Tampereen sähkölaitos saattaa nostaa kaukolämmön hintaa noin 10 prosenttia alkuvuonna 2023

Kaukolämmön hinnannousu johtuu polttoaineiden kallistumisesta, kertoo liiketoimintajohtaja Marko Lundström.

Tampereen sähkölaitoksen liiketoimintajohtaja Marko Lundström kertoi tulevasta kaukolämmön hinnankorotuksesta Tammerkosken keskiputouksen Moreenia-rakennuksessa.

7.9. 12:33 | Päivitetty 7.9. 13:28

Aamulehti

Tampereen sähkölaitos nostaa mahdollisesti kaukolämmön hintaa alkuvuonna 2023 noin 10 prosenttia, kertoo liiketoimintajohtaja Marko Lundström.

”Nousu tulee puhtaasti polttoaineen hinnannousujen johdosta”, hän sanoo. Lundström kertoi suunnitelmista keskiviikkona Tampereen sähkölaitoksen järjestämässä mediatilaisuudessa.

Vielä tänä vuonna hinnan ei pitäisi nousta. Hinnan nostoa tai sen ajankohtaa ei ole vielä päätetty, mutta Lundströmin mukaan mahdollinen korotus osunee alkuvuoteen.

Tampereella kaukolämmön hinta on pysynyt pitkään vakaana. Hintataso on perustunut tuotannossa käytettäviin polttoaineisiin. Tampereen Sähkölaitos tuottaa kaukolämmön suurimmalta osin hakkuujätteellä, metsäteollisuuden ylijäämällä ja turpeella. Jätteen poltto kattaa tuotannosta 20 prosenttia ja maakaasulla tuotetaan 20 prosenttia.

Esimerkiksi Helsingissä toimiva Helen tuottaa lämmöstä suuremman osan fossiilisilla polttoaineilla. Se on kertonut asiakkailleen tulossa olevista 20–23 prosentin korotuksista viime vuoteen verrattuna lokakuusta alkaen.

Mitä?

Kaukolämpö Tampereella

89 prosenttia tamperelaisista asuu kaukolämmöllä lämmitetyissä kodeissa.

Kaukolämmön hinta on ollut vakaa jo 10 vuotta.

Tuotetaan itse Tampereella, suurelta osin hiilineutraalisti.

Korkea sähkön hinta ei vaikuta juurikaan kaukolämpöasiakkaisiin, ellei käytössä ole esimerkiksi sähkötoimisia lämmityksiä.

Naistenlahti 3 -voimalaitos valmistuu alkuvuodesta 2023.

Lähde: Tampereen sähkölaitos

Lämpöä riittää

Sähköenergiasta odotetaan olevan ensi talvena pulaa. Kaukolämmön polttoaineiden odotetaan sen sijaan riittävän, vaikka niiden hinnat nousevat. Lundströmin mukaan fossiilisten polttoaineiden lisäksi biopohjaisten polttoaineiden, kuten metsähakkeen hinta on noussut.

Lue lisää: Kokonaisia kaupunginosia Tampereella pimeäksi pahimmillaan ilman varoitusta – Näin talven mahdolliset sähkökatkot toteutetaan

Talviaikaan osa lämmöstä joudutaan tuottamaan fossiilisilla polttoaineilla eli käytännössä maakaasulla.

Tästä syystä Lundström kannustaa tamperelaisia tulevana talvena säästämään myös lämpöä. ”Kannustamme kaikkia osallistumaan talkoisiin, että erityisesti talvikuukausilta saadaan kulutusta alemmas, ja fossiilisia polttoaineita pitää käyttää vähemmän.”

Taloyhtiön on mahdollista pienentää lämmityskulujaan esimerkiksi laskemalla koko yhtiössä huonelämpötilaa. Alentamalla lämpötilaa asteen verran säästää noin 5 prosenttia lämmityskuluissa.

Lue lisää: Valtionyhtiö Neova aloitti turpeen energian­tuotannon uudelleen kesällä Suomessa – Näin Tampereen sähkölaitos varautuu turpeen käyttöön ensi talvena

Lue lisää: Nouseeko kaukolämmön hinta Tampereella tulevana talvena? Näin sähkölaitos vastaa

Lue lisää: Tällaisia sähkösopimuksia ihmisillä nyt on ja tämän verran ne maksavat – Näin he aikovat säästää: ”Kiersin ulkovalaisimen kolmesta lampusta yhden pois”

Lue lisää: Hallitus laskee sähkön arvon­lisä­veroa – katso laskurista, paljonko säästät sähkö­laskussa

Oikaisu 7.9.2022 kello 13.26: Korjattu jutun alkuun ja otsikkoon, että kaukolämmön hintaa mahdollisesti nostetaan. Jutusta sai aiemmin käsityksen, että hinnan nostaminen olisi varmaa, mutta Tampereen sähkölaitoksen mukaan päätöstä ei ole vielä tehty.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut