Myös lauantai Ratinan alueella yllätti Tampereen nuorisopalveluiden Tiina-Liisa Vehkalahden – Hän antaa vinkin vanhemmille: toimi näin, jos nuorelle tulee ylilyöntejä

Tampereen kaupungin nuorisopalvelut on tänä vuonna pääyhteistyökumppani Blockfestien kanssa. Koordinaattori Tiina-Liisa Vehkalahti kertoo, että alaikäisten vähyys kaupungin keskustassa yllätti pitkän linjan työntekijät sekä perjantaina että lauantaina.

Tampereen kaupungin nuorisopalveluiden koordinaattori Tiina-Liisa Vehkalahti sanoo, että alaikäisten vähyys perjantai-iltana Tampereen keskustassa yllätti. Pitkän linjan nuorisotyöntekijä tietää, mikä on kysytyin asia helteisinä juhlapäivinä: vesi. Vehkalahti kuvattiin koulujen päätöksen aikaan Tampereen Rosendahlin rannassa 4. kesäkuuta tänä vuonna.

20.8. 15:08 | Päivitetty 20.8. 20:51

Aamulehti

Tampereen kaupungin nuorisopalvelut odotti Ratinan rantaan ja Laukontorin alueelle tuhansia alaikäisiä tunnelmoimaan Blockfestejä perjantai-iltana, mutta toisin kävi. Nuorisopalveluiden johtava koordinaattori Tiina-Liisa Vehkalahti kertoo lauantaina, että 17 vuoden työuran aikana hän oli jo luullut nähneensä kaiken.

Nuorisopalvelut on tänä vuonna Blockfestin virallinen yhteistyökumppani, ja festivaali on ensimmäistä kertaa vain täysi-ikäisille.

”Se yllätti, että alaikäisiä oli todella vähän liikenteessä. He ovat meidän pääkohderyhmämme. Toki kohtasimme noin 500 nuorta, mutta vain noin sataa autettiin. Kymmenkunta jatko-ohjattiin eteenpäin esimerkiksi ensiapuun. Ajattelimme oikein, että jotain erikoista on meneillään”, Vehkalahti kertoo.

Helteinen sää ja se, että koulut ovat juuri alkaneet, antoivat pitkään nuorten kanssa töitä tehneen Vehkalahden mukaan olettaa, että edessä olisivat suuretkin juhlat.

”Olimme varustautuneet paljon isommalla kalustolla kuin oli tarvetta. Festarialueen ulkopuolella oli valmiudessa esimerkiksi erillinen SPR:n selviämisasema, mutta sille ei ollut mitään tarvetta. Joko alaikäisiä ei ollut liikenteessä tai juhlat olivat muualla”, Vehkalahti sanoo.

Lue lisää: Alaikäisten odotetaan kokoontuvan varjobileisiin Blockfestin liepeille Tampereella – Näihin paikkoihin nuoret kerääntyvät

Suurimpaan suosioon kohtaamisissa nousi vesi. Tampereella, kuten muuallakin Suomessa on käynnissä pitkä ja paahteinen hellejakso. Yötkin ovat trooppisia.

”Sitä meni kuppikaupalla. Tänään varustaudumme samalla tavalla”, Vehkalahti kertoo.

Ilta oli kaikkinensa mukava ja rauhallinen, Vehkalahti sanoo. Hän kuvailee nuorten kohtaamisia keskusteluina, ei niin sanottuina tulipalojen sammutuksina. Kaikkiaan kaupunkiin jalkautui noin 30 hengen porukka. Sama jatkuu lauantaina.

Vehkalahden mukaan yhteistyö festivaaliorganisaation kanssa on ollut hyvää ja nuorisopalveluilla yhteistyökumppaneineen on festarialueenkin sisällä Happee-alue, jossa juhlijat voivat sananmukaisesti käydä hengähtämässä ja juttelemassa, jos siihen on tarvetta.

”Siellähän on aivan valtava massa ja tällaisen suuren festivaalin järjestämiseen alusta loppuun tarvitaan paljon erilaisia ammattilaisia. Nyt kaikki on mennyt hienosti ja katsotaan, miten tämä niin sanottu pääpäivä onnistuu. Olemme paikalla myöhään yöhön asti”, Vehkalahti vinkkaa.

Miltä lauantai on näyttänyt iltakahdeksaan mennessä?

”Hyvältä. Itse olen juuri Blokkien ovella. Porukkaa on paljon, kuten eilenkin, ja alaikäisiä on tänäänkin vähän. Heitä on satoja, muttei tuhansia. Alaikäisiä on enemmän kuin perjantaina, mutta vähemmän kuin odotettiin.”

Missä alaikäiset ovat?

”Toivon, että kotona tai ystävien kanssa viettämässä aikaa jossakin muualla.”

Miten alaikäisillä menee siellä?

"He ovat hyvällä fiiliksellä. Ei ole mitään hätää.”

”Tässä vaiheessa iltaa kaikki on vielä hyvin. Jossakin vaiheessa iltaa joku kaveri saattaa olla kadonnut tai on tullut vaikka jokin riita, ja parisuhteita saattaa rikkoutua – ja niitä saattaa myös alkaa.”

Miten olette auttaneet alaikäisiä tänään?

"Ollaan lähinnä kyselty kuulumisia ja annettu vettä. Paljon puhutaan koulun alkamisesta, kaverisuhteista ja siitä, miten ilta sujuu. Olemme muistuttaneet, että kaveria ei saa jättää ja jos tarvitsee apua, aikuiselta voi aina pyytää.”

Minkä ikäisiä alaikäisiä Blockfestien läheisyydessä nyt liikkuu?

”Suurin osa on 15–17-vuotiaita.”

Millainen vesikalusto teillä on mukana?

”Kaikilla jalkautujilla on reput, jossa on pullovettä. Annamme joko koko pullon tai vettä kertakäyttömukista. Alaikäiset tietävät, että meiltä saa vettä, paperia, muovipusseja ja kortsuja. Näitä kaikkia meiltä myös pyydetään.”

”Annamme tarvittaessa myös pientä evästä, kuten suklaata, pillimehua ja pähkinää. Annamme eväitä vain, jos nuori on sellaisessa kunnossa, että tietää, mitä hän saa syödä. Kun emme me tiedä heidän allergioistaan.”

Mitä tärkeää haluaisit sanoa?

”Vanhemmille voisi sanoa, että olisi tosi kiva, jos he tietäisivät, missä alaikäinen on. Ja jos alaikäinen on kaupungilla, vanhempien puhelimen olisi hyvä olla päällä, ja vanhemman ajokunnossa, jotta nuori saisi henkistä tukea tai kyydin kotiin. Jos nuorilla tyhmyys tiiviistyy, vanhemman pitäisi olla valmiina auttamassa.”

”Ja jos nuorelle tulee ylilyöntejä, keskusteluaika ei ole illalla, vaan vasta aamulla.”

Lue lisää: Blockfestin rannekejonot ovat järjestäjälle pitkä miinus, mutta jonottajat ansaitsevat suuren kiitoksen

Lue lisää: Loppuunmyydyn Blockfestin päätöspäivä kääntyy iltaan, JVG nousee lavalle yhdeksältä – Jättiseuranta jatkuu, katso tästä kaikki videot, kuvat ja tunnelmat

Lue lisää: Poliisin perjantai oli Tampereella kiireinen: Tehtäviä aiheuttivat muun muassa helteessä silloilta veteen hyppivät ihmiset: ”Pidettäisiin järki mukana”

Lue lisää: Tätä mieltä olimme 50 Centin keikasta Blockfesteillä: Eleetön suuruus vai pientä väsähtyneisyyttä? Lue Aamulehden festaritiimin arvio pitkään odotetusta keikasta

Lue lisää: Blockfestin monivaiheinen perjantai huipentui, kun rap-suuruus 50 Cent tärisytti Tamperetta – katso jättimäinen kuvakooste perjantain tunnelmista

Päivitetty 20.8. kello 20.50: Lisätty Tiina-Liisa Vehkalahden haastattelu lauantain kulusta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut