Tampereen sähkölaitos tuskin ensimmäisenä pyytää valtiolta takausta, arvioi toimitusjohtaja – ”Ei enää yllätä, jos jotakin erikoista tapahtuu”

Suomen hallitus on huolissaan energiayhtiöiden käteiskassojen riittävyydestä. Tampereen sähkölaitos on suunnitellut tulevaksi talveksi vain vähän omaa sähköntuotantoa, mikä pienentää vakuusmaksuun tarvittavan käteisen määrää.

Tampereen sähkölaitoksen ei pitäisi joutua heti ongelmiin käteisvarojen kanssa, kertoo toimitusjohtaja Jussi Laitinen. Vuoden 2022 aikana otetuissa kuvissa näkyvät Lielahden voimalaitos (vas.) ja Naistenlahden voimalaitos (oik.)

4.9. 19:54

Aamulehti

Tampereen sähkölaitos ei ole ainakaan ensimmäisten joukossa hyödyntämässä hallituksen sunnuntaina esittämää kymmenen miljardin laina- ja takauspakettia, arvioi toimitusjohtaja Jussi Laitinen.

Lue lisää: Hallitus esittää 10 miljardin euron hätä­rahoitusta energia­yhtiöille – Fortum kehui pyrkimyksiä

Laitisen mukaan syy on se, että Tampereen sähkölaitos toimii esimerkiksi Fortumiin verrattuna pienemmässä mittakaavassa. Tällöin myös sähköpörssissä vaadittuja vakuuksia tulee maksettavaksi vähemmän kuin monilla muilla sähköyhtiöillä. Lisäksi Tampereen sähkölaitos on suunnitellut tulevaksi talveksi omaa sähköntuotantoa vain vähän, mikä pienentää pörssiin maksettavaa vakuussummaa.

Sähköyhtiöt ostavat asiakkaille myymänsä sähkön Nord Pool -sähköpörssistä, jossa sähkön hinta on Venäjän aloittaman hyökkäyssodan seurauksena noussut voimakkaasti. Pörssisähkössä on oma vakautusmekanismi, jossa energiayhtiöt maksavat vakuuksia äkillisen hinnannousun varalle. Vakuudet estävät pahan kriisin tullen sähköpörssiä kaatumasta, sillä niillä varmistetaan, että yhtiöt toimittavat sen, mitä ovat luvanneet. Jos lupaa vähän, maksaa myös vakuutta vähän.

Huoli käteiskassasta

Kun sähkön markkinahinta nousee nopeasti, myös vakuuksien määrää pyritään kasvattamaan nopeasti. Kaikilla yhtiöillä ei ole tähän varaa. Juuri tästä vakuuskaupasta hallitus on huolissaan, koska vakuus pitää maksaa käteisenä rahana, ja osalla energiayhtiöistä käteisvarat voivat olla tiukassa.

”Hintojen muutos lisää meilläkin vakuusvaadetta, mutta pystymme omilla työkaluilla ja rahoituslähteillä, ainakin tämänhetkisen tiedon mukaan, suoriutumaan. Emme missään tapauksessa lähde valtion kassalle takauksiin – näillä näkymin”, Laitinen sanoo.

Tampereen sähkölaitoksen vakuudet pörssiin hoitaa erillinen operaattori, jonka kanssa keskustellaan säännöllisesti. Ainakaan toistaiseksi operaattorilta ei ole tullut viestiä tilanteen muuttumisesta. ”Tilannetta seurataan silmä kovana.”

Perjantaina kerrottiin myös siitä, että venäläinen kaasuputki Nord Stream 1 ei avaudu Saksaan, mikä todennäköisesti jälleen vaikuttaa pörssisähkön hintaan. Millä mielin odotat maanantaiaamua, Tampereen sähkölaitoksen toimitusjohtaja Jussi Laitinen?

”Viime aikoina on tottunut suuriin ja mullistaviinkin asioihin. Jotenkin ei se enää yllätä hirveästi, jos jotakin erikoista tapahtuu.”

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut