Mitä sähköpula tarkoittaisi Tampereen seudulla? – Kunnat kertoivat käytännön toimistaan: uimahalleja voidaan sulkea, etätöistä tulisi isot säästöt

Tampereella sekä useammassa muussa Pirkanmaan kunnassa mietitään nyt, kuinka sähköpulaan voitaisiin vastata. Tässä jutussa kysyttiin, miten Tampereella, Ylöjärvellä, Lempäälässä ja Pirkkalassa on varauduttu säästämään sähköä.

Tampereen kaupunki voi säännöstellä sähköä rajoittamalla tilojensa käyttöaikoja, laskemalla niiden huonelämpötilaa ja keskittämällä toimintoja. Motivan selvitysten mukaan huonelämpötilan lasku yhdellä asteella pienentää energiankulutusta noin viisi prosenttia.

29.8. 18:43

Aamulehti

Tampereen kaupungin tilapalvelut varautuu sähkön jakelukatkoksiin. Tilapalvelut valmistelee päättäjille selvitystä energian säästökohdista, kertoo kiinteistöjohtaja Virpi Ekholm.

”Sähkön hinnan nousu ei suoraan aiheuta säästöpaineita, sillä kaupungin sähkön hinta on kiinnitetty ensi- ja seuraavalle puolelle vuodelle. Tilapalvelut tekee suunnitelmia sen varalle, jos tulee sähkön tai lämmön jakelukatkoksia.”

Tampere ei ole lähiaikoina alentamassa uima- tai muiden liikuntahalliensa lämpötiloja. Kaupunki pystyy Ekholmin mukaan säästämään hiukan energiaa laskemalla julkisten tilojensa lämpötiloja, mutta se vaatii Ekholmin mukaan poliittisia päätöksiä.

Kaupunki saisi isot säästöt sähkönkulutukseen etätyösuosituksella. Kaupungin kiinteistöissä sähköä kuluttavat eniten käyttäjät, tietokoneet ja ilmanvaihtolaitteet, kertoo tilapalvelujen toimitusjohtaja Petri Mölsä.

”Korona-aikana kaupungin sähkönkulutus pieneni merkittävästi.”

Kaupunki voi Mölsän mukaan säännöstellä sähköä rajoittamalla tilojensa käyttöaikoja, laskemalla niiden huonelämpötilaa ja keskittämällä toimintoja. Motivan selvitysten mukaan huonelämpötilan lasku yhdellä asteella pienentää energiankulutusta noin viisi prosenttia.

Lue lisää: Tämä on nyt halvin tapa lämmittää omakotitalo: Näin sähkön kova hintapiikki iskee eri lämmitysmuotoihin, katso vertailu

Halleja voi sulkea

Tampereen uimahallien kohdalla sähköpula voisi näkyä ensimmäisenä siinä, että osa halleista olisi kiinni.

"Niissäkin vain osa saunoista voisi olla auki. Voi olla, ettei sähkösaunoja olisi päällä suurimpina kulutusaikoina ollenkaan”, Mölsä sanoo.

Tampereen kaupungin jäähallit Hakametsässä, Tesomalla ja Hervannassa eivät ole niin merkittäviä sähkönkuluttajia, koska kiinteistöt ovat aika pitkälti kaukolämmössä.

Mitä?

Näin kunnat voisivat säästää sähköä

Laskemalla kiinteistöjen huonelämpötilaa.

Rajoittamalla tilojen käyttöaikoja.

Sulkemalla osan liikuntahalleista.

Himmentämällä valaistusta.

Sammuttamalla valoja vaiheittain.

Kaupungilla on tärkeysjärjestys siitä, mihin sähköä ensisijaisesti varataan. Esimerkiksi ikäihmisten tehostettu palveluasuminen, hoitolaitokset ja sairaalat sekä koulujen ja päiväkotien palvelut on turvattava.

Ensi vuoden talousarvion sähköenergia on jo Ekholmin mukaan ostettu, mutta sähkön hinta ja energiansäästötoimet olivat aiheena myös maanantain kaupunginvaltuustossa.

"En usko, että keskustelu tästä ainakaan hiljenee, kun talvea kohti mennään”, Ekholm sanoo.

Ei vielä päätöksiä

Tampereen kaupungin ulkovalaistuksen rajoittamisesta ei ole tehty päätöksiä, kertoo rakennuttamisjohtaja Milko Tietäväinen.

"Valmisteleva keskustelu on käynnistetty jonkin aikaa sitten”, Tietäväinen sanoo.

Kaupungin ulkovalaistusverkon 45 000 valopistettä kuluttavat sähköä vajaat 15 000 megawattituntia vuodessa. Tietäväinen arvioi, että valaistuksen säännöstelyä tullaan varmasti pohtimaan, mutta samalla on keskusteltava ulkovalojen tuomasta turvallisuudesta kaupunkilaisille.

Tampere on jo vuosia alentanut valaistuksensa energiankulutusta muun muassa uusimalla verkoston tekniikkaa. Valaistusta on aikaisemmin säännöstelty himmentämällä valoja alueittain tai sammuttamalla valopisteitä vaiheittain.

Tampereen lisäksi säästökeinoja selvitetään parhaillaan myös muissa Pirkanmaan kunnissa.

Säästötoimia pohditaan myös muualla

Tampereen lisäksi mahdolliseen sähköpulaan ja energian hinnannousuun varaudutaan myös muissa kunnissa, mutta päätöksiä saadaan vielä odottaa.

Ylöjärven kaupungin vs. kaupunkirakennejohtaja Jukka Nurmi kertoo, että viranhaltijoiden ja päättäjien keskuudessa pohditaan parhaillaan keinoja, joilla energiaa saataisiin säästettyä. Nurmi sanoo, että tarkemmin asiaa käydään läpi teknisen lautakunnan kokouksessa syyskuussa.

Yksi konkreettinen keino voisi olla se, että kaupungin tilojen sisälämpötilaa laskettaisiin yhdellä asteella. Lämpötilojen lasku ei koskisi vanhustenhuoltolaitoksia. Nurmi sanoo, että tällä toimenpiteellä yksittäisen kiinteistön lämmityskustannuksia saataisiin laskettua noin 4–5 prosenttia.

Ylöjärvellä on keskusteltu myös uimahallin uimaveden lämpötilan mahdollisesta laskemisesta.

Nurmi sanoo, että vaikka sähkön hinta on noussut huomattavasti lyhyessä ajassa, Ylöjärven kaupungin osalta talvikauden sähkönhinta on tiedossa kiinnitysten myötä.

Myös Lempäälässä ja Pirkkalassa selvitetään parhaillaan sitä, millä keinoin sähkönkulutusta saataisiin laskettua.

Lempäälän kunnan rakennuttajapäällikkö Ulla Palo-oja sanoo, että Lempäälässä eniten energiaa kuluu kiinteistöjen ilmanvaihdon lämmitykseen sekä huonetilojen lämmitykseen.

Palo-oja kertoo, että kuten Ylöjärvellä, myös Lempäälässä on harkittu kiinteistöjen sisälämpötilan laskua yhdellä asteella. Palo-oja sanoo, että asiasta keskustellaan tarkemmin ensi kuun aikana.

Pirkkalan kunnan talouspäällikkö Tommi Ruokonen sanoo, että hänen tietonsa mukaan myös Pirkkalassa ollaan vasta keskusteluasteella siitä, millaisilla toimilla sähkönkulutusta voitaisiin kunnassa laskea.

Ruokonen pitää energiansäästötalkoita hyvänä asiana, sillä oletuksena on, ettei vuoden takaiseen hintatasoon olla ainakaan lähikuukausina palaamassa.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut