Liito-orava ilmestyi asunnon parvekkeelle Tampereen keskustassa, harvinainen vieras tallentui videolle – Eläin ei päässyt ponnistamaan paluuliitoon ilman apua

Vierailija saattaa piileskellä päivisin viereisen kulkutautisairaalan pihalla, arvioi kaupungin ympäristösuunnittelija.

Liito-orava päätyi perjantaina kerrostaloasunnon parvekkeelle Tampereen keskustassa. Harhailija liikehti ensin levottomasti ympäri parveketta, mutta asettui viimein lepäämään sohvan tyynylle.

31.8. 16:38

Aamulehti

Kerrostaloparvekkeelle laskeutui harvinainen vieras Tampereen ydinkeskustassa perjantaina 26. elokuuta. Naapuri hälytti Veli-Pekka Väisäsen katsomaan parvekkeelleen ilmestynyttä liito-oravaa Pyhäjärvenkadulla.

Naapuri kuuli iltakymmenen jälkeen parvekkeeltaan kolinaa. Hän näki ikkunastaan, että parvekkeella liikkui silmin nähden hermostunut liito-orava.

”Olin mukana pelastusoperaatiossa vapauttamassa sitä”, Väisänen kertoo.

Katso lyhyt video liito-oravan pelastustiestä:

Eläin oli harhautunut kolmannen kerroksen parvekkeelle ilmeisesti talon edustalla sijaitsevan lehtipuurivistön oksilta. Kadun toisella puolella on vanhan kulkutautisairaalan tontti, jonka pihalla on myös puita.

Osa lasitetun parvekkeen ruuduista oli lämpimänä kesäyönä auki. Noin kymmenen sentin pituinen liito-orava lepäsi parvekkeen sohvalla punaisen tyynyn päällä.

Liito-orava päätyi Pyhäjärvenkadun parvekkeelle todennäköisesti ravintoa tai lepopaikkaa etsiessään, arvioi ympäristösuunnittelija Katri Laihosalo.

Väisänen haki kepin, jota pitkin orava pääsi kiipeämään parvekkeen kaiteelle.

”Toivottavasti se selvisi siitä seuraavaan liitoonsa. Pääasia, että se pääsi pois tuskallisesta paikasta, jossa hypyt eivät enää onnistuneet.”

Puusta puuhun

Tampereen kaupungin ympäristösuunnittelija Katri Laihosalo vahvistaa, että Väisäsen ottamassa kuvassa on selvästi liito-orava.

Aamulehti kertoi liito-oravahavainnosta Pyynikin rannan kävelytiellä myös kesäkuussa. Laihosalo ei ole saanut kesällä lisähavaintoja liito-oravista Tampereen keskustassa.

Liito-orava on päätynyt parvekkeelle Laihosalon mukaan todennäköisesti ravintoa tai lepopaikkaa etsiessään. Liito-orava liikkuu puusta puuhun. Pyhäjärvenkatu on lähellä Pyynikin puustoista aluetta.

"Jostain syystä se on kiinnostunut pomppaamaan katupuurivistöltä talon seinälle."

Päivät piilossa

Liito-oravat liikkuvat yöaikaan. Päivisin ne lepäilevät piiloissaan.

Laihosalo arvioi, että kulkutautisairaalan vanhojen rakennusten vinteillä voi olla sille hyviä piiloja, joista eläin pääsee hämärässä läheiseen puustoon ruokailemaan.

Liito-oravia on aiemmin tavattu Laihosalon mukaan Tampereen keskustassa Näsinkalliolla ja jopa sisällä Tuomiokirkossa.

”Kaupunki on lopulta ihan hyvä ympäristö liito-oravalle. Uhkia on vähemmän.”

Kaupunkien sekapuustoiset metsät soveltuvat Laihosalon mukaan lajille tehometsätalouden alueita paremmin.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut