Video näyttää tulvatuhot Pispalassa: Kävelytielle ilmestyi valtava kuoppa, josta pilkottavat kaukolämpöputket – ”Rankkasateiden aikaan tiestä tulee kuin koski”

Kuoppia on ilmestynyt ympäri Tamperetta, erityisesti mäkisille sorateille. Tampereen Infra arvioi, että tuhojen paikkaukset venyvät mahdollisesti ensi viikolle asti. Samalla varaudutaan myös uusiin sateisiin.

24.8. 12:33 | Päivitetty 24.8. 17:15

Aamulehti

Tamperelainen Timo-Olavi Jalkanen törmäsi keskiviikkoaamuna kello seitsemän aikaan Pispalassa erikoiseen näkyyn. Rankkasateet ja tulvat aiheuttivat Lapiosaarenkadun läheiselle kävelytielle valtavan kuopan, josta pilkottivat kaukolämpöputket. Jalkasen mukaan kuoppa on yli metrin syvyinen.

Kävelytien loivan ylämäen päällä, hetken matkaa valtavasta kuopasta eteenpäin, on viemäri, joka Jalkasen mukaan pulppuaa rankkasateiden aikaan kuin suihkulähde. Kun viemärit eivät vedä, ne työntävät vettä alemmas.

”Rankkasateiden aikaan kävelytiestä tulee kuin koski, kun vesi alkaa pakkautua”, Jalkanen kertoo.

Kävelytie muuttui veden virtauksen voimasta yli metrin syvyiseksi uomaksi Pispalassa.

Hiekkaa oli myös kasaantunut valtava määrä Lapiosaarenkadun poikki kulkevalle asvalttitielle. Jalkasen mukaan roska-auto jäi hiekkakasaan jumiin aamulla kello 6.30 aikaan.

”Hiekkaa jouduttiin lapioimaan, jotta auto pääsi jälleen liikkeelle.”

Lapiosaarenkadusta Pyhäjärven rantaa kohti jatkuu Hyhkyn Rantapolku. Myös sille tielle oli syntynyt rankkasateiden takia yhteensä kolme kuoppaa. Niistä syvin oli Jalkasen mukaan 30 senttimetriä.

”Myös siinä tiellä on ollut voimakas virtaus.”

Ohikulkijat olivat laittaneet virtauksesta syntyneiden kuoppian ympärille keppejä, jotta pyöräilijät tajuavat väistää niitä. ”Kuoppia ei huomaa laisinkaan, ennen kuin on jo niiden kohdalla”, sanoo Timo-Olavi Jalkanen.

Aamupäivällä kello 11 aikaan kuoppien ympärille oli jo ilmestynyt Tampereen Infran laittamat varoitukset.

”Vaaran paikat on näkyvästi merkitty. Hyvä, sillä pyöräilijöille nämä kuopat ovat hyvin vaaralliset.”

Tuhoja korjataan vielä ensi viikolla

Tampereen Infran työmaapäällikkö Lauri Vanha-Perttula kertoo, että keskiviikkoaamu on ollut hyvin kiireinen. Pispalan kaltaisia erittäin suuria syöpymiä tai monttuja ei ole havaittu muualla, mutta lievempiä vaurioita on ollut ympäri Tamperetta.

Lue lisää: Tampereen kadut tulvivat öisten rankkasateiden jäljiltä – Ilmatieteen laitos: Tampereelle osui kaikista voimakkain sade

Iso kuoppa, josta viemäriputket pilkottavat, kuuluu taloyhtiön alueeseen, joten Tampereen Infra ei vastaa sen korjauksista. Sen sijaan Hyhkyn Rantapolun kuoppia on paikkailtu.

”Olemme käyneet merkkailemassa näitä sen, minkä olemme ehtineet. Tampereen keskustassa on korjausryhmiä, jotka kiertelevät näitä paikkoja ja korjailevat tuhoja.”

Korjattavia paikkoja on erityisesti juuri mäkisillä sorakäytävillä, joihin sateet tekevät uria. Uria muodostuu, sillä vettä virtaa myös maan pinnan alla. Vesi kuljettaa mukanaan hiekka-ainesta.

”Hulevesilinjat eivät pysty viemään tuollaista määrää vettä, joten osa vesistä menee kaivosta ohi. Se tekee taas uusia paikkoja, joissa sora syöpyy. Viemäriverkosto ei vain vedä niin paljoa.”

Korjaustöitä saatetaan joutua jatkamaan ensi viikkoon asti. ”Ensi viikolla näyttää jälleen olevan luvassa kovia sateita. Koitamme saada tämän aamuiset vauriot korjattua, jos tulee taas vastaavanlainen tulvatilanne.”

Oikaisu 24.8.2022 klo 15.06: Kuopasta pilkottavat putket ovat kaukolämpöputkia, eivät vesiviemäriputkia, kuten jutussa aiemmin luki virheellisesti.

Lisäksi hiekkaa oli kasaantunut kävelytietä risteävälle asvalttitielle. Ei kävelytielle, kuten jutussa luki aiemmin virheellisesti.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut