Tampereella on nyt pulaa koululääkäreistä: Kaikille oppilaille ei ole mahdollista järjestää laajaa terveystarkastusta – lääkäriajatkin voivat venyä viikkojen päähän

Osa Tampereen peruskouluista on kärsinyt syksyn aikana koululääkäripulasta. Tämä on näkynyt muun muassa oppilaiden peruuntuneina vastaanottoaikoina sekä haasteena järjestää laajoja terveystarkastuksia.

Tampereen kasvaneet oppilasmäärät ovat luoneet omat haasteensa kouluterveydenhuollon pariin.

5.9. 7:15

Aamulehti

Tampereen kaupungin lasten, nuorten ja perheiden terveyspalveluiden ylilääkäri Tuire Sannisto kertoo, että tällä hetkellä odotusaika koululääkärille riippuu paljon siitä, kuinka kiireelliseksi oppilaan tilanne katsotaan.

”Niillä kouluilla, joilla on enemmän puutetta tekijöistä, se voi olla viikkojakin.”

Sanniston mukaan tällä hetkellä joudutaan tekemään priorisointia muun muassa oppilaiden laajojen terveystarkastusten kanssa. Terveystarkastukset toteutetaan 1.,5. ja 8. luokalla, ja niissä on aina lähtökohtaisesti mukana sekä terveydenhoitaja että lääkäri.

”Nyt pyritään siihen, että ainakin terveydenhoitajan tarkastus toteutuisi. Siinä on tilaisuus arvioida, nouseeko lapsen tai nuoren tilanteesta sellaista kasvuun, kehitykseen, oppimiseen tai esimerkiksi mielenterveyteen liittyvää huolta, jolloin lääkärikäynti on välttämätön”

Mitkä?

Kouluterveydenhuollon laajat terveystarkastukset

Järjestetään luokilla 1, 5, ja 8. Mukana ainakin toinen oppilaan huoltajista.

Tarkastukseen sisältyy oppilaan hyvinvoinnin, kasvun, kehityksen ja terveydentilan arvioimisen lisäksi vanhempien ja koko perheen hyvinvoinnin selvittely kokonaisvaltaisesti.

Tarkastukseen osallistuvat sekä kouluterveydenhoitaja että koululääkäri.

Terveydenhoitaja ja lääkäri antavat terveysneuvontaa oppilaalle, vanhemmille ja koko perheelle yksilöllisen tarpeen ja lapsen kehitysvaiheen mukaisesti.

Lähde: THL

Monien tekijöiden summa

Tämän hetkisen koululääkäripulan taustalla on Sanniston mukaan monia eri syitä. Tampereella koululääkärin työtä tekevät sekä lasten, nuorten ja perheiden palveluiden kokonaisuudessa työskentelevät lääkärit että terveysasemien lääkärit.

”Molemmilla suunnilla tuntuu nyt olevan haasteita sijaisrekrytoinnissa, ainakin paikallisesti.”

Pääosin koululääkärit toimivat myös neuvolalääkäreitä. Tampereella tällaisessa virassa on nyt kymmenen lääkäriä ja vastaavissa tehtävissä on yksi virka auki. Sannisto uskoo, että tilanne alkaa helpottumaan, kun tämä virka saadaan täytettyä. Enemmän haasteita tuottaa sijaisuuksien täyttäminen.

”Ostopalvelulääkäreitäkin on ollut tänä vuonna tekemässä koululääkärin työtä”, Sannisto kertoo.

Tampereella oppilasmäärät ovat olleet kasvussa lukuvuodesta 2013-2014 alkaen noin 400 oppilaan vuosivauhdilla. Mikäli kaikki virat ja sijaisuudet olisi täytetty, olisi tällä hetkellä Tampereella yhden lääkärin vaje valtakunnallisiin suosituksiin nähden, sanoo Sannisto.

Heijastusvaikutuksia havaittavissa

Oman haasteensa tilanteeseen on tuonut myös korona. Sannisto kertoo, että koronapoissaolot näkyivät pandemia-aikaan siten, että resurssit olivat pienemmät henkilöstön poissaolojen ja rokotustoiminnan takia.

Etäopetusaikana ei hakeuduttu oma-aloitteisesti kouluterveydenhuoltoon niin aktiivisesti kuin normaalisti, vaikka tiedotettiinkin, että terveydenhoitaja oli edelleen tavattavissa.

”Ne tarpeet ikään kuin purkautuivat, kun palattiin lähiopetukseen”, Sannisto sanoo.

Alkusyksyyn haasteita ovat tuoneet myös muiden toimijoiden resurssihaasteet. Muun muassa kesän aikana neuvolalääkäreiden keskuudessa oli poissaoloja, jotka nyt luovat painetta alkusyksyyn.

”Pitkälti samat ihmiset tekevät näitä töitä, ja joudumme hiukan priorisoimaan lastenneuvolan varhaisvaiheen käyntejä, jolloin koululaiset joutuivat odottamaan. Pienet vauvat eivät voi odottaa, koska heillä se kasvu on niin nopeaa.”

Myös Pirkanmaan sairaanhoitopiirin kehitysvammapoliklinikan lääkärivaje heijastuu tällä hetkellä kouluterveydenhuollon puolelle. Poliklinikan asiakkaita on pyritty ohjaamaan kuntiin.

”Nämä käynnit vievät aikaa meidän omalta perustyöltä ja niiltä lapsilta, joiden kuntoutusvastuu on kouluterveydenhuollossa. ”

Parempaan pyritään

Lääkäripanosta pyritään syksyn aikana tasaamaan koulujen välillä. Helppoa se ei kuitenkaan ole. Tampereella on noin viisikymmentä koulua, joiden välillä vähäistä resurssia on haastavaa jakaa tasaisesti.

Koululääkärityössä tärkeää olisi Sanniston mukaan mahdollistaa myös jatkuvuus ja koulun oppilaiden, olosuhteiden ja henkilöstön tuntemus.

”Tuskin pystymme tarjoamaan kaikille suuntaamattomia terveystarkastuksia tässä tilanteessa.”

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut