Tampereen kadut tulvivat öisten rankkasateiden jäljiltä – Ilmatieteen laitos: Tampereelle osui kaikista voimakkain sade

Ilmatieteen laitoksen mukaan Tampereella satoi yön aikana 44,6 millimetriä vettä. Rankkasateiden aiheuttamia lammikoita on ollut keskiviikkoaamuna ympäri kaupunkia. Autoilijoilta pyydetään varovaisuutta liikenteessä.

24.8. 6:29 | Päivitetty 24.8. 13:51

Aamulehti

Tampereen kadut ja tiet tulvivat keskiviikkoaamuna öisten rankkasateiden jäljiltä.

Satakunnankadulla Kuninkaankadun risteyksen kohdalla Tampereen keskustassa oli aamulla kello kuuden aikaan niin suuri lammikko, ettei pelastuslaitos päästänyt autoilijoita kulkemaan risteyksestä. Käytössä oli kiertotie, ja pelastuslaitos ohjasi liikennettä.

Vettä oli paikalla niin paljon, että vesi ulottui pelastustyöntekijän polviin asti.

Kello 7.00 aikaan lammikko oli laskenut, ja liikenne kulki taas normaalisti.

Pahimmissa lätäköissä voi olla pelastuslaitoksen mukaan jopa 70 senttimetriä vettä. Kuva otettu 24.8.2022 kello 6.20 Kuninkaankadun ja Satakunnankadun kulmassa.

Tampereen Petsamon Koljontien alkupäässä tulvi keskiviikkoaamuna kello 4.40 aikaan.

Notkokohtia on Satakunnankadun lisäksi ympäri kaupunkia, kertoi tilanne- ja johtokeskuksen päivystävä palomestari Pauli Keskinen kello kuuden jälkeen aamulla. Esimerkiksi tieliikennekeskus Fintraffic varoitti kello 5.52, että Kuokkamaan ja Rautaharkon välisellä tiellä on vettä. Varoitus poistettiin myöhemmin kello 8.16, ja tilanteen kerrottiin olevan paikalla ohi.

Tulvista aiheutuneita isoja lätäköitä oli myös muun muassa Keskuojankadulla, Viinikankadulla sekä Riihitiellä.

”Koitamme olla notkopaikoissa varoittamassa liikennettä. Jos autoilija huomaa paloauton, voi päätellä, että vettä on runsaasti”, sanoo Keskinen.

Autoilijoilta pyydetään varovaisuutta. ”Joissain paikoissa saattaa olla jopa 70 senttimetriä vettä.”

Tulvien vuoksi pelastuslaitoksella on ollut yön aikana useita vahingontorjuntatehtäviä. Kaikki ovat olleet Keskisen mukaan tulviin liittyviä.

Sateet ovat keskiviikkoaamuna kuitenkin pikkuhiljaa väistymässä, ja Keskinen arvelee, että tilanne on rauhoittumaan päin. ”Vesipinnat alkavat laskea. Sade on käytännössä mennyt jo ohi.”

Pirkanmaan pelastuslaitoksella on ollut keskiviikkoyön aikana useita vahingontorjuntatehtäviä, jotka kaikki ovat liittyneet rankkasateiden aiheuttamiin tulviin. Kuva otettu 24.8.2022 kello 6.20 Kuninkaankadun ja Satakunnankadun kulmassa.

”Vettä tuli yöllä taivaan täydeltä. Viemärit eivät vedä”, päivystävä palomestari Pauli Keskinen kertoi keskiviikkoaamuna kello kuuden jälkeen. Kuva otettu 24.8.2022 kello 6.20 Kuninkaankadun ja Satakunnankadun kulmassa.

Tampereella voimakkain sade

Tampereella Härmälän mittausasemalla mitattiin pahimmaksi tuntisateen määräksi 28,7 millimetriä. ”Se on ihan tuntuva määrä”, sanoo Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Jari Tuovinen.

Hänen mukaansa vettä satoi yhteensä noin kuuden tunnin ajan. Siinä ajassa satoi 44,6 millimetriä vettä.

”Se poikkeaa kaikista muista Pirkanmaan asemista ja ylipäätään Länsi- ja Lounais-Suomen osalta. Tampereelle osui kaikista voimakkain sade.”

Tiistain ja keskiviikon välisenä yönä myös ukkosti, mutta ukkoskuuron voimakkuus jäi Tuovisen mukaan heikoksi tai kohtalaiseksi.

Aamun aikana saattaa vielä hieman sataa, mutta pilvisyys saattaa jäädä. Sen vuoksi lämpötila jää vajaaseen 20:een lämpöasteeseen. Pirkanmaan pohjoisosissa voidaan jäädä 16–17 lämpöasteeseen.

Tilanne on rauhoittumassa

Tulvatilanne on rauhoittumassa, kertoo pelastuslaitoksen tilanne- ja johtokeskuksen päivystävä palomestari Ilpo Kuokkanen kello 8.19 aikaan. ”Määrätyissä paikoissa on edelleen lammikoita. Hetki menee, ennen kuin kaikki viemärit alkavat vetää.”

Kuokkanen ei lähde erittelemään tarkemmin lammikkokohtia, sillä niitä saattaa olla siellä täällä pitkin kaupunkia. ”Niitä on todella laajalla alueella.”

Kuokkanen pyytää autoilijoita huomioimaan notkokohdat.

Pelastustyöntekijä pumppasi vettä Satakunnankadulla keskiviikkoaamuna noin kello 6.20.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut