Hintaseuranta: Kun vesilaitos yhtiöitettiin, asiakkaiden hinnat nousivat – Miten kävisi Tampereen Veden?

Aikaisemman selvityksen mukaan vesilaitoksen yhtiöittäminen ei luo painetta nostaa asiakashintoja. Muissa Pirkanmaan kunnissa kokemus on kuitenkin seurannan mukaan ollut toinen.

Kaupinojan vedenpuhdistamo kuvattiin toukokuussa 2022.

31.8. 6:00

Aamulehti

Tampereen Veden yhtiöittäminen ei loisi jatkoselvityksen mukaan painetta nostaa asiakashintoja. Kiinteistöliitto Pirkanmaa ry:n koostaman vesimaksujen hintaseurannan mukaan muissa Pirkanmaan kunnissa, joissa on toteutettu vesilaitoksen yhtiöittäminen, veden ja jäteveden hinta ovat kuitenkin nousseet keskimääräistä enemmän.

Pirkanmaan alueella vesilaitoksia on yhtiöitetty muun muassa Nokialla, Ylöjärvellä ja Lempäälässä. Kun näiden alueiden vesimaksuja on verrattu Suomen kiinteistöliiton vuosittaiseen indeksitaloselvitykseen, on huomattu, että maksut ovat nousseet keskimääräistä kulukehitystä nopeammin.

Esimerkiksi Ylöjärvellä indeksitalon vesikustannusten on laskettu nousseen yhtiöittämisen jälkeen tuplasti enemmän kuin kaikkien muiden kuntien indeksitalojen vertailussa. Vertailukohteena on Suomen kiinteistöliiton kaikkien indeksitaloselvityksen kuntien keskiarvotalo.

Syitä vaikeampi löytää

Kiinteistöliitto Pirkanmaa ry:n neuvontainsinöörin Kaisa Kettusen mukaan osakeyhtiömuotoisessa toiminnassa syytä hintojen keskimääräistä nopeampaan kehitykseen on haastavaa selvittää.

”Kunnassa on monesti tekninen lautakunta, joka päättää vesimaksuista ja huolehtii liikelaitoksen toiminnasta. Silloin pääsemme lukemaan kunnallisista kokouksista ja keskusteluista”, Kettunen avaa.

Tampereen Veden toimitusjohtaja Petri Jokela toteaa, että yhtiöittäminen toisaalta lisäisi toiminnan läpinäkyvyyttä osakeyhtiölain velvoittaman tilinpäätöksen takia.

”Tällaisen osakeyhtiömallin hyvä puoli olisi se, että se on läpinäkyvä rahankäytön suhteen. Kaikki on kirjattu paperille.”

Tampereen kaupungin liiketoiminta- ja rahoitusjohtaja Arto Vuojolainen toteaa, että tässä vaiheessa yhtiöittämisestä on teetetty vasta ulkopuolisten konsulttien selvitykset ja kaupungin puolella työt ovat vasta alussa.

Lue lisää: Tampere teetti uuden selvityksen vesilaitoksen myynnistä: Kaupunki saisi kaupasta 165 miljoonan euron potin – Näin muutos vaikuttaisi kuluttajiin

”En ole itse vielä tutustunut tuohon Kiinteistöliiton selvitykseen, mutta jos jollakin vesiyhtiöllä on taksat nousseet, niin täytyy tietää mistä syystä. Se ei ole välttämättä sidoksissa yhtiöittämiseen, vaan esimerkiksi yleisten kustannusten nousuun.”

Arto Vuojolainen johtaa kaupunkikonsernin omistajaohjausyksikköä, joka lisäksi vastaa kaupungin rahoitus- ja sijoitustoiminnasta. Vuojolainen kuvattiin helmikuussa 2021.

Päinvastaisia tuloksia

Vuojolaisen mukaan nyt tehdyssä Afry Finland oy:n selvityksessä on verrattuna liikelaitoksena ja yhtiönä toimimista ja kummassakin on tismalleen samat perusoletukset.

”Vettä menee yhtä paljon kaupaksi, veden hinta on tismalleen sama ja investoinnit ovat samat eli vertailussa on vain toimintamallien ero. Taksat ovat tismalleen samat. Siihen perustamme olettamuksen tässä vaiheessa.”

Jos näiden olettamuksilla pohjalta liiketoiminta siirtyisi kaupungin itsensä omistamalle ja perustamalle yhtiölle, Vuojolaisen mukaan hintojen nostamiselle ei pitäisi olla mitään syytä yhtiöittämisen vuoksi.

”Pitemminkin pitäisi käydä niin, että jos tämä yhtiöittäminen tehdään ja jos ne tavoitteet, mitä sille löydetään, saadaan toteutettua, pitäisi tämän päinvastoin hillitä hintojen nousua”, Vuojolainen summaa.

”Luulen että lukaisemme vielä tämän Kiinteistöliiton selvityksen ja tarkastelemme, mitä havaintoja siellä on.”

Lue myös: Kaupungin talousjohtaja: ”Tampereen Veden yhtiöittämisellä olisi negatiiviset vaikutukset kaupungin talouteen”

Mikä?

Tampereen Vesi

Huolehtii vesihuollosta yli 250 000 asukkaan toiminta-alueella.

Alue kattaa pääosin Tampereen asemakaavoitetun alueen. Lisäksi operoi Pirkkalan vesihuoltoa.

Toimittaa vettä tarpeen mukaan Nokialle, Lempäälään ja Kangasalle.

Tampereen jätevedenpuhdistamoilla puhdistetaan myös Pirkkalan, Kangasalan ja Ylöjärven jätevedet.

Talousvedestä kaksi kolmannesta valmistetaan pintavedestä ja loput pohjavedestä.

Päävedenottamoina Kaupinojan ja Ruskon pintavesilaitokset.

Vakituisia työntekijöitä noin 150.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut