Havainnekuvat: Tältä Hakametsän ympäristö voi tulevaisuudessa näyttää – urheilurakennus, kerrostaloja ja tuhat uutta asukasta

Luonnosaineisto Hakametsän jäähallin ympäristön kehittämisestä on tullut yleisön nähtäville. Suunnitelmien mukaan alueesta on tarkoitus kehittää urheilun ja liikunnan kampus, jonka yhteyteen on tulossa myös uusia asuinkerrostaloja.

Havainnekuva ilmakuvanäkymästä Kalevan suunnasta Hakametsän urheilualueelle. Edessä monitoimikortteli ja aukio, keskellä säilytettävä Haka 1 ja uusi urheiluhalli. Uuden hallin takana Keltinkadun uusi asuinkortteli. Ylävasemmalla Takahuhdintien uudet asuinkorttelit.

12.9. 6:00

Aamulehti

Hakametsän jäähallia ympäristöineen kehitetään urheilun ja liikunnan keskittymäksi, jonka yhteyteen on tulossa uusia asuinkerrostaloja. Alue kattaa Kissanmaan, Kalevan sekä Uusikylän kaupunginosia, ja nyt sen asemakaavan luonnosaineisto on tullut yleisön nähtäville palautetta varten.

Luonnosaineisto ja kaavahankkeen esittelyvideo on nähtävillä kaupungin verkkosivuilla 8–29. syyskuuta. Hankkeen asemakaavoittaja ja muut suunnittelijat esittelevät aineistoa myös tiistaina ja keskiviikkona 20–21. syyskuuta kello 14–17.30 aikana Hakametsän jäähallin lipunmyyntitilassa.

Projektiarkkitehti Raija Mikkola kertoo, että hankkeen suunnittelua jatketaan palautteen käsittelyn jälkeen. Tämän jälkeen kehitetään kaavaehdotus, joka tulee vielä nähtäville ennen päätöksentekoa. Mikkola arvioi, että lopullinen suunnitelma valmistunee ensi vuoden puolella. Jos asemakaavaehdotus hyväksytään, eikä kaavasta valiteta, laaditaan tarvittavat sopimuksen, jonka jälkeen rakentaminen voi viimein alkaa.

Hakametsän urheilualueen asemakaava tuli vireille vuonna 2019, jolloin julkaistiin osallistumis- ja arviointisuunnitelma. Tällä hetkellä alueen kehittämiseen on käynnissä kaksi hanketta: Hakametsän urheilualueen asemakaava-hanke ja Hakametsä Sport Campus -kehittämishanke, jota kaupunki kehittää yhdessä Peab oy:n ja YH Kodit oy:n kanssa, jotka voittivat kaupungin vuonna 2020 järjestämän konsepti- ja toteutuskilpailun.

Lue lisää: Kaleva-Hakametsän asemakaavoitus etenee – Suunnitelmissa lisää liiketiloja, asuntoja ja jopa 17-kerroksinen hotelli

Havainnekuva näkymästä Kissanmaankatua Hakametsän alueelle päin. Vasemmalla näkyy kaavassa esitettyjä uusia asuinrakennuksia.

Uusi urheilurakennus

Asemakaavalla on esitetty suojeltavaksi Hakametsän jäähalli, jonka tuleva käyttötarkoitus on Mikkolan mukaan vielä avoinna. Alueella säilyy myös metsä ja Hakametsän lämpölaitos.

Se, jääkö Hakametsä yksi jääkäyttöön vai ei, selviää vasta myöhemmin.

”Kilpailuvaiheen kuvissa halliin oli esitetty uusi parvikerros juoksuratoineen. Mahdollisuutta rakentaa parvikerros ja sinne erilaisia liikuntatiloja tutkitaan edelleen”, Mikkola sanoo.

Uutuutena alueelle suunnitellaan ainakin kolmea uutta asuinkorttelia, yhtä monitoimikorttelia ja yhtä uutta urheilurakennusta.

Uusi urheilurakennus on tarkoitus rakentaa jäähallin eteläpuolella olevien harjoitushallien tilalle. Tavoitteena on mahdollistaa maanalaiset yhdyskäytävät urheilurakennusten väleille.

Hervannan valtaväylän ja Pelikadun kulmaukseen suunnitellulle hybridikorttelille on esitetty korttelialuetta, jolle saa rakentaa tiloja monipuolisesti. Alueelle voisi rakentaa yksityisiä ja julkisia liikuntapalveluja, opetusta, majoitustiloja, toimistoja ja tiloja pysäköintiä varten. Hybridikorttelin rakennuksissa saa olla neljästä seitsemään kerrosta.

Pysäköinti siirtyisi pääosin pyöreän muotoisiin pysäköintirakennuksiin, joista toista suunnitellaan Takahuhdintien ja toista Keltinkadun varteen. Myös hybridikorttelin pohjoisosaan on suunniteltu pysäköintirakennusta.

Uusia asuntoja

Uusia asuntoja tulisi kahteen uuteen kortteliin Takahuhdintien varteen. Uusia asuntoja tulisi myös Keltinkadun varteen.

Uutta rakennusoikeutta on yhteensä noin 102 000 kerrosalaneliömetriä, josta 54 600 tulisi asumiseen. Tämä tarkoittaa noin tuhatta uutta asukasta. Rakennukset ovat kerrostaloja, joiden kerrosluvut vaihtelevat kolmesta kahdeksaan. Asuinkorttelien välissä ja itäpuolella on puistoa.

Havainne näkymästä Takahuhdintieltä Kovajankadulle. Oikealla kaavassa esitettyjä uusia asuinrakennuksia. Nykyisten ja uusien rakennusten välillä on tilaa noin 30 metriä.

Leikkipuisto ja viheralueita

Suunnitelmiin on lisätty leikkipuisto aiemman palautteen perusteella. Sitä on esitetty jäähallin itäpuolelle. Koirapuistoa esitetään Mikkolan mukaan lämpökeskuksen eteläpuolelle.

Itäinen kehitettävä viheryhteys kulkee Hakametsän metsäalueelta Uudenkylänpuiston kautta Kovajankadun vierustalle. Mikkolan mukaan viheryhteyden kehittäminen on konkreettisesti puuston säilyttämistä ja tarvittaessa uusien puiden istuttamista.

Ajoneuvoliittymät asuinkortteleihin on esitetty Takahuhdintieltä ja Keltinkadulta. Liikunta- ja palvelutoimintoihin kulku on tulossa Pelikadulta ja Keltinkadulta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut