Pyynikin käsityöläispanimoa haettaneen lähipäivinä konkurssiin – hallitukseen ei löytynyt halukkaita, vain miljoonasijoittaja voisi pelastaa

Yhtiön taloudellinen tilanne on niin huono, ettei yhtiökokous ollut valmis jättämään hakemusta yrityssaneeraukseen. Taseen siivoamisen jälkeen viime vuoden tappio kasvoi kahdesta miljoonasta 3,7 miljoonaan euroon. Väliaikainen hallitus jättää konkurssihakemuksen, ellei jostain löydy 2-3 miljoonan euron sijoittajaa.

Pyynikin käsityöläispanimo oy:n uusi toimitusjohtaja Kari Luttinen kuvattiin Tampereella panimon tiloissa 10. kesäkuuta. Luttinen sanoo käyneensä yhtiön taloushistoriaa läpi vuoteen 2013 saakka.

6.9. 9:57 | Päivitetty 6.9. 13:29

Kymmenen vuotta jatkunut Pyynikin käsityöläispanimo oy:n tarina on päättymässä.

Yhtiökokous päätti myöhään maanantai-iltana, että yhtiö jättää lähipäivinä maksukyvyttömyysperusteilla konkurssihakemuksen, ellei jostain yllättäen löydy 2–3 miljoonan euron sijoittajaa yhtiöön.

Yhtiökokous hyväksyi vuoden 2021 tilinpäätöksen, joka osoittaa yli 3,7 miljoonan euron tappiota. Liikevaihtoa yhtiö teki 4,6 miljoonaa euroa.

Velkaa panimoyhtiöllä on nyt kaikkiaan 3,3 miljoonaa euroa. Panimolla on yli 10 000 osakasta.

Lue lisää: Yrittäjä Matti Ylitalo sijoitti yli 200 000 euroa Pyynikin käsityöläispanimoon, mutta uskoo jo hävinneensä rahat – Näin yritys siirsi tuotannon Viroon ja ajautui vakavaan kriisiin

Yhtiön hallitukselle ja toimitusjohtajalle ei oltu valmiita myöntämään viime vuoden osalta vastuuvapautta. Vielä keväällä viime vuoden tappion arvioitiin jäävän kahteen miljoonaan euroon.

Moore Rewinet oy:n tilintarkastusyhteisön HT-tilintarkastaja Miikka Salonen toteaa tilintarkastuskertomuksessaan yhtiön toiminnan jatkumiseen liittyvän epävarmuutta.

”Liitetiedoissa todetaan toiminnan jatkumisen saattavan edellyttää merkittäviä toimenpiteitä, kuten yrityssaneerausta, osakeantia, suunnattua osakeantia tai muuta rakenteellista muutosta.”

Tarkastuskertomuksessa yhtiön talouslukujen sanotaan osoittavan sellaista olennaista epävarmuutta, joka saattaa antaa merkittävää aihetta epäillä yhtiön kykyä jatkaa toimintaansa.

Yhtiökokous pohti pitkään yrityssaneeraushakemuksen jättämistä, mutta hakemuksen läpimenoa pidettiin niin epävarmana, ettei saneerausmenettelyn hakemiseen lähdetä. Yhtiö on tällä hetkellä jo hyvin lähellä maksukyvyttömyyttä, jolloin saneerausmenettelyyn ei voida enää hakeutua.

Mikä?

Pyynikin käsityöläispanimo oy

Toimitusjohtaja Kari Luttinen

Perustamisvuosi 2012

Osakkaita noin 12 000

Panimo Viron Haljalassa, jossa töissä 25 henkilöä. Lisäksi tislaustoimintaa Tampereella ja panimoravintola Helsingissä sekä Tampereella.

Viron panimon vuokra 360 000 euroa vuodessa

Kokouksessa paikalla olleen panimoyhtiön osakkaan ja yhtiön Viron Haljalan panimokiinteistön omistajan Samu Saarikosken mukaan saneeraushakemuksen jättämisessä ollaan auttamattoman myöhässä. Talouden korjausliike olisi hänen mukaansa pitänyt aloittaa jo huomattavasti aiemmin.

Yhtiön liiketoiminnallinen tappio viime vuodelta nousi noin kahteen miljoonaan euroon. Isoimmat kuluerät ovat palkat, joita maksettiin 1,3 miljoonaa euroa. Työntekijöitä panimolla on nyt 54.

Myös vuokrakulut ovat suuret, sillä yhtiö joutuu maksamaan Viron panimotiloistaan 360 000 euron vuosivuokraa. Saneerausmenettelyä valmisteltaessa ajatuksena oli, että Viron tuotantotilat olisi pystytty jollakin tavalla hankkimaan yhtiön omistukseen.

Oluen valmistus yhtiön Tampereen Raholan panimolla on ajettu alas, tilat ovat liian suuret ja tuotantolaitteistoa on osittain saatu realisoitua.

Aamulehti vieraili elokuussa Haljalan panimolla Virossa.

”Siivoamisen jälkeen realistisimmat suunnitelmat”

Käsityöläispanimon toimitusjohtaja Kari Luttinen sanoo käyneensä yhtiön taloushistoriaa läpi vuoteen 2013 saakka eli lähes yrityksen alkumetreille. Alaskirjauksia tehtiin noin 1,4 miljoonan euron verran.

”Kävin tilannetta läpi tiukalla kammalla, purin poistovarauksia ja epäolennaisuuksia, jotta tase saatiin todellisuutta vastaavalle tasolle. Uskaltaisin väittää, että luvut ja suunnitelmat ovat nyt realistisimmat koko yhtiön olemassaolon ajalta”, sanoo Luttinen.

Käsityöläispanimon osakkeissa toteutettiin kuluneena kesänä konversio, jolla yhtiön perustajien eli olutmestari Tuomas Peren perheen ja lähipiirin hallussa olleiden A-osakkeiden äänivalta leikattiin B-osakkeiden tasolle. A-osakkeiden äänivalta oli ennen leikkausta 20-kertainen B-osakkeisiin verrattuna.

Konversion jälkeen Tuomas Pere ilmoitti elokuussa lopettavansa työsuhteensa Pyynikin käsityöläispanimossa. Perheen omistusosuus yhtiöstä on tällä hetkellä noin kolme prosenttia.

Tuomas Pere kuvattiin Tampereella 12. elokuuta.

Selkeitä laittomuuksia ei löytynyt tarkastuksessa

Yhtiökokous käsitteli myös panimoyhtiössä toteutettua erityistarkastusta, jonka tavoitteena oli selvittää oliko yhtiössä tehty sen kannalta epäedullisia sopimuksia.

Yhtiön perustaja ja olutmestari Tuomas Pere teki yhtiössä aluksi palkkatyötä, mutta laskutti palveluksistaan myöhemmin Viroon rekisteröidyn Global Brewing Solutions EÜ:n kautta viime vuonna yli 190 000 euroa.

Peren veljenpojan Rauno Peren RP Consulting oy:n laskutus oli viime vuonna runsaat 100 000 euroa.

Erityistarkastuksen ja siihen annettujen vastineiden jälkeen yhtiön hallitus katsoi, että ”selkeitä laittomuuksia oli vaikea löytää tai todistaa”.

Lähipiirin kanssa tehdyillä sopimuksilla oli lopputuloksen mukaan liiketoiminnallinen peruste, eivätkä ne aiheuttaneet tuottamuksellista vahinkoa yhtiölle.

Yhtiökokous katsoi, ettei kanteen nostamiseen tehtyjen sopimusten takia ollut tarvetta lähteä.

Tuomas Pere on purkanut alkukesästä 2022 yhtiön kanssa tekemänsä konsulttisopimuksen, ja myös sopimus Rauno Peren palveluksista on lopetettu.

Tuomas Pere on rekisteröinyt maaliskuussa 2022 kaupparekisteriin Pyynikin Experience oy –nimisen yhtiön, jonka toimiala on juoma-alan konsultointi ja elämyspalvelujen tuottaminen sekä juoma-alan toiminta.

Oikaisu 6.9. kello 13.29: Tuomas Pere laskutti palveluksistaan Global Brewing Solutions EÜ:n kautta viime vuonna yli 190 000 euroa. Luvusta puuttui aluksi virheellisesti yksi nolla.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut