Tampereen Eteläpuiston vapaa taidepiha sai jatkoaikaa – kaupunki teki sopimuksen kulkutautisairaalan epävirallisen talkkarin kanssa

Kulkutautisairaalan piha saa säilyä kaupunkilaisten vapaana taidetilana siihen saakka, kunnes korttelin täydennysrakentamisen suunnitelmat vahvistuvat. Kaupunki suunnittelee tontille mittavaa asuinrakentamista.

Mika Pettissalo allekirjoitti tiistaina vuokrasopimuksen kaupungin kanssa takana näkyvästä kulkutautisairaalan entisestä desinfioimislaitoksesta ja sairaalan piha-alueesta. Rakennuksen ulkoseinät ovat kaupunkilaisten taideteosten peittämät. Talo on saanut purkutuomion pihan täydennysrakennussuunnitelmissa.

26.8. 11:26

Aamulehti

Tampereen kulkutautisairaalan pihan epävirallisen kiinteistönhoitajan, Mika Pettissalon työ sai tunnustusta. Kaupunki solmi Pettissalon luotsaamaan Koko kylän piha -yhdistyksen kanssa sopimuksen. Taidetoiminta voi jatkua ennallaan korttelin uudistamiseen saakka.

Yhdistys vuokraa Eteläpuiston kulkutautisairaalan pihan ja sen entisen desinfioimislaitoksen. Kulttuuripalvelut osallistuu vuokranmaksuun Hirvitalon, Tahmelan huvilan, Kurpitsatalon ja Rajaportin saunan tyyliin.

”Mikan kanssa on menty samaan kuvioon. Haluamme turvata toiminnan sen aikaa, kun kiinteistö ja alue ovat käytössä”, kehittämispäällikkö Jaakko Laurila kertoo.

Sivistys- ja kulttuurilautakunta myöntää vuokran täysimääräisenä avustuksena vuosittain. Tämän syksyn osalta vuokra kompensoidaan Laurilan mukaan yhteistyöllä Operaatio Pirkanmaan kanssa.

Pettissalo avasi sisäpihan kaupunkilaisille vuonna 2020. Hän on vetänyt taidehankkeita arkkitehtiopiskelijoille, kaupungin kulttuurikasvatusohjelma Taidekaarelle ja nuorisovalmennusryhmille.

Yhteinen piha

Pettissalo on alkanut juhlan kunniaksi korjata entisen desinfioimislaitoksen kattoa. Hän on iloinen, että kaupunkilaisten omistama kortteli saa säilyä julkisena kaupunkialueena.

”Tämä voi olla monella tapaa murroshetki ja uusi episodi. Toivon, että samaa mallia voi siirtää myös muiden suomalaisten kaupunkien joutomaille”, Pettissalo sanoo.

Kuka?

Mika Pettissalo

Syntynyt Helsingissä vuonna 1977.

Asuu Tampereella.

Koko kylän piha ry:n puheenjohtaja.

Valmistui Tampereen taiteen ja viestinnän oppilaitoksesta vuonna 2007.

Valmistui Tredusta kiinteistönhoitajaksi joulukuussa 2021.

Työharjoittelu Hiedanrannan kehityshankkeella, Kaarikoirilla ja Tampereen Työväen Teatterilla.

Kaupunki aikoo suojella kulkutautisairaalan korttelista sairaalarakennuksen, Kurilan ja Kärysaunan sekä rakentaa asuinkerrostaloja kehystämään pihaa. Kaavaehdotuksen on tarkoitus tulla käsittelyyn syksyn kuluessa, kertoo apulaispormestari Aleksi Jäntti (kok.).

7 vuotta byrokratiaa

Kulkutautisairaalan piha on Pettissalon mukaan hyvä esimerkki siitä, mitä voi tapahtua, kun kaupunkilaiset saavat luottamusta ja vastuuta järjestää tapahtumia kaupunkialueella. Pihalla on ollut valotapahtumia, konsertteja, talviriehoja ja pihakirppiksiä.

Pettissalo on valvonut pihan kuntoa ja rakennuksia vuodesta 2009 alkaen, kun sairaalarakennus suljettiin. Hän oli tuolloin Pirkanmaan Marttojen alivuokralaisena desinfioimislaitoksessa. Rakennus tunnetaan myös pesulan nimellä.

Pettissalo alkoi korjata sopimuksen kunniaksi desinfiointilaitoksen kattoa. ”Tämän kesän Romufestit ja Orivesi–Ahlman-tapahtuma opiskelijoille on järjestetty mielenilmauksina, jotka on ilmoitettu myös poliisille. Ne ovat olleet kannanottoja kansalaisaloitteellisen toiminnan puolesta", Pettissalo kertoo.

Mika Pettissalo esitteli desinfiointilaitoksen taidetiloja Aamulehdelle helmikuussa 2022.

Valoa design -valaistussuunnittelutoimisto valaisi pihan vanhaa kulkutautisairaalan rakennusta Guerrilla lighting -valoiskussa lokakuussa 2021. Kaupunki aikoo suojella sairaalarakennuksen.

Taidetalkkari on järjestänyt kulttuuritapahtumia enimmäkseen talkoohengessä, ”työkkäribudjetilla”. Pettissalo kertoo painiskelleensa kaupungin byrokratian kanssa tiiviisti noin seitsemän vuotta.

”Olen oppinut paljon maailman meiningeistä ja politikoinnista viimeisen neljän vuoden aikana.”

Pettissalo arvioi, että kulkutautisairaalan taidepihan säilymiseen ovat vaikuttaneet hänen oman työnsä lisäksi verkkoadressi, poliittinen tuki ja median huomio. Kulkutautisairaalan taidepiha sai Pettissalon mukaan nettiadressissa huikean määrän kehuja ja kannustusta.

Pelastakaa Pyynikin Aikamatkat ja Koko kylän piha -adressin on allekirjoittanut adressit.comissa yli 1 300 ihmistä. Adressin verkkokommenteissa kiitellään pihan elävää ja hengittävää kaupunkikulttuuria. Pihalla on yhden kommentoijan mielestä mielenkiintoista nähtävää ja tekemistä lapsista vanhuksiin.

Mikä?

Kulkutautisairaalan kaavamuutos

Tampereen kaupunki suunnittelee Eteläpuiston kulkutautisairaalan kortteliin asuinrakentamista.

Korttelin kaavamuutoksen viitesuunnitelmassa pihan rakentamisesta oli kaksi vaihtoehtoa, Elämyskortteli ja Sukupolvikortteli.

Kulkutautisairaalan, Kärysaunan ja Kurilan rakennukset on viitesuunnitelmassa suojeltu.

Suunnitelman mukaan pihalta puretaan 1800-luvun desinfioimislaitos, 1950-luvun alussa rakennettu lämpövoimala ja Papinkadun varren punatiilinen piippu.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut