Asukkaan sähkökulut eivät kasva, mutta vuokria tultaneen korottamaan Toasilla – ”Pyrimme tilanteeseen, jossa korotukset ovat mahdollisimman pieniä”

Sähkön hinta nousee, mutta Toasin sähkösopimusten suojauksen vuoksi se ei juurikaan näy opiskelijan kukkarossa. Vuokriin on kuitenkin tulossa viime vuoden tapaan korotus.

Tampereen opiskelija-asuntosäätiö Toasin toimitusjohtaja Kirsi Kosken mukaan säätiön asukkaiden sähkönkäyttöön ei ole tällä hetkellä suunnitelmissa rajoituksia. Koski kuvattiin Tampereen Tampellassa Espantornin edustalla viime vuoden syyskuussa.

31.8. 9:51

Aamulehti

Nouseva sähkön hinta ei tule Tampereen opiskelija-asuntosäätiö Toasin asukkaille välittömästi näkymään, mutta vuodenvaihteessa vuokria tullaan todennäköisesti korottamaan.

Opiskelija-asuntosäätiön asunnoissa sähkösopimuksesta huolehtii pääsääntöisesti Toas. Asukkaan sähkökulut kuuluvat vuokraan ja kiinteään käyttömaksuun.

Toasilla sähköä ostetaan osin suojaussopimusten puitteissa, mikä mahdollistaa tällä hetkellä markkinahintaa edullisemmat ja ennustettavammat hinnat.

”Tiedämme suurilta osin ensi vuottakin ajatellen, mitä sähkö suunnilleen maksaa, mutta toki sinne jää vielä epävarmuutta”, sanoo Toasin toimitusjohtaja Kirsi Koski.

Epävarmuutta luo Kosken mukaan myös lämmityksen hinta ja yleinen inflaatio.

Maltillisia vuokrankorotuksia luvassa

Toasin ensi vuoden budjetti ja toimintasuunnitelma ovat valmistelussa, ja näyttää siltä, että ilman vuokrankorotuksia ei selvitä, kertoo Koski.

”Pyrimme tilanteeseen, jossa korotukset ovat mahdollisimman pieniä, mutta kun kulut nousevat, pakko ne on vuokriin jollain lailla sisällyttää.”

Todennäköisesti korotukset tulevat olemaan samaa tasoa kuin viime vuosina, eli noin 1,5–2,0 prosenttia.

Ylimääräisiä korotuksia ei ole luvassa, vaan mahdollinen korotus tehdään tarvittaessa tavalliseen tapaan vuodenvaihteessa.

Sähkön käyttöön ei suunnitella rajoituksia

Energiankulutuksen hillitseminen on Kosken mukaan muutoinkin kuin kustannusten vuoksi säätiön suunnitelmissa.

”Koitamme tehdä sellaisia teknisiä ratkaisuja, jotka auttavat siihen, ettei energiaa ainakaan tuhlattaisi.”

Asukkaille on ennenkin suunnattu säästökampanjoita, joiden Koski toivoo riittävän myös käsillä olevan energiakriisin keskellä. Ulkoa käsin määrättyjä toimia, kuten lämpötilan alentamista tai esimerkiksi saunomisen rajoittamista ei ole ainakaan tällä hetkellä suunnitteilla.

Keinot ja ohjeet energian säästämiseksi ovat Kosken mukaan vielä pohdinnassa, mutta yksi toimi on esimerkiksi suihkujen pituuden ja veden lämpötilan omaehtoinen rajoittaminen.

”Uskon kyllä meidän asukkaisiimme. Muutoinkin ympäristötietoisuus on heillä niin hyvä, että löydämme varmasti opiskelija-asumiseen sopivia tapoja säästää energiaa.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut