-osaston.

12.9. 18:59

Aamulehti

Tampereen yliopistollinen sairaala Tays varautuu ottamaan Kanta-Hämeen alueelta tulevia tehopotilaita vastaan, jos hoitajalakko toteutuu.

Vuorokauden mittaisen hoitajien lakon on määrä alkaa Kanta-Hämeen keskussairaalassa Hämeenlinnassa perjantaina, ellei sopua synny tai lakkoa estetä muilla keinoin sitä ennen. Kanta-Hämeessä lakon kohteena olisivat teho-osasto ja valvontayksikkö. Lakko koskisi yhteensä kymmentä potilaspaikkaa.

”Tarvittaessa Kanta-Hämeen potilaat joudutaan ohjaamaan ympäröiviin sairaanhoitopiireihin, eli Tampereen tai Helsingin yliopistosairaaloihin, riippuen siitä, miltä alueelta he ovat tulossa”, kertoo Taysin vs. johtajaylilääkäri Eija Tomás.

Suunnitelma valmiina

Tomás toteaa, että tehohoidosta vastaavat lääkärit ovat jo ennakkoon tehneet käytännön toimintasuunnitelmat.

Tomás toivoo, että suunnitelmia ei kuitenkaan jouduttaisi testaamaan käytännössä, vaan lakko peruuntuisi. Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri ilmoitti maanantaina, että se aikoo jättää Helsingin käräjäoikeuteen turvaamistoimihakemuksen teho-osastoa koskevan lakon kieltämiseksi.

Lue lisää: Kanta-Hämeen sairaan­hoitopiiri yrittää estää oikeusteitse lakon teho-osastolla – MTV: Myös Varsinais-Suomessa yritetään samaa

Taysin kantatalossa on 20 tehohoitopaikkaa. Laskennallisella 70 prosentin kuormituksella ja sen mukaisella henkilöstömitoituksella paikoista on käytettävissä 12–14. Lisäksi sairaanhoitopiirillä on käytössä Tays Sydänsairaalan tehohoitopaikat.

”Kanta-Häme on kuitenkin pienehkö sairaanhoitopiiri, josta tulisi todennäköisesti vain yksittäisiä potilaita. Siitä uskotaan selvittävän.”

Turku ja Oulu seuraavina

Seuraavat teho-osastojen lakot uhkaavat loppukuun aikana Turun ja Oulun yliopistollisissa sairaaloissa, jolloin potilaita saattaa tulla Taysiin myös Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiristä, joka on Kanta-Hämettä selvästi suurempi.

”Uskoisin, että jonkinlaisia muita ratkaisuja löytyy ennen sitä. Se on syvä toiveeni. Muussa tapauksessa joudumme myös Taysissa vähentämään isoa ja vaativaa, ei-kiireellistä leikkaustoimintaa, kuten esimerkiksi neurokirurgisia tai syöpäleikkauksia”, Tomás toteaa.

Tomás arvioi, että lakon toteutuessa näitä toimintoja jouduttaisiin Taysissa tauottamaan noin viikon ajaksi jo ennen varsinaista lakkoaikaa.

”Suunnitelmia sen varalle on toki tehty, mutta on järkevää odottaa ja katsoa ensin, tuleeko lakkoa.”

Hoitajajärjestöjen Tehyn ja Superin sekä Kuntatyönantajien välistä kiistaa sovitellaan parhaillaan valtakunnansovittelijan johdolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut