Tampereen yliopiston vuoden alumni on Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola – näin hän neuvoo uusia opiskelijoita: ”Myöhemmin ei välttämättä ole aikaa”

Tampereen yliopiston vuoden alumniksi on valittu Mika Aaltola. Aaltolan nimityksen julkisti rehtori Mari Walls yliopiston lukuvuoden avajaistilaisuudessa Hervannan kampuksella maanantaina.

Mika Aaltola nimettiin maanantaina Tampereen yliopiston vuoden alumniksi.

5.9. 13:00 | Päivitetty 5.9. 17:29

Aamulehti

Tampereen yliopiston vuoden alumni on tänä vuonna Ulkopoliittisen instituutin johtaja, politiikan tutkija Mika Aaltola.

Aaltola kertoo Aamulehdelle, että palkinto rohkaisee eteenpäin ammatin harjoittamisessa.

”Työn tunnustaminen on tärkeää työyhteisölle, ja uskon, että se korreloi saavutusten kanssa. Vaikka tämän palkinnon voi saada kerrallaan vain yksi, mielelläni soisin tämän palkinnon kaikille. Yliopistossa on tehty tosi paljon työtä opettamisen eteen varsinkin korona-aikana”, Aaltola sanoo.

Opintonsa aloittavia uusia opiskelijoita Aaltola kehottaa huomaamaan toiset ihmiset.

”Hyvän ja inspiroivan seuran löytäminen voi tuoda elämänmittaisia ystävyyksiä. Itsellänikin on opiskeluajoilta saatuja ystäviä.”

Aaltola kehottaa opiskelijoita myös syventymään tieteelliseen kirjoittamiseen, kun siihen on vielä opintojen aikana mahdollisuus.

”Opinnot antavat mahdollisuuden syventyä melko mittavaan työhön, johon myöhemmin ei välttämättä ole aikaa. Gradun tai kandin aihe kannattaa valita sydämestä ja tuntea siihen intohimoa. Se into voi myös syntyä tehdessä.”

Avajaisissa pitämässään puheessa Aaltola nosti esiin muun muassa yhteiskunnan kohtaamat haasteet. Hän kertoi tietävänsä, että tuleva talvi pelottaa monia. Hän kuitenkin kehotti pelon sijaan säilyttämään strategisen päättäväisyyden ja rohkeuden myös tieteen tekemisessä. Hän arvioi, että yliopisto vanhana organisaationa selviytyy yhteiskunnallisista haasteista.

”Muistakaa, että meillä on yhtä paljon toivoa, kuin meillä on strategista päättäväisyyttä.”

Puheessaan Aaltola kehui Tampereen yliopiston tekemää työtä. Hän myös nosti esille tulevan talven haasteet. Hän kehotti pelon sijaan säilyttämään strategisen päättäväisyyden ja rohkeuden myös tieteen tekemisessä.

Yhteiskunnallisesti vaikuttava tekijä

Yliopisto perustelee Aaltolan valintaa hänen ajankohtaisella ja yhteiskunnallisesti vaikuttavalla roolillaan. Aaltola on ollut yksi näkyvimmistä asiantuntijoista muun muassa käynnissä olevassa Ukrainan sodassa. Hän sai paljon kannatusta julkisessa vuoden alumni -ehdotusten haussa.

Aaltola on valmistunut Tampereen yliopistosta yhteiskuntatieteiden tohtoriksi ja toimii yliopistossa dosenttina. Hän on tehnyt pitkän uran politiikan tutkimuksen parissa, kirjoittanut useita kirjoja ja tehnyt politiikan taustoja ymmärrettäväksi myös valtakunnan mediassa.

Juhlakulkue saapui saliin rehtori Mari Wallsin johdolla.

”Aaltolan syvä politiikan tutkimuksen käytännön osaaminen ja kyky tulkita ja avata laajalle yleisölle monimutkaisia globaalipolitiikan tilanteita on ollut hyvin tärkeää viimeaikaiselle kansalliselle keskustelullemme ja ymmärryksen rakentumiselle niin Ukrainan sotaa kuin Nato-jäsenyysprosessia koskien”, sanoo yliopiston rehtori Mari Walls tiedotteessa.

Aaltola on lisäksi valittu Tampereen dosenttiyhdistys ry:n vuoden dosentiksi roolistaan kansainvälisen politiikan dosenttina Tampereen yliopistossa. Vuodesta 2003 lähtien jaettu vuoden dosentin kunnia-arvo ja dosenttipalkinto myönnetään Tampereen yliopiston tai entisen Tampereen teknillisen yliopiston ansioituneelle dosentille.

Esikoispoika tuo iloa arkeen

Aaltola kertoo, että työ Ulkopoliittisen instituutin johtajana on varsin kiireistä ja kansainvälinen kiinnostus Suomea kohtaan on lisääntynyt viime vuosina valtavasti. Työasiat eivät ole usein kovin iloisia, mutta tänä keväänä syntynyt esikoispoika toimii Aaltolan arjessa hyvänä ankkurina.

Aaltola kertoo myös olevansa kiitollinen yliopistolta saamastaan perinnöstä ja kertoo sieltä saatujen oppien kantaneen pitkälle. Kansainvälisen politiikan tutkimuksessa Aaltola korostaa erityisesti kokonaisvaltaisuutta. Tutkimusalana se on vaikeasti hallittava, mutta loputtoman mielenkiintoinen.

”En osaa kuvitella kiinnostavampaa tutkimuskohdetta kuin se, miten ihmiselle luontainen valta toimii suurimmassa mahdollisessa kontekstissa, eli globaalisti, ja vaikuttaa maihin ja yksilöihin.”

Mikä?

Uuden Tampereen yliopiston alumnit

Tampereen yliopiston vuoden alumni -tunnustuksen valinnan kriteerejä ovat muun muassa uraauurtavuus omalla alalla, yhteiskunnallinen vaikuttavuus sekä yliopiston, yhteiskunnan ja alumnien vuorovaikutuksen edistäminen.

Vuonna 2022 alumni -valintaan vaikutti ensimmäistä kertaa myös julkinen kampanja, jolla haettiin ehdotuksia vuoden alumniksi yliopiston ystäviltä, alumneilta, opiskelijoilta ja henkilökunnalta.

Tampereen teknillisen yliopiston ja aiemman Tampereen yliopiston yhdistyessä syntyneen uuden Tampereen yliopiston ensimmäiseksi vuoden alumniksi valittiin vuonna 2019 Sulapacin toimitusjohtaja Suvi Haimi.

Vuonna 2020 alumni oli pääministeri Sanna Marin.

Vuonna 2021 alumni oli silloinen Cargotecin Kalmar-liiketoiminta-alueesta vastaava johtaja Antti Kaunonen.

Vuoden 2022 alumni on Ulkopoliittisen instituutin johtaja ja politiikan tutkija Mika Aaltola.

Päivitys 5.9.2022 kello 16.57: Lisätty uutiseen Mika Aaltolan haastattelu.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut