Tampereen valtuustossa esitettiin etsittäväksi sijoituspaikkaa pienydinvoimalalle – ”Pystyy sijoittamaan ihan hyvin kaupungin lähistölle”

Neljä eri valtuustoryhmiin kuuluvaa edustajaa ehdotti maanantai-illan kokouksessa, että Tampere valmistautuu pienydinvoiman käyttöönottoon.

Tampereen valtuusto kokoontui ensimmäistä kertaa tälle syksylle maanantaina 29. elokuuta.

29.8. 17:50 | Päivitetty 29.8. 19:52

Aamulehti

Tampereen valtuustossa oli maanantaina esillä poikkeuksellinen aloite. Joonas Kiviranta (ps.), Matti Höyssä (kok.), Antti Hiitti (sd.) ja Jaakko Mustakallio (vihr.) ovat laatineet aloitteen, jolla halutaan Tampereen valmistautuvan pienydinvoiman käyttöönottoon.

Heidän lisäkseen aloitteella on kymmenen muuta allekirjoittajaa.

”Halusimme, että kyseessä on puoluerajat ylittävä tahdonilmaus, jonka taustalla on laaja koalitio. Ymmärrämme, että pienydinvoiman käyttöönotto ei tapahdu tässä ja nyt, vaan on pidemmälle katsova toive”, Kiviranta sanoo.

Mikä

Pienydinvoimala

Pienreaktoreiksi kutsutaan sähköteholtaan alle 300 megawatin ydinvoimalaitoksia.

Reaktori voi olla selvästi tätä pienempikin, esimerkiksi 50 megawattia.

Pienreaktoreiden arvioidaan voivan olla 10–15 vuoden päästä osa kaukolämmön ja sähkön tuotantoa.

Olkiluoto 3:n sähköteho on 1600 megawattia.

Aloitteessa ehdotetaan, että Tampereen kaupunki selvittää pienydinvoimalalle sopivia sijoituspaikkoja. Kiviranta muistaa lukeneensa, että molemmilta sivuiltaan 500 metriä pitkä alue riittäisi.

”Sen kokoluokan varoalueen pystyy sijoittamaan ihan hyvin kaupungin lähistölle. Loviisan ja Olkiluodon ydinvoimaloiden kohdalla puhutaan eri suuruusluokista.”

”Reaktori jäähtyy itsestään”

Kivirannan mukaan aloitteella halutaan edistää hiilineutraaliuden saavuttamista ja lähettää viesti ulospäin siitä, että Tampereen kaupunki suhtautuu myönteisesti pienydinvoimaan.

”Se voi olla tärkeää, jos on yritys tai miksi ei valtio, joka miettii mihin ensimmäisiä reaktoreita voisi 2020–2030 luvun taiteessa sijoittaa.”

Kiviranta sanoo, että pienydinvoimaloiden reaktoreissa ei pitäisi olla ylikuumenemisvaaraa.

"Turvallisuus on järjestetty sillä tavalla, että järjestelmä ei vaadi ulkopuolista virtaa vikatilanteessa, vaan jäähdytysjärjestelmä toimii passiivisesti. Tämä on tietenkin visio, joka ei ihan vielä ole kaupallisessa käytössä.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut