Näin Kalervo Kummola kommentoi Tampereen sähkölaitoksen rajuja hinnankorotuksia: ”Emme me voi tappiotakaan tehdä”

Kalervo Kummola (kok) on kaupungin konsernijaoston ensimmäinen varapuheenjohtaja. Hänen mukaansa jaoston keinot puuttua hinnannousuun ovat rajalliset, mutta ainakaan osinko-odotuksia ei aiota nostaa.

Kalervo Kummolan mukaan energianhintatilanne on ikävä kaikille. Hänet kuvattiin toukokuussa 2022.

26.8. 15:54

Aamulehti

Tampereen sähkölaitos on korottanut toistaiseksi voimassa olevien sopimuksiensa hintaa. Uudet myyntihinnat tulevat voimaan 17. syyskuuta.

Esimerkiksi yleis- ja kausivesisähkön energiamaksu on ollut arvonlisävero mukaan lukien 14,50 senttiä kilowattitunnilta. Uusi hinta on 33 senttiä kilowattitunnilta. Sähkölaitos perustelee hinnankorotuksia sähkön tukkumarkkinahinnan nousemisella.

Lue lisää: Aamulehden laskuri kertoo, kuinka paljon Tampereen sähkölaitoksen hinnannousu tuntuu lompakossasi – Toimitusjohtaja vastaa kysymyksiin jättikorotuksista: ”Nousupaineita on edelleen”

Lue lisää: Tampereen sähkölaitoksen sähkösopimuksiin jopa 128 prosentin korotus – Näin toimitusjohtaja kommentoi

Määräaikaisissa sopimuksissa hinta pysyy sopimuksen loppuun voimassa.

Tampereen sähkölaitoksen omistaa Tampereen kaupunki. Omistajaohjauksesta ja konsernivalvonnasta vastaa kaupunginhallituksen konsernijaosto. Konsernijaoston ensimmäinen varapuheenjohtaja on Kalervo Kummola (kok.).

”Se on tietysti valitettavaa”, hän sanoo hinnankorotuksista. ”Mutta emme me voi tappiotakaan tehdä niin kuin Fortum tekee Uniperin kautta.”

Kummolan mukaan konsernijaoston keinot puuttua sähkön hinnannousuun ovat rajalliset. Hänen mukaansa ratkaisut täytyy tehdä valtakunnallisesti, ei paikallisesti.

Konserni paras osingon maksaja

Vuonna 2021 Sähkölaitos-konserni maksoi kaupungille 20 miljoonan euron osingon. Osinko oli 60 prosenttia yhtiön nettotuloksesta. Sähkölaitos-konsernin osinko-osuus on merkittävä, sillä kokonaisuudessaan tytäryhtiöt maksoivat viime vuodelta osinkoja kaupungille yhteensä 25,19 miljoonaa euroa.

Konserniin kuuluu emoyhtiö Tampereen sähkölaitoksen lisäksi esimerkiksi Tampereen sähköverkko ja Tampereen Vera. Sähkönsiirtomaksut eivät ole nousseet.

Lue lisää: Tampere odottaa tytär­yhtiöistään ennäty­sosinkoa, yksi yhtiö tuo leijonanosan yli 25 miljoonan euron potista – ”Tamperelaiset veronmaksajat saavat sijoituksille asiallista voittoa”

Heinäkuussa uutisoitiin, että konsernin tämän vuoden liiketuloksen ennakoidaan olevan noin kymmenen miljoonaa euroa edellisvuotta parempi. Kummolan mukaan tältä vuodelta osinko-odotus on 20 miljoonaa euroa.

Kummolan mukaan osinko-odotuksia ei aiota nostaa, vaikka vuosi näyttää hyvältä.

”Totesimme viime konsernin kokouksessa, ettei missään tapauksessa nosteta osinko-odotuksia”, hän sanoo.

Hänen mukaansa sähkölaitoksen ennustettu tämän vuoden voitto perustuu alkuvuoden hyviin aikoihin. ”Tämä on ihan harmaata tästä eteen päin. Ollaan hyvin liikkuvalla laudalla.”

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut