Tampereen yliopiston uudet opiskelijat pääsevät aloittamaan opintonsa vihdoin ilman koronan varjoa – ”Nämä ovat fukseille tärkeitä viikkoja”

Tampereen korkeakouluyhteisössä on palattu lähiopetukseen koronavuosien jälkeen. Samoin myös uusien opiskelijoiden orientaatioviikko päästään järjestämään kasvotusten. Kävimme kysymässä fuksien tunnelmia keskiviikkona.

Matias Sillanpää osallistui muiden fuksien kanssa ainejärjestönsä Luupin tapahtumaan Sorsapuistossa. Sillanpää on kotoisin Tampereelta. Hän asui välissä Helsingissä, ennen kuin palasi Tampereelle opiskelemaan matematiikkaa, tilastotiedettä ja tietojenkäsittelytieteitä. Ala kiinnostaa häntä monipuolisten opinto- ja työllistymismahdollisuuksien takia.

24.8. 21:53

Aamulehti

Tampereen yliopiston keskustakampus vilisee iloisen äänekkäitä ja uteliaita nuorten aikuisten ryhmiä. Ryhmien jäsenistä parilla on haalarit, mutta suurimmalla osalla ei.

Merkit ovat selviä, olemme löytäneet ensimmäisen vuoden opiskelijoita, eli fukseja ja heitä opastavia tuutoreita. Haalareiden väri on laivastonsininen. Keskustakampuksella tämä tarkoittaa kauppatieteiden opiskelijoita.

Tampereen korkeakouluilla on käynnissä orientaatioviikko. Sen aikana uudet opiskelijat pääsevät tutustumaan yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen maailmaan. Varsinaiset opinnot eivät ole vielä käynnissä, vaan viikko on omistettu nimenomaan uuteen totuttelulle.

Tuutori Siiri Arola johdattaa ainejärjestönsä Boomin tiloista ulos joukon tuoreita kauppatieteiden opiskelijoita. Ryhmä on matkalla kampuskierrokselle.

Joonas Virtanen, Fanny Topi, Matleena Tuominen, Tuomas Vällönen, Kati Veistämö, Santeri Mettälä, Kalle Vehkalahti, Janette Tukonen, Riku Uusleponiemi ja tuutori Siiri Arola kiersivät yliopiston keskustakampuksella keskiviikkona. Helsingistä Tampereelle muuttanut Janette Tukonen kertoo kuulleensa Tampereesta opiskelijakaupunkina paljon hyvää. ”Täällä on ollut tosi hauskaa, paljon uusia kasvoja, ja tuutorit ovat tehneet todella paljon meidän eteen”, hän kertoo.

Tärkeää yhteishengelle

Opiskelijaelämä on vähitellen palaamassa vanhoihin uomiinsa, kun Tampereen korkeakouluyhteisössä eli yliopistossa ja ammattikorkeakoulussa on palattu lähiopetukseen koronavuosien jälkeen.

Arola aloittelee neljännen vuoden opintojaan, joten hänelle korona-ajan etäopiskelu on tuoreessa muistissa. Hän kertoo olevansa varsin iloinen uusien opiskelijoiden puolesta, kun opinnot päästään aloittamaan perinteiseen tapaan.

”Viime vuonna oli vähän hankalampaa. Nämä tapahtumat ovat uusille opiskelijoille todella tärkeitä, varsinkin ryhmäytymisen kannalta. Uskon, että nämä ovat kaikille fukseille tärkeitä viikkoja.”

Arola kääntyy ympäri ja suuntaa kohti keskustakampuksen sisäpihalle johtavaa alikulkutunnelia. Hänen luotsaamansa fuksiryhmä seuraa perässä ympärilleen tähyillen. Annamme ryhmälle hiukan etumatkaa, jonka jälkeen jatkamme samaan suuntaan. Seuraamme liittyvät ainejärjestön talousvastaava Ella Pekola sekä tapahtumavastaava Rosa Kakko.

Tällä rastilla kauppatieteiden uudet opiskelijat pääsivät kuulemaan opintojen erikoistumismahdollisuuksista

Lupa juhlia

Kiertelemme hetken pitkin kampusta ja vierailemme useammalla rastilla, joissa asia on eri, mutta formaatti sama. Fuksit kerääntyvät kuuntelemaan, kun heitä kokeneemmat opiskelijat kertovat tapahtumista, järjestötiloista ja yliopiston tiloista.

Kierroksemme päättyy takaisin sinne mistä lähdimme, eli kauppatieteiden opiskelijoiden ainejärjestötilalle, tosin nyt menemme sisälle asti. Pääsemme opintojen alun ytimeen, sillä tällä rastilla fuksit voivat ostaa liput Kiskofest-opiskelijatapahtumaan.

Pekolan ja Kakon mukaan on tärkeää, että uudet opiskelijat pääsevät tapaamaan toisiaan myös luentosalien ulkopuolella. Tapahtumat ovat hyvä paikka tutustua kokeneempiin opiskelijoihin, joten jos vaikkapa opinnoissa tarvitsee apua, tietää kenen puoleen voi kääntyä. Vielä tärkeämpää on se, että kasvokkain saa uusia ystäviä.

”Uudet opiskelijat saavat aidon yliopistokokemuksen”, Kakko tiivistää.

Tapahtumat eivät siis ole pelkkää juhlintaa, vaikka ovathan ne toki sitäkin. Pekolan ja Kakon mukaan nuoriso saakin juhlia.

”Totta kai saa, hyvän maun rajoissa tietysti, mutta ehdottomasti saa juhlia”, Kakko jatkaa.

Leo Nykamb ja Laura Murtoniemi ostivat liput opiskelijatapahtumaan kampuskierroksen päätteeksi. Nykamb kertoo valinneensa kauppatieteet alan monipuolisuuden ja ”toivottavasti työelämässä arvostetun tutkinnon” takia. ”Mitäpä tuohon lisätä”, sanoo Murtoniemi.

Tampereen yliopiston kauppatieteiden opiskelijoiden ainejärjestön Boomin talousvastaava Ella Pekola (vas.) aloittaa neljännen vuotensa yliopistolla. Tapahtumavastaava Rosa Kakko puolestaan aloittaa kolmannen opiskeluvuotensa.

Pihaleikkejä puistossa

Lähdemme keskustakampukselta ja suuntaamme kohti tamperelaisen opiskelijakulttuurin kantapaikkaa, Sorsapuistoa.

Sorsapuisto on toiminut opiskelijoiden kokoontumispaikkana iät ja ajat. Siellä juhlistetaan vappua, järjestetään piknikkejä ja pelataan kyykkää ja muita opiskelijakulttuuriin kuuluvia pelejä.

Emme matkalla vielä tiedä, ketä puistosta löytyy. Orientaatioviikolla voi kuitenkin luottaa siihen, että Sorsapuistossa tapahtuu.

Näin myös käy, tällä kertaa haalarien väri on piinharmaa. Tapaamme matematiikan, tilastotieteen ja tietojenkäsittelytieteiden opiskelijoiden ainejärjestön Luupin edustajia. Käynnissä on tuutorien johtama puistohengailu, jossa fuksit pääsevät ryhmäytymään rentojen seuraleikkien parissa.

Leikkien keskeltä löytynyt Matias Sillanpää ei ehdi kertoa paljoa, mutta tiivistää silti oleellisimman: ”Mahtavaa päästä yliopistoelämään.”

Matematiikan, tilastotieteen ja tietojenkäsittelytieteiden fuksit Stella Tuomaala (edessä), Saana Kaidesoja, Ilona Timonen, Joonas Koponen, Joonatan Sydänmetsä ja Ella Juvonen osallistuivat ainejärjestönsä Luupin puistohengailuun. Luvassa oli leikki, missä heidän piti ryhmittyä jonoon annetun kriteerin mukaan, mutta ilman puhetta. Yksi kriteeri oli muodostaa jono ikäjärjestyksessä.

Oikaisu 25.8.2022 kello 9.46: Toisin kuin jutussa aiemmin väitettiin, Luuppi ry on matematiikan, tilastotieteen ja tietojenkäsittelytieteiden ainejärjestö, eikä matematiikan ja tilastotieteen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut