Nysse-lippujen hinta on nousemassa viidellä prosentilla – taustalla kaupungin ensi vuoden talousarviokehyksen miljoonien eurojen alijäämä

Tampereen kaupungin ensi vuoden talousarviokehyksessä esitetään joukkoliikenteen lippujen hintojen nostamista viidellä prosentilla.

Tampereen joukkoliikenteen lippujen hinnat ovat nousemassa. Kuva otettu kesäkuussa 2021.

25.8. 18:24

Aamulehti

Tampereen kaupunginhallitus kokousti maanantaina 22. elokuuta. Kokouksessa hyväksyttiin kaupungin talousarviokehys vuodelle 2023. Arviossa esitetään, että Tampereen joukkoliikenteen lippujen hintoja nostetaan viidellä prosentilla.

Miksi lippujen hintaa nostetaan, Tampereen joukkoliikennelautakunnan puheenjohtaja Aleksi Jäntti?

”Jo ennen Ukrainan sotaa oli tapahtunut kustannusten nousua, mutta nyt sodan seurauksena ne ovat nousseet entisestään. Myös nämä työmarkkinaratkaisut, joissa esimerkiksi Tampereen kaupungin työntekijöiden palkkoja nostetaan, vaikuttavat tällä tavalla. Taustalla on siis kaupungin talouden pitäminen mahdollisimman hyvin tasapainossa.”

Nouseeko kaikkien lippujen hinta?

”Väittäisin, että ei. Joukkoliikennelautakunta tekee esityksen, miten hinnannousu kohdennetaan järkevällä tavalla ja miten se näkyy eri lippuryhmissä. Usein hinnannousu painottuu arvo- ja kertalippuihin. Pyrimme ohjaamaan ihmisten käyttäytymistä jatkuvaan kestävien kulutustapojen käyttämiseen eli tässä tapauksessa joukkoliikenteen käyttämiseen. Jos ihmisellä on kausilippu, hän luultavasti käyttää joukkoliikennettä paljon.”

”Emme halua kuitenkaan kohdentaa kaikkea hintojen nousua siihen, että vain auton käyttäminen kallistuisi. Ihmisillä on erilaisia tarpeita, ja kaikilla ei ole mahdollisuutta käyttää joukkoliikennettä, vaan myös yksityisautoilulle on tarvetta.”

Palautuuko hintataso jossain vaiheessa takaisin nykyiselle tasolle vai säilyykö korkeampi hintataso?

”Jossain lipputuotteessa hinta voi tippua, mutta en näe, että tämä olisi tilapäinen ratkaisu. Inflaatiosta puhuttaessa se tarkoittaa sitä, että hinnat nousevat jatkuvasti vähän.”

Mitä?

Tampereen kaupungin talousarviokehys 2023

Vuoden 2023 talousarviokehys on 8,9 miljoonaa euroa alijäämäinen, ja seuraavien vuosien talousnäkymät ovat merkittävästi heikommat kuin vuonna 2023.

Tampereen nettoinvestoinneiksi esitetään kehyksessä 216 miljoonaa euroa vuodelle 2023.

Kaupunginhallitus hyväksyi kaupungin talousarviokehyksen kokouksessaan maanantaina 22. elokuuta.

Talousarviokehyksen mukaan joukkoliikennelautakunnan käyttötalouden nettomenot kasvavat 3,7 miljoonalla eurolla, kun taas tulot kasvavat 2,8 miljoonalla eurolla. Tuloihin sisältyy lippujen hintojen noususta saatavat arviolta 1,9 miljoonan euron tulot, Kelalta saatava puolen miljoonan euron tuki sekä joukkoliikenteen 0,4 miljoonan euron valtiontuki.

Kehyksen mukaan 2023–2026 taloussuunnitelmakauden keskeinen tavoite on mitoittaa nettomenojen kasvu verorahoituksen kasvua pienemmäksi ja saavuttaa vuosittain reilusti ylijäämäinen tulos.

Oikaisu 26.8.2022 kello 14.29: Toisin kuin Aleksi Jäntin sitaatissa aiemmin väitettiin, joukkoliikennelippujen hinnasta päättää joukkoliikennelautakunta, eikä yhdyskuntalautakunta.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut