Tampereen keskustassa oli viikonloppuna poikkeuksellinen määrä sähköpotkulautoja – Näin yhtiöt kommentoivat

Suurilla sähköpotkulautayrityksillä, Voilla ja Tierillä, on kummallakin Tampereella noin 2 000 sähköpotkulautaa. Suuri määrä laudoista kertyi viikonloppuna Ratinan lähistölle.

Sähköpotkulautoja oli valtavasti parkissa Koskikeskuksen edustalla 19. elokuuta perjantaina. Osa sähköpotkulaudoista oli pyörätiellä.

21.8. 21:47 | Päivitetty 23.8. 14:59

Aamulehti

Tampereen keskustassa oli viikonloppuna Blockfest-tapahtuman aikana sähköpotkulautoja kuin ampiaisia ampiaispesässä.

Toiko Voi Tampereelle Blockfestin ajaksi lisää sähköpotkulautoja, Voin operatiivinen johtaja Max Thelen?

”Ei. Niitä oli Tampereella sama määrä mikä yleensäkin. Normaalisti hot spotit eli kovan kysynnän alueet vaihtuvat festivaalien ajaksi. Ihmiset menivät Blockfestiin laudoilla. Siksi näytti siltä, että niitä oli paljon. Lautoja kasaantui paljon festivaalialueen lähelle, mutta ne korjataan sieltä pois.”

Lue lisää: Jätetäänkö sähköpotkulautoja tarkoituksella keskelle Tampereen keskustan kulkuväyliä? – Aluepäälliköllä ehdotus: ”Laudoille voisi vapauttaa parkkiruutuja”

”Viikonloppuna oli tosi paljon ajoja, kun kaikkialta Suomesta ja osittain myös maailmalta tuli ihmisiä katsomaan artisteja. Viikonlopun aikana ajoja kertyi meidän laudoilla ainakin kaksinkertainen määrä normaaliin viikonloppuun verrattuna.”

Ette siis myöskään siirtäneet lautoja tapahtumaviikonlopun ajaksi esimerkiksi Hervannasta keskustaan?

”Ei siirretty muualta keskustaan. Samanlaista oli Flow-festivaalin aikana Helsingissä: valtaosa laudoista päätyi festarialueelle.”

”Meillä algoritmi kertoo, missä laudoista on isoin kysyntä. Algoritmi ei kuitenkaan välttämättä ehdi reagoida isoihin tapahtumiin, kuten Blockfestiin.”

Montako sähköpotkulautaa Voilla on Tampereella?

”Noin pari tuhatta.”

Onko viikonloppuna lautoja kadonnut, esimerkiksi Tammerkoskeen?

”Ei ole katoamisista tietoa. Maanantaina selviää, jos näin on tapahtunut.”

"Lauta ilmoittaa, kun siihen ei saa enää yhteyttä ja se ilmoittaa myös paikan, jossa lauta arvelee olevansa.”

Viikonloppuna ihmismassojen seassa ajettiin kovaa vauhtia sähköpotkulaudoilla. Osa ajajista joi alkoholia toisella kädellä ja ajoi toisella kädellä. Osa sähköpotkulautaili myös autotiellä. Tuleeko teille mitään tietoa, jos teidän sähköpotkulaudallanne sattuu tapaturma?

”Hirveän huonosti meille tulee tietoa tapaturmista. Missään nimessä sähköpotkulaudalla ei pitäisi ajaa humalassa. Sähköpotkulautailuun pitäisi ehdottomasti saada promilleraja. Kannustamme päättäjiä siihen.”

Sähköpotkulautojen määrä herätti viikonloppuna huomiota Tampereen keskustassa. Koko Koskikeskuksen seinusta oli täynnä kulkupelejä.

Sähköpotkulaudat olivat odotetusti suosittu liikkumisväline kaupungissa Blockfest-viikonloppuna.

Toiko Tier Tampereelle Blockfestin ajaksi lisää sähköpotkulautoja, Tierin aluepäällikkö Juuso Koskela?

”Ei tuonut.”

Siirrettiinkö Tierin lautoja muualta keskustaan?

”Ei, ne ihan itsestään siirtyivät, kun liikenne oli sen suuntaista, että kaikki halusivat tulla keskustaan. Näyttää paljolta, kun kaikki laudat tulevat samaan paikkaan.”

”Aamulla sunnuntaina ei ollut keskustassa enää juuri yhtään lautoja. ilmeisesti oli ollut tarvetta toiseenkin suuntaan.”

Paljonko Tierin laudoille kertyi Tampereella ajoja normaaliin viikonloppuun verrattuna?

”Kyllä niitä kertyi ainakin kaksinkertainen määrä normaaliin viikonloppuun verrattuna.”

Montako lautaa Tierillä on Tampereella?

"Noin 2 000.”

Katosiko sähköpotkulautoja viikonloppuna tavallista enemmän, esimerkiksi Tammerkoskeen?

"En ole huomannut, että olisi ollut kadonneita lautoja. Kun laudan gps-signaali katkeaa, näemme sen viimeisen sijainnin.”

”Ilkivalta keskittyi aika paljon ensimmäiseen kauteen, kun kyseessä oli uusi juttu. Silloin ihmiset miettivät, että mitäs kaikkea näillä voidaan tehdä. Nyt sähköpotkulautoja osataan kohdella paremmin. Tietysti yksittäisiä älynväläyksiä tulee.”

Viikonloppuna Ratinan lähistöllä olivat kävelijöiden varpaat ja kantapäät vaarassa, kun suuri määrä sähköpotkulautoja ajoi väkimassassa, osa ajajista humalassa. Kaaduttiinko viikonloppuna sähköpotkulaudoilla tavallista enemmän – vai saatteko te tapaturmista mitään tietoa?

”Ei meille tule sairaalalta potilastietoja. Saamme tietoa vain, jos kirjataan rikosilmoitus, jossa meidän lautamme on ollut osallisena tai jos saamme tietoa laudalla tapahtuneesta liikenneonnettomuudesta.”

”Joskus asiakaskin laittaa viestiä, että on kaatunut laudalla ja sanonut, että se johtui siitä, että jarrut eivät toimineet. Silloin tarkistamme, onko jarruissa oikeasti ollut vikaa.”

Mikä kanta Tierillä on sähköpotkulaudan kuljettamiseen humalassa?

”Kuten sovelluskin kehottaa, ei pidä ajaa humalassa. Toivomme, ettei kukaan aja sähköpotkulaudalla humalassa. Emme voi sakottaa ketään humalassa ajamisesta, mutta mielestämme humalassa ajaminen sähköpotkulaudalla pitäisi saada rangaistavaksi.”

”Mutta lakien säätämiset ovat hitaita prosesseja, ja tällä hetkellä sähköpotkulauta rinnastetaan polkupyörään.”

Aamulehden lukija kuvasi sähköpotkulautoja Nuolialantien ja Leirintäkadun risteyksessä Tampereella. Lukijan mukaan lautoja oli niin paljon, että ne tukkivat kevyen liikenteen väylää.

Lue lisää: Pelkkä sähkö­potku­lautojen nopeuksien rajoittaminen ei ehkäise onnettomuuksia – Ongelma piilee siinä, että liikenne­sääntöjä ei tiedetä

Lue lisää: Poliisi: Viritetty sähköpotkulauta on vielä Suomessa harvinaisuus – liikennesääntöjen rikkominen suurempi ongelma

Lue lisää: Acuta ruuhkautui päättäjäisviikonloppuna: ”Monenlaista juhlavammaa” – Sähköpotkulauta­turmia hoidettiin ainakin kymmenen

Oikaisu 22.8.2022 kello 10.26: Max Thelenin sukunimi oli kirjoitettu jutussa aiemmin väärin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut