Musta auto herätti huomiota Tampereen Keskustorilla – poliisi kertoo, mistä on kysymys

Poliisin päivää vietettiin lauantaina koko maassa. Tampereen Keskustorilla järjestetty tapahtuma keräsi paikalle jatkuvan virran lapsia ja aikuisia. Tapahtuma päättyi kello 15.

Joukkojen hallintaan tarkoitettu auto ja ylikonstaapeli Jaana Anttikoski (vas.) saivat serkusten Niklas Vainion (valkoinen t-paita) ja Joona Myllykosken huomion. He saapuivat Pirkkalasta Tampereen Keskustorille mumminsa Tuija Vainion kanssa.

27.8. 14:09 | Päivitetty 27.8. 16:13

Aamulehti

Tunnelma kuplii lauantaina Tampereen Keskustorilla iloista uteliaisuutta. Poliisin päivänä järjestettävässä tapahtumassa poliisit vastaavat kansalaisten kysymyksiin kalustosta ja muusta.

Joukkojen hallintaan tarkoitettu auto kiinnittää Pirkkalasta mummi Tuija Vainion kanssa tulleiden serkusten Niklas Vainion ja Joona Myllykosken huomion. ”No varusteet”, vastaa Niklas Vainio kysymykseen, mikä autossa kiinnostaa.

Mikä?

Poliisin päivä

Vietetään lauantaina koko maassa, ja myös Tampereen Keskustorilla kello 11–15.

Kansalaisille suunnattu avoin tapahtuma.

Tampereella avoinna myös Vaajakadun poliisimuseo Hervannassa klo 17 saakka. Ei sisäänpääsymaksua.

Serkukset Niklas Vainio (vas.) ja Joona Myllykoski käyvät mumminsa Tuija Vainion kanssa usein tapahtumissa. Lauantaina oli vuorossa Poliisin päivä Tampereen Keskustorilla.

Hänen mielestään mustanpuhuva joukkojen hallintaan tarkoitettu auto näyttää oudolta. ”Eiväthän poliisit käytä tuommoisia autoja, koska siinä ei ole mitään poliisilukua eikä mitään”, Niklas Vainio epäilee, vaikka hän on juuri kuullut ylikonstaapeli Jaana Anttikoskelta, mihin poliisi käyttää joitain vuosia sitten hankittua autoa.

”Se on joukkojenhallinta-auto”, sanoo Joona Myllykoski vakaasti, kun yritän itsekin esitelmöidä kulkuneuvon tarkoituksesta.

Poliisi ottaa auton käyttöön ylikonstaapeli Anttikosken mukaan aina silloin, kun kokoontuvaa väkeä pitää turvata. ”Auton pintakerrosta on vähän vahvennettu sitä varten, että jos mahdollisesti joku heittää autoa jollakin, niin se ei mene läpi konepellistä tai ikkunasta.”

Kyseessä on NS-luokan kuorma-auto, johon on rakennettu paikat kahdeksalle henkilölle. Autossa on hälytysajoneuvon normaali tekninen varustus, ja siinä on kolmilitrainen dieselmoottori, jonka teho on 140 kilowattia.

”Peruspartiokäytössä tämä auto ei ole. Kun tämä on liikenteessä, voi päätellä, että jossain kokoontuu väkeä. On ilmoitettu joko mielenosoitus tai joku muu kokoontuminen tai yleisötilaisuus”, Anttikoski kertoo.

Hän tekee töitä Sisä-Suomen poliisin Tampereen poliisilaitoksen liikenneyksikössä.

Jutun alkuun muutettu 27.8.2022 kello 16.13 tiedoksi, että tapahtuma päättyi lauantaina kello 15. Juttu julkaistiin tapahtuman vielä jatkuessa.

Kolmivuotisjuhliaan tänä viikonloppuna viettävä Minta Lusa (vas.) saapui paikalle isänsä Anssi Mäenpään kanssa. Syntymäpäiväsankarin kanssa asettui vaaka-autoon valokuvaajan pyynnöstä Narges Salman, joka saapui tapahtumaan oman uusperheensä kanssa. ”Olemme etenkin hänen kanssaan aktiivisia Poliisimuseossa kävijöitä. Se on tosi hyvin tehty museo. Kaikki on vaan niin kiinnostavaa”, uusperheen äiti Mervi Salman kertoo.

Vanhempi konstaapeli Petja Mikkonen esittelee vaaka-autoa. Se on iso partioauto, jota käytetään myös raskaan liikenteen valvonnan erityisautona. ”Raskaan liikenteen punnitsemisessa on kyse liikenneturvallisuudesta ja myös kilpailusta. Jos jotkut ajavat oikeilla painoilla ja toiset vähän huijaavat, saavat toiset isomman rahan samasta reissusta. On rekkakuskinkin oikeusturvaa siinä kohdin, että punnitsemme autoja. ”

Mönkijän päällä istuvan nokialaisen Jare Mäkirinnan ilme kertoo kaiken. ”Pikkupoikaa poliisit kiinnostavat kovasti. Hienoa, että tällaisia tapahtumia järjestetään”, äiti Essi Haanpää sanoo. ”Kyllähän nuo kaikki bensalla toimivat vehkeet kiinnostavat”, isä Henry Mäkirinta paljastaa.

Poliisin päivän kuluessa Keskustorille saapui myös panssaroitu auto. Luodeilta suojaavan auton voi nähdä myös peruspartioinnissa, eikä aina ole kyse tilanteesta, johon liittyy erityinen vaara. Yönsinisen auton kyljissä lukee poliisi ja niissä on myös poliisin miekkalogot.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut