Tampereen rantatunneli suljettiin jälleen yöksi – Ajoneuvot ohjataan kiertoreitille

Sulkuyöt ovat 22.–24. elokuuta 2022 iltakymmenen ja aamuviiden välillä. Päivisin tunneli on auki.

Rantatunnelin sulkemisen aikana kulkemiseen on hyvä varata tavallista enemmän aikaa, sillä kulkuneuvot ohjataan kiertoreitille. Kuvassa pelastusharjoitus rantatunnelissa marraskuussa 2020.

22.8. 6:36 | Päivitetty 23.8. 22:40

Aamulehti

Rantatunneli suljetaan kokonaan kahdeksi yöksi. Liikenne ohjataan tuolloin varareitille.

Rantatunnelin kumpikin tunneliputki suljetaan yöksi liikenteeltä 22.–24. elokuuta, kumpanakin yönä iltakymmenen ja aamuviiden väliseksi ajaksi. Molempina öinä liikenne ohjataan huoltotöiden ajaksi osittain katuverkon kautta kulkeville opastetuille varareiteille.

Päivisin tunneli on auki normaaliin tapaan.

Mitä kautta liikenne ohjataan kulkemaan, Destian työmaapäällikkö Pasi Villgren?

”Kun tullaan idän suunnasta länteen eli Rauman suuntaan, liikenne ohjataan rampilta Paasikivenkadulle, josta kuljetaan siltaa pitkin tunnelin suuaukon yli toista ramppia takaisin. Sitten ajetaan Hervannan valtaväylää pitkin aina Tampereen kehätielle asti. Kiertotie on ohjattu liikennemerkeillä.”

Varareitti idästä länteen eli Rauman suuntaan kulkee Hervannan valtaväylän ja Tampereen kehätien kautta.

”Kun tullaan lännen suunnasta itään eli Lahden suuntaan, liikenne ohjataan Onkiniemen kohdalla olevalta rampilta, noin puoli kilometriä ennen tunnelia, Sepänkadulle, josta autoilija pääsee Satakunnankadulle ja siitä Hämeenpuistoon. Korkeammat kuin 3,7 metriä korkeat ajoneuvot ohjataan Ranta-Tampellan kautta Naistenlahden eritasoliittymään. Hämeenpuistosta liikenne ohjataan Ratinan sillan yli Viinikan liikenneympyrän kautta Viinikankadulle ja sieltä Teiskontielle. Korkeammat kuin 4,0 metriä korkeat ajoneuvot ohjataan Tampereen Valtatieltä etelään Lempääläntielle. Käytössä on kaupungin rakentama varareittiopastus, joka syttyy ja ohjaa oikealle reitille.”

Varareitti lännestä itään eli Lahteen ohjataan Onkiniemen rampilta Hämeenpuiston suuntaan ja sieltä Ratinan sillan ja Viinikan liikenneympyrän kautta Kalevaan. Korkeammat kuin 3,7 metriä korkeat ajoneuvot ohjataan Näsilinnankadun kohdalla Ranta-Tampellan kautta.

Yli neljä metriä korkeat ajoneuvot eivät mahdu Viinikankadun ratasillan ali, vaan ne on ohjattu Tampereen Valtatieltä Lempääläntielle.

Suljetaan sähköhuollon takia

Sulkemisen syy on määräaikaishuolto. Tarkemmin sanottuna rantatunnelissa tehdään viikon 34 alussa yötyönä tunnelin sähkölaitteiden huoltotöitä. Tuolloin tunnelista ei pääse ajamaan itään eikä länteen päin. Villgrenin mukaan liikenne rantatunnelissa on yleensä vähäistä iltayhdentoista jälkeen.

Rantatunnelin sähköjärjestelmien toiminta tarkastetaan läpikotaisin kolmen vuoden välein. Tarkastukseen kuuluvat muun muassa tunnelin muuntamoiden ja sähkökojeiston määräaikaistestaukset 20 kilovoltin releisiin ja katkaisijoihin.

Jotta sähköjärjestelmien toiminta kyetään luotettavasti varmistamaan, tunnelissa tehdään kumpanakin yönä ennalta suunniteltu, määräaikaistarkastuksen edellyttämä sähkökatkos. Huollon aikana tunnelissa ei ole lainkaan sähköjä.

Villgren kertoo, että rantatunnelissa tehdään säännöllisesti keväällä ja syksyllä myös puolivuotis- ja vuosihuoltoja. Tällöin kuitenkaan koko tunneli ei ole kerralla suljettuna, vaan a- ja b-putki vuorotellen.

Villgren muistelee, että koko tunneli on ollut aiemminkin suljettuna esimerkiksi häiriöhallintajärjestelmän testauksen ja pelastusharjoituksen aikana.

Täsmennys 23.8.2022 kello 16.49: Täsmennetty reittiohjeita kauttaaltaan.

Oikaisu 23.8.2022 kello 16.18: Poistettu Pasi Villgrenin haastattelusta virheellinen tieto siitä, että kaikki korkeat ajoneuvot mahtuisivat kulkemaan varareitillä lännestä itään eli Lahden suuntaan Viinikankadun kautta. Yli neljä metriä korkeat ajoneuvot eivät mahdu kulkemaan Viinikan ratasillan ali, vaan ne on tähänkin asti ohjattu Tampereen Valtatieltä etelään Lempääläntielle.

Oikaisu 22.8.2022 klo 10.15: Pasi Villgrenin nimi oli kirjoitettu virheellisesti muotoon Pasi Willgren.

Oikaisu 22.8.2022 klo 8.42: Jutussa kerrottiin aiemmin virheellisesti, että liikenne kulkee lännestä rampilta Suvantokadulle. Tosiasiassa rampilta pääsee Sepänkadulle.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut