Remontoitu kauppakeskus avasi huippupaikalla Tampereella, mutta osa Tullintorin tiloista on yhä tyhjillään – selvitimme miksi

17 000 neliön remontoitu liike- ja toimistotilojen keskus lähes kivenheiton päässä Tampereen rautatieasemasta on toistaiseksi vajaakäytöllä. Tyhjien tilojen määrä ei Tullintorin vetäjän mukaan kerro koko totuutta.

Tullintorin Varastokadun puoleinen sisäänkäynti.

29.8. 17:25

Aamulehti

Juuri remontoitu Tullintori Tampereella on arkiaamuna ennen lounasaikaa hiljainen. Kahviloissa ja liikkeissä on vain muutamia asiakkaita. Silmiin pistää tyhjien tilojen määrä.

Tullikamarin aukion sisäänkäynnistä tullessa ykköskerroksen oikealla käytävällä on viisi vierekkäistä tyhjää tilaa. Kaikkiaan Tullintorilla on nopeasti laskien kolmessa kerroksessa yli kymmenen tyhjää tilaa.

Totuus ei ole yhtä karu kuin päälle päin näyttää. Tullintorin vetäjä, tilojen vuokrauksesta vastaava Janne Toikka kertoo, että suurin osa tyhjistä tiloista on jo vuokrattu. Tiloihin tullaan tekemään ennen vuokralaisten tuloa muutostöitä, jotka voivat kestää vielä kuukausia.

”On aika tyypillistä, että kun esimerkiksi toimistotilat ovat avonaisia, niin sinne pitää tehdä henkilökunnalle ruokailutiloja, neuvotteluhuone ja mahdollisesti työhuoneita. Osan luovutus menee ihan vuodenvaihteeseen asti.”

Tullikamarin aukion sisäänkäynnistä tulevan oikealla puolella on tyhjiä tiloja toisensa perään. Ensimmäiseen tilaan, jonka ovet on laputettu, muuttaa suutariliike joulukuun alussa.

Toikan mukaan tiloja kysytään tiuhaan. Perjantaina ennen aamukymmentä on jo takana yhden tilan esittely, ja toinen mahdollinen vuokralainen on juuri tulossa katsomaan tiloja.

”Jos en joka päivä, niin ainakin joka toinen päivä olen esitellyt täällä tiloja. Loma-aikanakin on ollut kiinnostuneita mukavasti. Ei näitä kukaan huvikseen kysele.”

Remontin jälkeen Tullintoria ei markkinoida entiseen tapaan kauppakeskuksena vaan kaupunkikeskuksena. Tiloista monet ovat Toikan mukaan nyt sellaisia, että ne voivat toimia liiketiloina, toimistotiloina tai niiden yhdistelmänä.

”Täällä on tosi paljon terveydenhuollon alan yrityksiä, niille on tosi paljon kysyntää.”

Toikan mukaan Tullintorilla on tällä hetkellä vuokralla noin 70 yritystä. Tyhjät liike- ja toimistotilat eivät ole hänen mukaansa pelkästään Tullintorilla näkyvä ilmiö.

”Hämeenkadullakin on vaikka kuinka paljon tyhjiä liiketiloja tarjolla. Onko se sitten verkkokaupan vaikutusta vai mistä se on kiinni”, Toikka pohtii.

Toikka kertoo juuri laittaneensa tarjouksen tyhjistä tiloista ulkomaiselle yritykselle. Jos yritys tarttuisi tarjoukseen, kaikki viisi vierekkäistä tilaa täyttyisivät kerralla.

Janne Toikan takana ylemmissä kerroksissa toimii useita terveydenhuollon alan yrityksiä.

Mikä?

Tullintori

Tampereella Tullin alueella sijaitseva kauppakeskus uudistui 15 miljoonaa euroa maksaneessa remontissa, jossa urakoitsijana toimi YIT.

Avajaiset järjestettiin huhtikuussa 2022.

Tullintorin osat ovat 1930-, 1950- ja 1990-luvuilta. Kauppakeskuksen vuoden 1991 avajaisten jälkeen Tullintorilla on uusittu esimerkiksi julkisivua.

Tullintorilla on 17 000 vuokrattavaa neliötä. Liiketiloja on kerroksissa 0–1. Toimistotiloja on kerroksissa 2–5.

Kauppakeskuksen omistaa Agore Kiinteistöt. Sen toimintaa hallinnoi Trevian Asset Management.

Remontti ei ajanut kahvilaa tauolle

Virpi Haapanen on ollut Tullintorin Arnoldsin yrittäjä parikymmentä vuotta. Hän piti kahvilaa auki myös remontin ajan, vaikka se ei helppoa ollutkaan.

”Se oli ihan hirveätä. Sai siivota koko ajan, ja pölyä tuli, vaikka kuinka yritti ettei sitä tulisi. Meteli oli välillä ihan järkyttävä, työntekijä oli täällä joskus kuulosuojaimet päässä.”

Haapasen mukaan hänellä ei silti käynyt mielessä sulkea kahvilaa väliaikaisesti remontin aikana, vaikka ympäristön liiketiloja tyhjenikin.

”Jossain vaiheessa oli vaneriseinät ympärillä ja oli vain aukko, josta tultiin sisälle. Ulkopuolella ei ollut valomainoksia, kukaan ei edes tiennyt että me oltiin täällä. Yllättävän hyvin myytiin silti.”

Virpi Haapanen on sekä Tullintorin että Koskikeskuksen Arnoldsien yrittäjä.

Tullintorin virallisia remontin jälkeisiä avajaisia vietettiin huhtikuussa, ja remontin jäljet hävisivät lopullisesti kesällä. Myynti on lähtenyt Arnoldsissa käyntiin remontin jälkeen hyvin.

”Yleensä heinäkuu on tosi hiljainen, mutta nyt se oli yllättävän hyvä. Perheitä oli liikkeellä, kun koronan jälkeen ihmiset liikkuvat Suomessa. Tässä ympäristössä on hotelleja paljon.”

Haapanen on myös pitkäaikainen Koskikeskuksen Arnolds-yrittäjä, joten hän tietää paikkojen erot.

”Eihän tämä mikään shoppailupaikka ole. Täällä on kauppoja niin vähän, ettei tänne sillä tavalla tulla kuin Koskariin. Tässä on niin paljon toimistoja ja työpaikkoja ympärillä, että niistä tulee paljon asiakkaita.”

Nokia-areenan aukeaminen näkyy isojen konserttien aikana. Lähiympäristön hotelleista poikkeaa asiakkaita Tullintorin Arnoldsiin. Jääkiekkopelit eivät näytä tuovan juurikaan lisäasiakkaita.

Haapasella on kovat odotukset tulevalle syksylle. Yliopisto-opintojen alkaminen on jo näkynyt viimeisen viikon aikana. Tullintorin uusi ilme saa kiitosta yrittäjältä.

”Tämä on nyt tosi valoisa, siistimpi ja paljon ilmavampi. Onhan tämä hieno.”

Indi Katainen asioi Arnoldsissa Virpi Haapasen asiakkaana 26. elokuuta.

”Pikkukaupat yhteen paikkaan”

Arnoldsiin 1-vuotiaan lapsensa Aelan kanssa pistäytynyt, lähellä Tammelassa asuva Indi Katainen kertoo käyneensä Tullintorilla myös remontin aikana.

”Olihan se aika työmaa, kun piti kulkea tästä läpi. Kerros oli yksi iso puinen laatikko, jossa oli sokkeloita.”

Katainen oli perjantaina ensimmäistä kertaa vierailulla Tullintorilla remontin jälkeen.

”Tämä on aika modernin näköinen. Sellainen pohjoismaalainen, mustavalkoinen meininki, minimalistinen. Minä tykkään.”

Katainen kaipaisi Tampereelle omaa kauppakeskusta pienyrittäjille, joita löytyy nyt pitkin keskustan pikkukatuja.

”Se voisi tuoda tosi paljon ihmisiä, jos hämärimmät pikkukaupat pääsisivät yhteen paikkaan.”

Myös Arnoldsin vieressä oleva liiketila on vielä tyhjillään.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut